ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Катастрофалните земетресения на 2023 година
Автор: Оля Ал-Ахмед 08:52 / 29.12.2023Коментари (0)1456
©
Може да се каже, че през тази година наблюдавахме земетресения, които бяха с по-катастрофален характер. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" доц. Пламена Райкова, ръководител департамент "Сеизмология" в НИГГГ. Земетресението от 6 февруари в района на Турция и Сирия нанесе изключително много щети. Имаше много жертви и пострадали и множество хора останаха без домове. Земетресението беше с много силен магнитуд от порядъка на 7,8, като след него последва и една доста силна афтършокова поредица, която допълнително нанесе щети на вече така разхлабените  структури, които имаше там", посочи Райкова.

Тя припомни, че след това земетресение, така по-близо до нас,  се реализира и едно земетресение в района на Румъния, с епицентър град Търгу Жиу, на 13 февруари с магнитуд от 5,3.

"След това имаше земетресение на следващия ден, на 14 февруари, имаше по-силно събитие с магнитуд 5,8, което беше усетено на територията на страната. Това огнище също не беше се активизирало много дълги години, както и това, което се реализира и в района на Турция. Подобно на земетресението от Турция и това в Румъния също беше съпроводено с голяма афтършокова поредица, която се наблюдава и до днес, все още има по-слаби събития, които се регистрират в този район и до днес. Също така редно е да се спомене и земетресението в района на Мароко от 8 септември също тази година, което също имаше катастрофален характер. То беше с магнитуд 6,8, нанесе изключително много щети, и то в по-старата част на града, където постройките са доста стари и имаше много жертви и пострадали също така. С по-силен магнитуд беше и земетресението от декември месец тази година в района на Филипините, където се очакваше дори и цунами в следствия на земетресението. То беше с магнитуд 7,5 от 2 декември. Това е в световен мащаб сеизмичността, посочи сеизмологът.

По думите и, на територията на нашата страна също се наблюдаваше сеизмичност, умерена, като например земетресението от 7 юни с магнитуд 4,9 в района на Пловдив, между Асеновград и Пловдив. Земетресението беше много сериозно усетено на територията на град Пловдив, Асеновград и околните градове, дори в района на София. Имахме земетресение, също така поредица от събития, която започна през септември, по-слаби умерени трусове в района на град Симитли, които все още се регистрират и до днес имаме няколко събития, които са с много слаб магнитуд, но все още поредицата си продължава.

Райкова посочи още, че земетресението от февруари месец в района на Турция е било в една много сериозна структура, която през последните 100 години не е реализирала такъв тип силни събития, каквото е това на 6 февруари. Затова е имало и такъв ефект. Самата структура е изключително сложна и голяма, тя е от порядъка на около 500 км, съставена от много и най-различни сегменти с различна дължина и имаща възможност да генерира такъв тип събития. Иначе, за тази част на Турция това не е нещо, което не се е случвало и преди, просто много години не се е било случвало.

По думите на сеизмолога, когато едно земетресение се реализира нощем, когато хората са си по домовете, вероятността да имаме повече жертви и пострадали е много по-голяма, отколкото ако те са в административните сгради през деня или навън. Когато е нощем събитието, човек реагира изключително по-бавно, той се събужда или докато се реагира, става така, че има повече жертви.


Още по темата: общо новини по темата: 270
31.05.2024 »
30.05.2024 »
26.05.2024 »
26.05.2024 »
25.05.2024 »
25.05.2024 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Политическо противоборство в САЩ
Избор на нов български патриарх
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: