Лечението на коронавирус с хлорохин криело огромни опасности

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:58 / 08.05.2020
4852
Започна доставката на хлорохин по болниците и аптеките в цялата страна, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното количество, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечение на около 20 000 пациенти с Ковид-19.

"Ефикасното действие е все още противоречиво, защото сме в условия на пандемия и проучванията вървят едно след друго, но все пак това е един препарат, който се използва десетилетия и то в продължително време. При някои хора ще се понася добре, а при някои хора, които имат предшестващи заболявания, особено ритъмни нарушения, той може да доведе до тежки аритмии. Затова трябва да се проследяват пациентите внимателно в болнична среда, когато се използва този препарат", каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Той коментира, че никъде по света този препарат не се използва амбулаторно. "Винаги се използва в болнична обстановка. Хубаво е да се започне лечение най-рано, но леките форми на това заболяване не налагат такива силни мерки, защото съотношението полза-риск при леките форми на Ковид-19 не е добро за този препарат. Когато ние имаме по дефиниция определено нарушаване на кислородна сатурация и други данни, които ни дават основание да го използваме, съотношението полза-риск ще бъде по-добро", категоричен е проф. Момеков.

Специалистът посочи, че препаратът "Ремдесивир" никъде не е одобрен за домашно лечение. "Той ще се използва при много тежко болни. Той се слага чрез венозна инфузия. Бъдещето ще покаже кои са най-добрите препарати. Симптоматично лечение има за всяка инфекция, а за тази също. вирусът е от много, абсурдно е да се справим с него за няколко месеца", допълни професорът пред Bulgaria ON AIR.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).