ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кацаров: Наложих тези мерки, за да спася живота на хората
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:53 / 22.10.2021Коментари (0)3866
©
Въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 няма да бъдат ревизирани. Възможността за налагане и на локдаун остава. Той поясни, че мерките са временни и при подобряване на ситуацията ще бъдат отменени. Това заяви в предаването на Дарик "Реактивно",с водещ Йовка Йовчева, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров

Служебният министър призна, че има недоразумения и грешки при организацията и прилагането на новите мерки, но беше категоричен, че "зеленият сертификат“ не е въведен в последния момент, а фигурира още в заповедта му с мерки от 7 септември. 

Работи се по различни варианти за връщане на децата в училище, първо за тези от 1 до 4 клас, съобщи служебният още здравният министър.

Сертификатът бил въведен още в заповедта от 7 септември

"С изненада виждам как някой хора казват защо в последния момент. Сякаш забравихме, че на 7 септември, когато издадох предишната заповед с ограничителни мерки и ограничихме капацитета на много дейности, тогава същите политически лидери, които днес ме критикуват тогава ми поискаха оставката и ме обвиниха в дискриминация заради "зеления сертификат“, коментира в ефира на Дарик д-р Стойчо Кацаров.

Сертификатът не е нещо, което е паднало вчера от Луната - той съществува включително и в моята заповед, която влезе в сила на 7 септември, а беше издадена на 2 септември, подчерта още той.

Служебният здравен министър обясни, че е принуден да издаде тези временни мерки със "зеления сертификат“, за да може да гарантира лечение на всички, които ще се нуждаят в следващите седмици.

За сертификата – прилага го с нежелание, за да се спасят човешки животи

Служебният здравен министър призна, че е имал в началото резерви към ваксините срещу Ковид и това било нормална реакция на много негови колеги, заради това, че препаратите не са преминали обичайните до тогава изпитания като срокове. По думите му обаче имунизацията в световен мащаб, която надхвърля 6 милиарда дози показва ефективността и безопасността на ваксините.

По отношение на сертификатите Стойчо Кацаров каза, че продължава да ги смята за "крайно неблагоприятна мярка“.

"Правя го с нежелание, правя го, за да спася живота на хората – за това го правя. Изобщо не съм си променил мнението по отношение на сертификатите и правата на хората, но отново ще кажа, че висшето благо е животът на хората“, коментира още той на въпрос за позициите му отпреди месеци за сертификата като дискриминация.

Локдаунът също нарушава още по-драстично правата на хората. Той беше прилаган даже три пъти вече, а през пролетта на миналата година беше пълен локдаун, даже и движението беше забранено при 10 души заразени в страната – помните КПП-тата, посочи още служебният здравен министър.

Той съобщи, че днес е обсъждал с организации на родителите и с министъра на образованието възможностите да се организира така учебния процес, че поне да бъдат върнати в училищна среда децата от 1 до 4 клас. Работи се усилено в тази посока, каза министърът.

Нищо няма да бъде променяно, мерките нямат алтернатива

"Отново апелирам към гражданите, не искам да ви плаша, не искам да стъпвам на страховете на хората по никакъв начин, но като човек ви призовавам – дайте да спазваме тези ограничения, в наш интерес е. Аз ще поема цялата политическа отговорност за това, което става, но ако ние всички не се стегнем, ще платим много висока цена“, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

По повод призивите за оставката му от различни политически сили той коментира: "Оставете ги политиците – те са в предизборна кампания. Разбирам ги, искат да извлекат политически дивиденти на мой гръб. Нека да ги извлекат, но да се справим със ситуацията“.

Д-р Кацаров беше категоричен, че нищо няма да бъде променяно, защото няма алтернатива на това, което се предприема. "Тези хора, които сега искат оставката ми – чухте ли някой от тях да предлага алтернативно решение?“, попита той.

Ще имаме по 1 000-1 500 нови пациенти в болниците на всеки два дни

"Ако ние сега не реагираме след 10 дни ще ми кажете, че съм закъснял. В момента има 6 500 заети легла в страната. За първите два дни на тези седмица има близо 10 хиляди положителни случаи, от тях 1 000-1 500 души другата седмица в началото ще бъдат в болница. И така на всеки два дни ще добавяме по 1 000-1 500, ще изписваме по 200-300, ще имаме по 100 починали, и ръстът в болниците ще е средно с по 1 000 нови пациенти на няколко дни“, очерта картината в страната здравният министър.

Той добави, че се прави всички възможно да бъде пречупена тенденцията на нарастване на броя на заразените и болните.

Призив за по-малко популизъм и политиканстване

"Законът е оставил мен да вземам решенията, нямам парламент зад гърба си, който да застане зад решенията, както Сенатът във Франция например. Тук аз трябва да взема решението еднолично. Отговорността е моя и аз я нося. Приемам всички упреци, но моля за малко разбиране на ситуацията и по-малко политиканстване и популизъм“, призова още д-р Кацаров.

Няколко пъти той призна, че има недоразумения и грешки при въвеждането на последните Ковид-мерки,  които трябва да се коригират. Но добави, че екипът в министерството работи непрекъснато.

"Защото нямаме време – някои казват защо не се въведе след месец – нямаме месец!“, категоричен беше той.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: