Мнение: Финансовата криза от COVID-19 ще е по-тежка, отколкото тази през 2008 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:23 / 06.04.2020
3862
Кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото глобалната финансова такава през 2008 г. Такова мнение изказа председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов пред "Нова ТВ". 

Той обясни, че търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. Така граждани и фирми, които изпитват затруднение заради пандемията, ще могат да платят задълженията си по-късно. За да се случи това обаче, те трябва да са с добро кредитно досие – например да не са закъснявали с вноските си. Мораториумът няма да важи за кредитите, взети след влизането й в сила. Той няма да обхване фирмите, които предлагат бързи кредити.

Председателят на Асоциацията на банките обясни и кои хора могат да се възползват от мораториума. "Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията, за фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци, този анализ не е толкова труден. За гражданите дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията, които ще бъдат представени на сайтовете", допълни той.

Петър Андронов обясни, че към този момент банковата система е добре обезпечена и няма съществени притеснения за състоянието й. Той обясни още, че хората, които имат застраховки на кредитите си ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума.  "Ако имаш застраховка, тя ще го покрие, в мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през този период да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен и контекстуален. Трябва да имаш предвид колко са ти високи шансовете да се справиш с предизвикателствата", уточни той.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).