ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министърът на иновациите на срещи с представители на NASA, SpaceX и Intel
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:28 / 24.09.2023Коментари (0)861
© МИР
България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща със заместник-директора "Международни отношения" на NASA Нийл Нюман. В срещата участва и зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, съобщиха от ведомството.

По време на разговора бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес за България и САЩ в областта на мирното изучаване на космоса. Беше представена програмата Артемис на NASA за изследване на Луната, Марс, комети и астероиди, включително споразумението Artemis Accords, дефиниращо основните принципи за глобално сътрудничество в космоса.

"Стратегическа цел на България е да увеличи участието си в Европейската космическа агенция. Страната ни устойчиво надгражда вноската си по Плана за европейска кооперираща държава и се стреми към асоциирано членство“, каза на срещата министър Стойчева. Тя подчерта, че до момента над 40 български проекта в областта на космическите технологии са финансирани по линия на Европейската космическа агенция, като са участвали над 130 български фирми и научни организации. Сред проектите са прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс, апаратура за предоставяне на информация на борда на спътника Екзо Марс, космическа оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия.

По време на разговора министърът на иновациите подчерта, че България е една от малкото европейски държави, която има свой собствен геостационарен телекомуникационен сателит – България Сат-1. Той покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преимуществено покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския регион.

В САЩ министър Стойчева и зам.-министър Ангелов се срещнаха и със старши директор "Продажби“ Стефани Беднарек в SpaceX. Тримата обсъдиха възможности за включване на България в международната програма на компанията за подготовка и обучение на астронавти, както и възможности за финансиране на космически проекти. Акцент в разговора беще поставен и върху въвеждането на иновации в областта на телемедицината, образованието, създаване на безопасна среда в училищата и намаляване на последиците при кризисни ситуации.

Министър Стойчева проведе среща и с Алън Томпсън, вицепрезидент на Intel за САЩ и Канада, отговарящ за правителствени отношения и Джордан Хаас, директор за правителствени отношения търговия и международни цифрови политики на компанията. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с изграждане на

устойчиви взаимовръзки във веригите за доставки в полупроводниковата индустрия, прекъснати през последните години поради глобални предизвикателства.

Изтъкната беше и важността за увеличаване на капацитета на научната и развойна дейност и разширяване на полупроводниковите екосистеми в Европа и по-специално в България и региона на Югоизточна Европа по отношение на производство на чипове, корпусиране, тестване и проектиране на интегрални схеми и системи. Бяха обсъдени и въпроси от взаимен интерес в областта на обучението, квалификацията на човешки ресурси, както и развиване на умения в нововъзникващи технологии.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: