ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отиде си голямо име в хирургията
Автор: Димитър Щерев 09:24 / 02.04.2024Коментари (0)15371
©
На 90-годишна възраст ни напусна доайенът на Българската оториноларингология, хирургът, ученият, учителят и вдъхновител проф. д-р Иван Ценев, д.м.н., пишат от Медицинския университет във Варна.

Професионалният и академичният път на проф. Ценев са тясно свързани с МУ “Проф. Д-р Параскев Стоянов" - Варна. Започва през 1964 като асистент по патоанатомия при ВМИ - гр. Варна и придобива специалността през 1967. На по-късен етап в продължение на 3 години (от 09.1997 до 04.2000) проф. Ценев е ръководител на Катедрата по УНГ болести на МУ-Варна. За този период той реорганизира учебния процес и съдържание, въвежда нови хирургични техники, ръководи и подкрепя докторантурите на асистенти, стартира нови специализации и докторантури.

През 2020 проф. д-р Иван Ценев д.м.н. е удостоен от ректора на МУ-Варна проф. Красимир Иванов с отлието "SIGNUM LAUDIS" за принос в научноизследователската дейност и академично развитие на преподаватели от МУ-Варна и други университети в Република България.

Роден е в София, където завършва гимназиално и висше образование. Започва трудовия си път като участъков лекар в с. Априлово, Търговищко и ординатор в УНГ отделение в гр. Попово. След това е асистент по патоанатомия при ВМИ - гр. Варна. Следва асистентство по УНГ болести при ИСУЛ. Придобива втора специалност по оториноларингология през 1972 г. Защитава дисертация "Доктор" на тема "Някои клинични и морфологични (хистологични, хистохимични и електронно- микроскопски) проучвания при преканцерозите, кератозата и папилома на ларинкса и лечението им". През 1979 г. е избран за доцент към Катедра по УНГ болести на МА (София). Специализира в Германия (ФРГ). През 1984 г. защитава докторска дисертация на тема "Хомотрансплантация на проводната система на средното ухо от трупни донори и имплантацията им във витални уши на реципиенти със запазен кохлеарен резерв". През 1985 г. е избран за редовен професор към Катедрата по оториноларингология на МУ-София. Организатор и ръководител е на специализирани курсове по хирургия на ухото, онкологични заболявания на ушите, носа и гърлото. През 2004 г. е избран за действителен член на "Българската национална академия по медицина". Дълги години ръководи специализирания научен съвет по офталмология и оториноларингология, два мандата зам. председател на Висшата атестационна комисия по хирургия, национален консултант по оториноларингология.

Има издадени две самостоятелни монографии: "Клинико морфологична отология" и "Клинико морфологична риноларингология". Премиерата и на двете книги се състои през 2000 г във Варна. Автор е на ръководства по хирургия на ухото, "Практически наръчник по оториноларингология". Автор и съавтор е на голям брой публикации в български и чуждестранни списания.

През 1999 извършва за първи път в България кохлеарна имплантация.

Носител е на множество отличия на БЛС, МУ-София.

Поклон пред светлата му памет!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Абитуриентски балове
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: