ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лавина от дела срещу "Карфур" и "Пикадили"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:28 / 07.01.2016Коментари (1)7095
©
"Пикадили" и "Карфур" са завлекли доставчиците си с милиони левове. На някои от тях не са плащали с години. За това алармираха пред "Стандарт" от "Произведено в България". "Много членове на съюза са с просрочени плащания в големи размери. Някои имат да вземат над 100 хил. лв.

"Това затруднява дейността на малките и средни предприятия, защото влияе на паричните им потоци, на възможности да произвеждат, да плащат заплати на служители си и да разширяват производството си", коментира Пламен Грозданов, изпълнителен директор на Съюз "Произведено в България". 

Още преди 3 години френската търговска верига "Карфур" (Carrefour), която се представлява у нас от гръцката компания "Маринопулос" (Marinopoulos Group), е спряла да се разплаща със своите доставчици в България. 

През май 2015 г. Съюз "Произведено в България" огласи на пресконференция, че български производители не могат да получат с години парите си от "четвъртата по големина верига "Карфур", чиито задължения към доставчици надвишавали 20 млн. лв.

По думите на Грозданов, откакто "Пикадили" имат нещо общо с "Карфур", и те са започнали да бавят разплащанията към контрагентите си. Справка в Търговския регистър сочи, че на 14 май 2015 г. цялото имущество на "Пикадили" е заложено в "Инвестбанк" срещу кредит в общ размер до 11 811 009,18 евро.

Този заем веригата е използвала, за да се разплати временно с доставчиците си, на които също като "Карфур" дължи пари, но явно сумата не е била достатъчна.

Най-големите опасения на родните производители са, че двете фирми ще фалират и те няма да получат парите си.

"Ситуацията с "Пикадили" и "Карфур" е много сложна. Заведени са стотици дела, ще започнат съдебни искове, но не знам до колко ще са успешни", опасява се Грозданов. Той е категоричен, че е крайно време държавата да вземе отношение по казуса и да се намеси.

В средата на 2015 г. бяха приети промени в Закона за защита на конкуренцията и Закона за храните, получили популярност като Закон за търговските вериги, който да спре своеволията на големите хипермаркети и да защити българските производители. 

Една от тези промени е въвеждането на 30-дневен срок за разплащане на търговските вериги към доставчиците им. В Закона за храните обаче е пропусната разпоредба за санкция при неспазване на този срок, както и контролиращ орган. Посочва се само, че всяка клауза в търговските договори, уговаряща нещо над този срок, ще бъде нищожна.

"Не се спазват договорите, а държавата стои и гледа. Предполагам, че тези фирми дължат огромни суми и на НАП. Пълно безобразие е да се търпи подобно положение! Те източват българските производители", заяви Грозданов.

Засегнатите компании прибягват до единствената в момента възможност да се защитят - да заведат дела. По данни на Съюз "Произведено в България" те вече са стотици. 

Делата обаче ще се точат с години, без да е сигурен резултатът. Освен това производителите се опасяват, че ако търговски вериги фалират, няма да могат да си вземат парите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
И както винаги става в такива случаи, големите, разбирайте банките, ще си получат парите. А средните и малки фирми ще понесат негативите на разсрочените разплащания с големите, ужким добре мениджирани компании.. Фалш, фалш, фалш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Първа лига, сезон 2023/2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: