ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Костадин Костадинов: Никога не сме искали да задаваме въпроса дали България да приеме еврото
Автор: ИА Фокус 19:56 / 10.01.2023Коментари (0)2799
©
"Нелеп опит за саботаж е вторият инициативен комитет за организирането на референдум дали България да приеме еврото като национална валута. Истината е, че ние никога не сме имали намерение да задаваме този въпрос", това каза  лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" в коментара си на факта, че в един и същи ден се появиха два инициативна комитета, искащи референдум за приемането на еврото в България, които обявяват една и съща цел, като въпросите са почти идентични.

"Ние имахме информация, че определени среди в нашата страна, които искат да се провали инициативата за запазване на българския лев, ще се опитат да саботират референдума и ще се опитат да го саботират, като ден-два преди нас ще регистрират техен инициативен комитет, които ще внесе въпроса, който ние искаме да задаваме на българските граждани и когато ние отидем да регистрираме нашия инициативен комитет всъщност ще се окаже безпредметно, защото няма как да има два референдума с един и същи въпрос. Точно поради тази причина, знаейки с кого си имаме работа, предварително обявихме един въпрос и съответно този въпрос беше откраднат", каза Костадинов. 

Според обявения от партията на Костадинов план за организирането на референдум, въпросът е: "Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година".

В поредица интервюта самият Костадинов не еднократно е заявявал, че въпросът, който ще формулират за реферндума, е "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от средноевропейските доходи."

Другият инициативен комитет обявава сходен въпрос: " Съгласни ли сте приемането на еврото в република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със  средните за Европейския съюз".

"Истината е, че ние никога не сме имали намерение да задаваме този въпрос, защото този въпрос нарушава критериите на Договора от Маастрихт, който казва ясно и категорично какви са условията България да влезе в еврозоната. А това което другият инициативен комитет предлага и което  всъщност нарочно започнахме да обявяваме, е допълнителен критерий, а ние нямаме право да налагаме допълнителни критерии. Единственото право, което  за съжаление имаме, е да изберем датата, нищо друго. Затова ние предлагаме кратко и ясно след 20 години - датата 2043 година. А  това, което предлага от т т.нар "друг инициативен комитет" е всъщност абсолютно противоречащо на закона и следователно и на Конституцията", допълни той.

Това е нелеп и нескопосан опит за саботаж. На разкаляния терен на българската политика се е очаквало да има опит за кражба и за саботиране, но този опит пропадна още в самото начало. Инициативният комитет на "Възраждане" днес е регистриран и от 11 януари започва събирането на подписите и в рамките на законоустановените 12 седмици, ще бъдат събрани поне 500 000 подписа, много повече от изискуемия минимум от 400 000 подписа, стана ясно от думите на лидера на партия "Възраждане".

Никой от т.нар "втори" инициативен комитет няма да тръгне да събира подписи. Целта им е да се открадне идеята  и нищо повече, защото всъщност  въпросът на "Възраждане" е друг, а не първоначално обявеният. Това си остава нескопосан опит на хората, които не искат българите да имат право на избор и България да продължи да бъде зависима държава, стана ясно от думите на Костадинов.

"Кампанията ще започне с изкарването на стотици пунктове в цялата страна", каза лидерът  на партията и допълни, че на хората ще бъдат раздавани разяснителни брошури, в които ще се обяснява нагледно защо приемането на еврото е вредно за България.


Още по темата: общо новини по темата: 375
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: