ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекар: Всяка храна е полезна, вредно е количеството. Не вярвайте на рекламите по телевизиите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 22.04.2025Коментари (0)2517
©
"Пролетта е сезон, в който преминаваме от по-тежки и по-мазни храни, от по-трудно смилаемото месо, към зелените салати и затова този преход трябва да бъде плавен, за да не се провокират някои хронични заболявания като калкулозен холецистит (остро или хронично възпаление на жлъчния мехур при жлъчно-каменна болест), които до този момент са били асимптомни, каза за подкаста на БНР "В центъра на системата" доц. Стоян Сопотенски, началник на Втора клиника по хирургия в Пирогов.

"Натоварването на организма с тези храни би могло да доведе до кризи и до спешното отделение на болница Пирогов. 

Алкохолът, който е сериозен фактор при увреждане на застомашната жлеза и панкреаса, съчетан с тежка храна, също може да предизвика панкреатити. Празниците не са първи и последни, затова нека се храним по-умерено, за да предпазим себе си, а и натоварването на болничните отделения.

Но в интерес на истината с годините хората стават все по-запознати, и не се наблюдава прекомерна употреба на алкохол, но има някои грешки, като се допуска да се стигне до прием на алкохол от децата, без близките да разберат, изпускайки ги от поглед, поясни доц. Сопотенски.

По думите му през годините намаляват и случаите на прием на фалшив алкохол, вече има достатъчно качествен алкохол и са единици хората, които постъпват натровени от питиета.

"При преяждане хората ще изпитат на първо място тежест горе в корема, над пъпа, може да има повръщане, следващ симптом е болка в дясното подребрие, като тогава се касае за жлъчна криза, ако тази болка се премества към дясната плешка, става дума за холецистите. При привикване към пролетната храна тези симпотоми изчезват, макар, че вече целогодишно имаме всякакви плодове и зеленчуци, допълни хирургът.

"С яйцата също не трябва да се прекалява. Свърх приемът на яйца стимулира изключително много количеството на жлъчните сокове, ако пациенътът има жлъчна болест, ще раздвижи камъните, които могат "да тръгнат" - ще се получи жлъчна криза.

Иначе всяка храна е полезна, вредно може да е количеството. Прехранването е рисково и за хората с хронични гастрити, като моят апел към хората е, да не се вярва на рекламите по телевизията - "Яжте и пийте колкото искате и пийте еди кое си хапче! То ще пречисти черния ви дроб, вземайте ензимите, и всичко ще ви е наред"!

Не е така - тези хапчета, с или без рецепта, това са лекарства! Тези лекарства би трябвало да бъдат предписвани от лекар при съответните оплаквания. Това не са хранителни добавки, това са сериозни лекарства, те се дават само по предписание на гастроентеролог или хирург. Тази масова реклама на "хапчета като бонбони" е опасна, много добре се получи с изписването на антибиотиците само с електронна рецепта, смята доц. Сопотенски.

Защото не е истина, че ако преядеш и пиеш от тези лекарства, няма да имаш здравословни последици и храносмилането ти ще бъде перфектно, допълни специалистът.

По отношение на постенето, то не се прилага при пациенти с дефицити, децата, бременните жени, така е във всяка религия - и вправославната, и в мюсюлманската.

Ензимите, достатъчно жлъчен сок, солната киселина в организма са най-важните за правилната преработка на храната, която е да е в количество, което стомахът може да обработи и поеме.

При хипертониците прекомерният прием на червено вино, на алкхол не е добре, но една чаша вино или 50 мл.л. алкохол, не е проблем, от значение е те да не приемат твърде солена храна.

Чревният микробиом е много важен, затова подбирийте добре храната си, избягвайте прекомерният прием на антибиотици, защото те влошават чревната микрофлора, която пък е изключително важна за преработката на храната, за храносмилането, изтъкна доц. Сопотенски.

Той припомни, че в далечното минало хората са се хранели по-оскъдно, имали са по-добра телесна маса, качеството на храната е било природосъобразно, хората не са били обездвижени като днешните, не са приемали толкова много сладки и енергийни храни...В миналото чрез т.нар. Бойденова закуска от мазна и местна храна, яйца, която стимулира отделянето на жлъчен сок, се е изследвало какво е неговото количество, за да се види дали може да преработи добре храната в стомаха на пациента.


Още по темата: общо новини по темата: 171
25.04.2025 »
25.04.2025 »
24.04.2025 »
23.04.2025 »
23.04.2025 »
22.04.2025 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Великден 2025
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: