ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Около 10 000 тона пестициди с изтекъл срок отлежават в складове у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:43 / 23.05.2023Коментари (0)591
© bTV
Тонове пестициди с изтекъл срок на годност лежат в стотици складове из цялата страна. Повечето от тях се контролират, но има и такива, които са на площадки без охрана или в близост до населени места, съобщава bTV.

В Народна Република България преди 1989 година страната ни е на челните места в земеделските статистики на Източния блок. През годините в земеделието ни са използвани различни видове пестициди.

С идването на демокрацията обаче тези химикали стават ничии. Малко над 15 000 тона пестициди с изтекъл срок се превръщат в нежелано наследство за общините, в които се намират.

В складове или стоманобетонни контейнери - из страната цъкат екобомби. Медията проверява площадката при село Еловдол, където също се съхраняват пестициди с изтекъл срок на годност. Първото нещо, което ги посреща е скъсаната ограда. Охрана, която да ги спре да влезат в обекта също няма.

Веществата се съхраняват в т.н. ББ-кубове със отличителни знаци. Когато се приближават усещат и миризмата от тях.

Екипът е забелязан от кметския наместник, който изпълнява функцията и на охрана.

"Тези кубове са тежест, обаче това е най-безопасният начин за съхранение на отровните пестициди, които се намират в тях. Преди това бяха зад тях в къщичка и бяха прибрани, за да се съхраняват. Преди имаше свободен достъп. Голяма неприятна миризма. Сега няма такива неща. Хората се оплакваха и затова бяха прибрани в тези кубове“, заяви кметският наместник Георги Светозаров.

За малките села, като Еловдол, преместването им не е вариант. Твърде скъпо е. Разчитат на гаранцията на всеки куб.

200 години ще карат тук?

Да, както знаете в България няма програма за премахване на такива отровни пестициди. При мен са техническите паспорти. От РЗИ постоянно идват на провери, ако има нарушение го отстраняваме, но досега не е имало такъв случай, ББ-кубовете са в добро състояние.

В старозагорското село Опан охрана или ограда също няма, а част от кубовете са наклонени на една страна.

Серия от протести - до това доведоха складовете за пестициди в много населени места в страната. Жителите на бургаското село Атия са едни от малкото, които са довели битката докрай. След дълго недоволство и срещу 180 000 лева кубовете с отровите са премахнати.

"С общински средства, които  в последствие ще търсим начини частично да бъдат погасявани. Едва ли ще получим, но все пак по линия на РИОЗ, и по линия на цялата система и нормативната база, която съществува бихме могли да получим някакви отчисления и в последствие възстановяване“, обясни заместник-кметът на Созопол Румен Кисьов.

Държавата помогна ли в този процес?

Този процес беше изцяло с експертизата на общината.

Подобни площадки за стоманобетонни контейнери има в 119 общини. Общият им брой е 1940, като в тях има 7500 тона негодни пестициди.

В още 209 склада се съхраняват останалите 2500 тона негодни препарати за растителна защита. Най-много има във Враца, Стара Загора, Перник и Хасково. От 2015 година Швейцария помага на страната ни да извози и унищожи отровите. Средствата са осигурени по линия на българо-швейцарска програма.

"Благодарение на тази програма бяха разчистени 96 склада, като са унищожени 4500 тона пестициди. В момента фокусът е върху складовете, в които се съхраняват тези отпадъци за растителна защита. Да бъдат почистени първо те и тези отпадъци в тях да бъдат унищожени, и след това вече ще можем да мислим и за стоманобетонните контейнери“, заяви главният експерт "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ Атанас Дишкелов.

Кубовете и складовете били проверявани периодично.

"Когато фирмата е изпълнявала този проект по обезопасяване на препаратите е поела гаранция от 300 година за съхранението им в тях, така че се смята, че могат да стоят много дълъг период“, добави Дишлеков.

Ще издържат ли 300 година? Понеже има случаи, в които протичат?

Надявам се, че 300 години няма да чакаме да минат, но наистина има някои случаи, в които контейнерите дават някакъв дефект. В тези случаи фирмата си поема гаранцията и ги оправя. Повечето складове са зазидани, имат ограда, имат предупредителни табели и имат отговорно лице от страна на общината, което да отговаря за тях, допълва той.

Очаква се вторият 5-годишен етап на българо-швейцарската програма да стартира скоро, за да се премахнат изцяло складовете с пестициди. Средства за премахване на кубовете тепърва ще се търси, а за по-бедните общини остава да чакат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: