ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лидерската битка на Кирил Петков се размина?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:15 / 29.08.2022Коментари (0)3782
©
Засега не изглежда, че бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков ще се сблъска на изборите с равни по значимост политически фигури. В 24-и столичен район, където той участва, ИТН е издигнала финансиста си Любомир Каримански. Той се прочу най-вече с това, че неуспешно се опита да стане управител на БНБ, но му попречи именно оглавяваната от Петков формация. На Каримански ИТН е поверила и водачеството на листата си в Плевен. От БСП са предпочели Георги Свиленски - приближен на Корнелия Нинова и водач на червената група в миналия парламент. ГЕРБ-СДС също са предпочели кадър от "втория ешелон" - ексдепутатът Тома Биков. От "Възраждане" са издигнали в района слабоизвестния Петър Петров, също бивш депутат.

Интересна изборна битка се очертава в Пловдив. От ГЕРБ-СДС издигат в града под тепетата за водач на листата си своя партиен лидер Бойко Борисов. На него "Продължаваме промяната" противопоставя бившия председател на Народното събрание Никола Минчев. Той събра значителна популярност, след като цялата опозиция в миналия парламент, подкрепена от ИТН, се обедини, за да го свали от поста му. Срещу такива популярни фигури партията на Слави Трифонов е избрала да издигне бившия регионален министър в кабинета "Петков" Гроздан Караджов. Той влезе в правителството от квотата на ИТН и напусна, когато партията изостави управлението. В Пловдив ще се състезава и бившият служебен премиер Стефан Янев, който сега ръководи собствена партия - "Български възход".

Караджов изглежда се ползва с голямо доверие в ИТН, тъй като на него е поверено също и водачеството на листата й в Хасково. Там основен конкурент ще му бъде бившият му колега в правителството Асен Василев, който беше вицепремиер и министър на финансите. Василев е съпредседател на "Продължаваме промяната", с която ИТН влезе в жесток конфликт, след като заради партията на Трифонов падна кабинета "Петков". Освен в Хасково, съратникът на Кирил Петков ще се състезава и в 23-и избирателен район в София. Самият Караджов досега е бил депутат веднъж - в 43-ото Народно събрание, където влезе от т.нар. гражданска квота на бившия Реформаторски блок, отдавна несъществуващ десен коалиционен формат. От страна на ГЕРБ-СДС в Хасково ще се състезава Делян Добрев. Той е бивш енергиен министър и напоследък редовно влиза в задочни спорове с Асен Василев за това дали ГЕРБ или ПП носи отговорност за цените на горивата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заема първото място в листата на движението в Шумен. Депутатът бизнесмен Делян Пеевски отново ще се състезава с две листи - в Благоевград и Пазарджик. На предните избори той избра Благоевград и Велико Търново. Тогава той победи и в двата града, но влезе в парламента от благоевградската листа. В Пазарджик подгласник му е зам.-председателят на движението Йордан Цонев. Поне един от тях със сигурност ще оглави и друга листа на ДПС, така че ако партията спечели мандат в Пазарджик, той да отиде при третата в листата - Небие Кабак, която в миналия парламент стана известна като най-младия депутат. В същия район ще участват в изборите Станислав Балабанов от ИТН, който стана нещо като говорител на партията, и бившият ни първи дипломат Екатерина Захариева от ГЕРБ, предава "Сега".

Във Варна ще се сражават водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов, зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и бившият министър на иновациите Даниел Лорер от ПП. Костадинов заема водещото място и в столичния 25-и избирателен район, където опоненти ще му бъдат Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и попфолк певицата Луна Йорданова, която се кандидатира като независима.

Деляна Иванова, която беше заместник на Гроздан Караджов в регионалното министерство, оглави листата на ИТН в Габрово. Тя участва и на последните избори м.г. през ноември като кандидат от партията в същия район. Там ще влезе в битка със зам.-председателя на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев, който е екскмет на Габрово. Водещата фигура на ПП в района пък е биившият спортен министър Радостин Василев, който се отцепи от ИТН, заедно с група депутати на Трифонов.

Ива Митева, която ръководи двата кратки парламента през 2021 г. и е едно от най-разпознаваемите лица на ИТН, ще оглави две листи - в столичния 23-и избирателен район и в Русе. В София ще се изправи срещу Асен Василев, водача на СДС Румен Христов, който е в коалиция с ГЕРБ, и бившата социалистка Мая Манолова, сега лидер на партията "Изправи се България".

ИТН залага силно и на Ивайло Вълчев - един от сценаристите на шоуто на Трифонов. Той също води две листи - в Бургас и Стара Загора. Вълчев беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Завръщането му сега, при това на две челни позиции, вероятно може да се обясни с това, че той е една от малкото сравнително известни сред обществеността фигури в обкръжението на Трифонов.

Съперници на Вълчев в Стара Загора ще бъдат Радослав Рибарски от ПП, който в миналия парламент оглавяваше комисията по енергетика и бившият образователен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев. Срещу тях БСП изправя ексминистъра по социалната политика в кабинета "Петков" Георги Гьоков. В Бургас с Вълчев ще се борят Константин Бачийски, лидер на "Средна европейска класа" - коалиционният партньор на ПП, Жечо Станков от ГЕРБ, Петър Кънев от БСП и бившият служебен регионален министър Виолета Комитова, която сега е в "Български възход".

Най-сериозният противник на бившия шеф на МВР Бойко Рашков, който води листата на ПП в Перник, ще бъде бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. От БСП са издигнали ексдепутата Александър Симов, а от ИТН - на практика неизвестната Петя Димитрова, а от ДПС - Александър Несторов.

Много от листите все още не са регистрирани или не са публикувани от районните избирателни комисии, където протичат регистрациите. Засега няма нито една потвърдена листа на "Демократична България".


Още по темата: общо новини по темата: 981
22.02.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
14.11.2022 »
предишна страница [ 1/164 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: