ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нов списък на професиите ще облекчи избора на учениците и бизнеса
Автор: ИА Фокус 10:20 / 11.05.2023Коментари (0)763
© Facebook
Учениците и обучаващите се възрастни ще бъдат облекчени в избора на своето професионално развитие чрез изцяло нов Списък на професиите за професионално образование и обучение (СППОО), съобщиха от пресцентъра на МОН. Това е заложено в публикуван за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за професионалното образование и обучение, разработен в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост. Основната цел на промените е да се модернизира и усъвършенства правната регулация в областта на професионалното образование и обучение. Идеята е да се постигне обучение по широкопрофилни професии с възможност за надграждане на придобитата квалификация.

В новия списък ще бъде премахнато досегашното свръхдетайлизиране на отделни често сходни специалности. В същото време ще се осигури необходимата на учащите и на бизнеса информация относно нивото на обучение по националните и европейски стандарти.

За всяка професия занапред няма да има изписани специалности, а ще бъдат посочени различните до 4 степени на професионална квалификация за съответната професия. На тези степени ще съответстват и нивата по Европейската квалификационна рамка, Националната квалификационна рамка, както и длъжностите, които могат да бъдат заемани според съответната подготовка.

Действащият сега Списък съдържа 588 специалности, групирани в 245 професии и 47 професионални направления. Наред с професионални направления, които включват множество професии и специалности, има и такива, при които има една професия. Половината от всички професии в списъка имат само една единична специалност, което я прави ненужна. Включени са и специалности от различни професии, които имат еднакви наименования. Всичко това може да заблуди учениците за естеството на избраната специалност поради сходство или съвпадение в имената, както и да ограничи възможността за реализация в твърде тесни специалности.

Вече ще е възможно провеждане на обучение по теория на професията от разстояние в електронна среда.

Подобряват се възможностите за валидиране на професионални знания и умения. Това ще става чрез предварително съпоставяне на заявените от лицето знания, умения и компетентности с единиците резултати от ученето, включени в съответния държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професия.

Заложено е и намаляване на административната тежест за центровете за професионално обучение (ЦПО). Отпада изискването те да предоставят множество документи на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), за да получат лицензия да провеждат обучения. Проверки на данните, които съществуват в различни регистри, ще се правят служебно от НАПОО. Ще има и възможност за ЦПО да отложат с до 5 години заличаването на професия от издадената им лицензия, ако не са извършвали обучение по нея повече от 5 последователни години. Това се прави заради динамиката на пазара на труда и невъзможността в кой момент ще има нужда отново от кадри в дадена област.

Браншовите и работодателски организации занапред ще имат нормативно регламентирано участие в оценяването на качеството на професионалното образование и обучение.

С промените в закона се регламентира и възможността по заявки от бизнеса хора да се обучават в дейности по "част от професия“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: