ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мнение: Заразата идва от морето!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 20.08.2021Коментари (0)8468
©
България е на последно място по ваксинация в ЕС, а "Делта" вариантът на COVID-19 е с изключително голяма сила на разпространение и много лесно става заразяването с него. "Човек, който е заразен с този вариант на коронавируса, има стотици пъти повече вируси и по-голяма излъчвателна способност спрямо заразените с "Алфа" варианта на COVID-19. Ако заразен човек с "Делта" варианта влезе в супермаркет и се изкашля там, ще зарази много хора", каза в интервю за БТА проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН, попитан как ще се развие пандемията от коронавируса у нас.

Ученият, разработващ математически модели за развитието на пандемията, препоръча да се стои колкото може по-малко в затворени помещения, в които има много хора, и каза, че държавата трябва да помисли как може повече хора да се ваксинират у нас. За съжаление, нямаме алтернатива - трябва и да се ваксинираме, но и да спазваме протиепидемичните мерки, е мнението на проф. Кунчев.

С "Делта" варианта започват да се заразяват и много млади хора

За съжаление, и много млади хора започват да се заразяват с "Делта" варианта на коронавируса, каза математикът. Проф. Кунчев уточни, че се заразяват също хора от 35 до 40 години, а след това и хора от 60 до 65 години, както и "нагоре".

Присъственото обучение е свързано и с ваксинацията на учителите, а училищата са места, в които се срещат много хора - учители и ученици, отбеляза математикът. Той подчерта, че образователната система е голяма и включва много институции - училища, детски градини и университети, като учителите, преподавателите, децата и учениците контактуват постоянно помежду си.

Друг факт, свързан с разпространението на коронавируса, се отнася за това, че 41 процента от поколенията у нас живеят на едно място - в едно жилище. Това са три поколения - възрастните баба и дядо, родителите и техните внуци. При тези семейства младите хора, които ходят на различни места, "носят вируса" вкъщи на своите баба и дядо, коментира проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в страните от Западна Европа вирусът се разпространява по-трудно, защото няма такова смесване на поколенията.

Кога ще бъде пикът у нас на четвъртата вълна от COVID-19?

Сложно е да се отговори кога ще е пикът в България от т.нар. четвърта вълна от COVID-19, каза проф. Огнян Кунчев и уточни, че при обявяването сега на заразените с коронавируса у нас не става ясно колко от тях са чужденци. Според математика, основно сред заразените у нас сега са младите хора, които посещават барове и заведения - в София и по морето, и връщайки се по родните си места, особено от Черноморието, стават основни източници на заразяване и за своите близки.

Сред заразените има и чужди туристи, като вероятно ще има леко спиране на скоростта на заразяване в началото на септември, когато поприключва и сезонът по нашето Черноморие, прогнозира математикът. Той добави обаче, че когато учениците тръгнат на училище, има вероятност да се повиши броят на заразените, но коментира, че не е редно още от "15 септември да държим децата затворени вкъщи".

Разумно е и у нас учебната година да започва на 1 септември

Затова е разумно и у нас, както в много други страни в Европа, учебната година да започва на 1 септември, а не на 15 септември, за да се избегнат сезонните грипове, е мнението на проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в някои държави лятната ваканция е по-кратка, но след това има повече ваканции през учебната година.

"Мисля, че е разумно през новата учебна година поне месец или месец и половина учениците да ходят на училище присъствено, с изключение, ако някъде в страната има много тежки случаи със заразяване от COVID-19 и само там може да не ходят присъствено на училище децата. Това е много важно, защото ще започне третата учебна година, която за учениците е съпътствана с ограничения в присъственото обучение заради коронавируса", коментира проф. Кунчев.

Той припомни, че на 29 ноември 2020 г. беше обявен "локдаун" у нас, но прогнозира, че сега положението е по-сериозно, защото още е август, а броят на заразените се увеличава. Прогнозите за развитието на четвъртата вълна от COVID-19 са трудни и са свързани с процеса на ваксинацията, отбеляза математикът.

Ако не се направи ваксинацията, няма да се изгради и колективен имунитет

Израел е разумна държава, в която ваксинацията на населението беше сериозна, но сега пак в страната започна увеличение на случаите на заразените. Това е в резултат, че започва да отслабва имунитетът на ваксинираните, защото ваксинацията в Израел започна още през декември 2020 г., каза проф. Огнян Кунчев. "От примера на Израел можем да направим заключение, че около шест месеца трае имунитетът от ваксинацията, но и "Делта" вариантът е много заразен", коментира математикът.

Той е на мнение, че в световен мащаб се е доказало, че "ваксините не са вредни, а и досега не е имало толкова масова ваксинация на населението". Ако не се направи ваксинацията, няма начин да се изгради и колективният имунитет, заяви проф. Кунчев.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: