ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Красимир Манов: Росен Христов е министър на гръмките приказки, а директорката на "Булгаргаз" се гърчи и обяснява за увеличението на цената на газа
Автор: Йоланда Пелова 11:42 / 21.12.2022Коментари (0)1242
© Фокус
Красимир Манов, енергиен експерт, е интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

България и Турция са пред финализирането на мегасделка за природен газ. Това се разбра от служебния министър на енергетиката Росен Христов. По думите му всички подробности ще станат ясни до 10 дни, когато се очаква преговорите да са приключили и договорите да са пред подписване. Темата сега ще обсъдим с енергийния експерт Красимир Манов. Г-н Манов, какво мислите за дадена заявка от енергийния ни министър? 

Ми какво да мисля, аз гледах изявлението му по една от телевизиите. Всъщност тук става въпрос не за някаква мегасделка, става въпрос за получаване на достъп до регазификационните центрове на Турция. Тя разполага с капацитет някъде около 25 милиарда с пускането на последния, който предполагам, че ще стане скоро. Така че това аз отдавна съм го казвал – че трябва да се насочим към турската страна, защото тя има огромни възможности и за регазификация, и за доставка на природен газ. За съжаление, те тръгнаха по тоя път чак сега, при положение че аз това съм го казвал от май месец, но тъй като бяха в невъзможност – знаете историята с "Газпром“, те се опитваха многократно да получават количествата по все още неизтеклия договор, който трябва да изтече до края на годината, и се опитваха всячески да оставят "Газпром“ на пазара, което и не само аз, и други експерти им обясняваха, че това няма да стане, като накрая се видя, че наистина няма да се случи и се пристъпи към единствено верния път. Но предстои да видим какво ще договорят, защото тоя министър е министър на гръмките приказки, но реално виждате, че нещата не стоят точно така, както на тях им се иска. 

"Министър на гръмките приказки“ – защо, защо, г-н Манов, го определяте като такъв? 

Ами помните ли какво ни говореха, включително и президентът, който е назначил това служебно правителство и в частност министъра на енергетиката – как видите ли, намаляването за октомври и декември на цената било заслуга на това правителство. Е добре, сега, като се увеличава цената, пак ли е заслуга на това правителство? Ние казвахме, че това се дължи на флуктуациите на пазара. Определящото за цените, това е пазарът и специално за Европа – това е борсата TTF в Холандия, виртуалната борса за търговия с фючърси. Но те ни говореха как видите ли, правителството било постигнало велики резултати. Ами хайде да ви видим сега! Даже тая сутрин и директорката на "Булгаргаз“ се гърчеше и обясняваше как не било неизбежно цените да се вдигнат. Нали вие сте голямата работа, защо цените се вдигат? След като вие сте постигнали тогава намаление, защо не го постигате сега? Значи излиза, че тогава са ни лъгали. А всички експерти им обяснявах, че няма как зимата да има някакво леко вдигане, и благодарение на това, че те купуваха скъпия газ август – правителството дойде от началото на август, август и септември, при все че им обяснявахме, че ще има падане на цените. И то се случи, знаете – на 26 август мисля, че беше, беше най-високата стойност, след това се получи рязък спад, за да се достигне до тези цени, които бяха значително по-ниски.  

Г-н Манов, възможно ли е според вас България наистина да използва турските терминали за втечнен природен газ, които щели да осигурят на страната ни около 1 милиард кубически метра газ на година, което е около 30% от родното потребление? 

Напълно е възможно, да. Аз отдавна съм го казвал, че трябва да се насочим към Турция, многократно съм го казвал. Дори при вас, когато идвах преди, когато ме бяхте поканили в едно предишно участие, и при вас това съм го казвал – спасението на България, ние трябва да се насочим. Даже още 2010 г. се водеха преговори. Аз съм бил в студиа, показвал съм снимки тогава на тогавашния премиер Борисов с Делян Добрев, с турски представители и т.н. Водеха се преговори за тази междусистемна свързаност между Турция и България, която не се получи, тъй като руснаците се намесват, "Газпром“ влиянието се намесва и те ни държаха в тази изолация, вкара се и това ограничение за проучване и за добиване на собствен шистов газ, в последствие тези прословути договори, които ни заробваха през всичките тези години с непосилни цени. Докато сега нещата заради войната – аз винаги съм казвал, че нещата трябва да се гледат в контекста на тази война – при войната има ясна разделителна линия. Вие виждате и в Европа какво стана. След като Русия ни обяви за неприятелска страна, рязко се прекратиха отношенията между "Газпром“ и Европейския съюз. Европейският съюз започна да си получава допълнителни източници, освободи се от тази зависимост. И всичко това нещо трябва да се разглежда в този контекст. Виждате и с нефта какво стана. Така че това е правилният път. Но те го предприеха много късно по невъзможност и поради упоритата им глупост да продължават да търсят схеми с "Газпром“. За това става въпрос. Тези хора са зависими от Русия и от Москва. Аз съм го казвал многократно – те не работят за българския интерес, те работят за руския интерес, за интересите на "Газпром“. Но сега вече няма накъде, принудени са и щат – не щат, ще се предприемат правилните действия. За това става въпрос. 

Да. Всъщност обявиха, че пробивът с Турция сега идва след срещата между Ердоган и Румен Радев. Знаете, нашият президент беше в Турция. 

Какво значи "пробив“, след като отдавна сме им казвали, че това нещо трябва да се случи? Турция няма интерес да не продава, тя е реалният хъб на Балканите. И това многократно съм го казвал – Турция е истинският хъб на Балканите поради географското си положение и поради това, че има терминали за регазификация около 25 милиарда кубични метра. Отдавна се говори за този прословут коридор, знаете, преди природният газ идваше от север на юг, от Русия през Украйна, Молдова, Румъния, България за Турция, за Гърция, за Македония, за Сърбия и т.н., сега нещата се обръщат, в обратна посока. И Турция има този огромен капацитет, където може да се разтоварват необходимите огромни количества и да отиват в посока на север. За това става въпрос. Въпросът е, че те го забавиха до безкрайност в услуга на Москва, но не им се получи. Всички хора, които разбират от тая тема, им казваха, че това няма да стане. Така че за какъв пробив говорим? Това са логични, нормални неща, въпросът е, че те се забавиха много, от което ние страдаме, защото нагнетявахме скъпия газ през август и през септември и сега  обясняват тук "Булгаргаз“ – видите ли, как цените ще се вдигнат януари, как те били студени.

Прогнозират скок с 30% за януари.

Ама можеше въобще да не се вдигат цените и да няма такъв скок от 30%. Всичко стана заради техните глупави постъпки, заради тяхната некомпетентност и заради тяхната зависимост. Ето за това става въпрос. Когато говорите с хора, които наистина разбират от тая тематика, те това ще ви обяснят. За съжаление те не са толкова много в България.  

А посочената причина от тях е, че се очаква да използваме количествата от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени всъщност. 

Точно така. 

Заради това щяла да се увеличи и цената на природния газ у нас. 

Да, но можеше този природен газ, който е нагнетен в Чирен, да не е от този, скъпия. Те нагнетяваха август и септември, когато бяха най-високите цени, при все че още май месец им казвах. Помните ли тогава, всички говореха – леле, ще стане 3000, там Медведев се изказваше, кой ли не – 5000 долара ще стане за 1000 кубични метра. Значи такова нещо няма, има пазарни правила. Когато се напълнят газохранилищата, което и се случи в Европейския съюз, цените помните ли колко се сринаха? Те паднаха от порядъка на 350 долара за 1000 кубични метра на 26 август. Само за месец-два след това те се сринаха и паднаха на 150, даже и в момента са по 150. Имаше периоди, когато стигнаха и до 50, до 100, до 80 долара за 1000 кубични метра. Тогава трябваше да се извършва нагнетяването. Но те го пропуснаха това нещо.  

Какво ще препоръчате вие, г-н Манов, като енергиен експерт? Какво трябва да се предприеме? Освен че трябва да се насочим към Турция – това вече го знаем от вас. 

Това е правилният ход – Турция, Гърция. Само че Гърция има само един терминал – "Ревитуса“. Той е адски натоварен, там слотове много трудно, въпреки че "Булгаргаз“ успяха да вземат. Това са правилните неща, това значи диверсификация. Имаш възможности от Турция, от Гърция. Не трябва да изключваме и Русия, защото рано или късно тая война ще свърши, пак ще се влезе в преговори. Водени са две световни войни и след това, знаете, пак се е стигало до търговия и до съвместен бизнес и съвместна търговска дейност. Това означава диверсификация и гледане на българския национален интерес. Когато почнат да гледат българския национален интерес… Да, в случая една скоба трябва да отворим – за "Лукойл“, да кажем и за това, което се случва в момента. Вие виждате, в Народното събрание – там се гледат законопроекти и т.н. Макар че аз ги виждам пак – едно гърчене, едно увиване, едно усукване, само и само да не вземем нещо да засегнем руската компания. Абе хора, абе гледайте българския национален интерес, бе! Тръгнали със закон – абе какъв закон?! Взимате решение на Министерски съвет, влизате в оперативно управление и даже национализирате тази компания. Защото виждате – "Лукойл“ щели да плащат тук някакви 90 милиона и така. Изтече новината, че тези видите ли, 170 или 190 милиона, които щели да платят, са повече от това, което "Лукойл“ е платил като данък за всичките години, откакто са в България, а те сами казаха, че щели да плащат догодина 700 милиона, което означава по техните думи, че са правили по 7 милиарда печалба. Я го върнете това назад в годините – това е огромен грабеж, който се е осъществявал от българския народ. И в момента виждате цените – 2,90-3 лева. Цените в момента, реалните цени трябва да са 1-1,20 лева по-надолу на бензиностанциите. Тези пари, които се крадат от България, ако влизат в българската икономика, знаете за какво става въпрос, неведнъж съм го казвал – изчислени в болници, изчислени в магистрали, изчислени в каквото искате за българските хора. А ние по тоя начин финансираме Русия. И защо го правим? Ние идиоти ли сме, какви сме? За това става въпрос, за прости, елементарни неща, което се заключава с една дума – защита на българския национален интерес. 

С вас в предишен разговор сме говорили и за собствените ни находища. Виждате ли нещо да се прави в тази посока, да се търсят прагматичните решения за България? 

За съжаление, изключително точен въпрос. Това непрекъснато трябва да се повдига като тема, защото България има доказани запаси от над 500 милиарда кубически метра природен газ в тази прословута Етрополска свита, шистови формации такива, които трябва да отбележим – не са в Добруджа, заради което ни проглушиха ушите тогава всякакви такива псевдолиберали, зелени и т.н. Но за съжаление, нищо не се прави. Тази война обърна всичко. Не е хубаво да използваме думата "благодарение“, защото знаете, това е една огромна трагедия, която се случва в Европа и която едва ли някой можеше и да си помисли, че такова нещо ще стане в ХХІ век в Европа, но в контекста на войната всичко се преобърна и някои хора почнаха да си отварят очите, защото досега бяха заспали сладък сън. Имаме природен газ, имаме възможности, просто трябва да падне мораториумът. И се надявам и на това нещо да се обърне внимание, което едва ли ще стане по времето на това Народно събрание. И знаете преди кои го вкараха това нещо – прословутите там зелени и Енергийната комисия с Мартин Димитров и т.н. Но трябва да сме оптимисти, мисля, че и на това нещо ще му дойде краят, за да си търсим собствените източници. 

Както сте казвал, природният газ не го интересува кой е на власт. 

Абсолютно. 

"Има закони, които опровергават всяко едно политиканство“ – цитирах ви, това е точен цитат от вас. 

Така е. Вижте, трябва нещата да се казват с истинските им имена, а не да се премълчава в услуга на този и на онзи, особено пък на някой извън България. Това е истинското обединение на нацията – ама Левски какво е казвал – трябва да си гледаме нашите си тук, българските интереси. За това става въпрос. Едните гледат на Запад, едните гледат на… Макар че ние сега сме част от Европейския съюз и от НАТО и трябва да гледаме общите ни интереси в тоя съюз. Русия я оставете, Русия е велика сила, тя винаги се е оправяла, ще се оправи и сега. Въпросът е ние да си гледаме нашия интерес. Затова се чудим откъде пари за това, откъде пари за онова. Направо като поговорката вода газят, жадни ходят – същите сме и ние в България, защото едни хора в случая са се поставили в услуга на Русия. За това става въпрос. Но слава богу се освобождаваме. Ето, преговори за атомната централа за гориво от "Уестингхаус“ и от "Фраматом“, от "Газпром“ се освободихме вече на 100%. Помните ли какво ни казваха – че без "Газпром“ ще загинем, тук някакъв апокалипсис библейски ще настъпи. Е какво стана? Аз бях единственият, който им казвах, че няма да има никакъв проблем. Сега същото е и за "Лукойл“ – видите ли, без "Лукойл“ ще загинем. Ама няма такова нещо! Търговията ще си продължи, този нефт, който го получаваме от Новорусийск, той не е руски. Това е каспийска тръбопроводна компания, която продава. Там са участници – сигурно има 20 акционери, включително и американски, и всякакви други, европейски, и "Шеврон“, и кой ли не. Там акционер е Казахстан с 35%. Нефт може отвсякъде да се получи и това, което се говори – че видите ли, през Босфора не можели да минат… Пълни глупости! Трябва да се задвижи проекта "Александруполис – Бургас“, да се построи още един газопровод, още един нефтопровод, тотално да сме независими и да заобиколим и Босфора. Ето това е българският национален интерес и това трябва да се прави. Въпросът е, че тези хора, дори и под натиск – хайде, виждате, пак нещо почнаха да правят. Пазарът ще ги научи, няма къде да отидат.


Още по темата: общо новини по темата: 194
16.02.2024 »
23.01.2024 »
11.11.2023 »
10.11.2023 »
01.11.2023 »
29.10.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: