ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Коронавирусът удари и личните данни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 25.01.2022Коментари (0)2462
©
COVID-19 пандемията удари и личните данни. Близо една пета от становищата на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през 2021 г. са за здравеопазването. Така след проверка в бившата болница в старозагорското с. Радунци са били открити над 65 000 изоставени медицински досиета и над 3000 трудови досиета. Запазила се е и тенденцията на нарастване на броя на разглежданите казуси, свързани с въздействия и ограничения, произтичащи от извънредните обстоятелства, пред които сме изправени заради пандемията от COVID-19, съобщиха за "Монитор“ от надзорния орган.

През миналата година в комисията са постъпили 487 сигнала, искания и запитвания по актуални въпроси във връзка с обработването на лични данни и изложени твърдения за нарушения на Регламента и Закона за защита на личните данни. От тях са отработени 468, като на всички податели са изпратени отговори. Комисията е отговорила писмено на 100 запитвания за начина на упражняване на правото на жалба. Допълнително над 800 са жалбите на физически лица, съдържащи твърдения за нарушения при обработване на личните им данни.

Най-много данни са получени срещу администратори на лични данни, предоставящи интернет услуги - 120. 

На второ място са сигналите за евентуално незаконосъобразно обработване на лични данни от органи на държавната администрация – 42, последвани от администратори на лични данни, осъществяващи видеонаблюдение – 28. Сигнали са получени за обработване на лични данни в областта на здравеопазването – 27, телекомуникациите – 27, за целите на директния маркетинг – 21, в сферата на банковото дело – 16, срещу медии – 16. При жалбите преобладаващ брой са тези с твърдения за неправомерно обработване на лични данни посредством видеонаблюдение.

От началото на 2021 г. са назначени 227 проверки на място по повод постъпили в КЗЛД жалби, искания и сигнали, от които извършени 206.

След разгледани сигнали са издадени 64 решения на КЗЛД за налагане на корективни мерки – 19 предупреждения, 7 официални предупреждения, 38 разпореждания. Съставени са 5 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 4 наказателни постановления.

Наложените санкции след извършените проверки са 319 000 лева. От издадените наказателни постановления едно е влязло в сила и платено, 3 са обжалвани.

В резултат на образувани административни производства по постъпили жалби комисията се е произнесла с 479 решения, включително и по жалби от предходната година.

КЗЛД не води статистика от кои градове в страната постъпват най-много жалби и сигнали. Но най-много проверки на място са извършени в София – 95, Варна – 15, Пловдив – 11.

Като най-масови нарушители от комисията посочват, че проблемни се очертават администратори на лични данни при куриерски услуги, топлинни счетоводители, болници и други медицински заведения, както и масовото осъществяване на видеонаблюдение, несъобразено с правата и свободите на останалите граждани; изхвърляне на документи, съдържащи лични данни на сметища; обработване на лични данни от интернет сайтове и платформи, както и от банкови институции.

С поредица от становища през 2021 г. е коментирано законосъобразното обработване на лични данни при изпълнението на въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

КЗЛД следи и контролира дали обработването на лични данни е в съответствие с европейския регламент и Закона за защита на личните данни, като това не включва въпроси за необходимостта и адекватността на въвежданите противоепедимични мерки от медицинска гледна точка, а единствено тяхното законосъобразно изпълнение, тогава когато то засяга извършването на операции по обработване на лични данни.

"В същото време, независимо от естеството на противоепидемичните мерки, трябва да се има предвид, че всички ограничения по отношение правата на хората, възникнали във връзка с обработването на техни лични данни, трябва да са въведени с нормативен акт в съответствие с изискванията на чл. 23 от ОРЗД във връзка с чл. 37а от ЗЗЛД", казват от комисията.

Тя има становище от 6.10.2021 г. с подробно изложени и разяснени правила за законосъобразното обработване на лични данни за ваксинационния статус от страна на работодателите, включително данните за резултатите от тестването на работниците и служителите.

Като пример за конкретен казус, който е провокиран пряко от пандемията или е възникнал по повод на въведените противоепидемични мерки, се посочва искане за разясняване на законосъобразния характер за предоставяне на лични данни между компетентни ведомства с цел предоставяне на еднократна финансова подкрепа за хранителни продукти на хора в затруднено положение.

КЗЛД е разгледала и въпроси за предоставянето на лични данни, възникнали във връзка с постъпило искане за достъп до обществена информация по повод оповестяване на хората, участвали във взимането на решения за доставка на ваксини срещу COVID-19.

Пред КЗЛД е било поставено за разглеждане и искане за предоставянето на информация за мястото на хоспитализация от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

"Увеличеният обем на работа на спешните медици по време на т.нар. "вълни“ на заразата поставят на изпитание екипите, пред които възникват въпроси, свързани с предоставянето на информация на близките на пациента за мястото на неговата хоспитализация", обясняват от комисията.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: