ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
КНСБ предлага поне 700 лева заплата за висшисти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:14 / 26.02.2016Коментари (11)3520
©
КНСБ иска да бъде въведено минимално заплащане за висшисти, които работят по специалността си, което да е 50% повече от минималната заплата за страната.

На пресконференция лидерът на КНСБ Пламен Димитров поясни, че ако минималната работна заплата за 2017 година е 460 лева, както е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза, то минималното възнаграждение за висшисти, работещи по специалността, трябва да поне 700 лева.

Според Димитров така ще бъдат задържани младите образовани хора в страната, а и "ще разберат, че има смисъл да учат, за да работят", цитира го БТА.

КНСБ ще настоява да се договаря и допълнителен механизъм , т. нар. living wage (заплата за издръжка на живот), каза Димитров. Той поясни, че тази заплата ще отчита с колко средства може да се живее нормално в различните региони на страната.

Синдикатът ще насърчава превръщането на договорения минимален осигурителен доход на най-ниското стъпало в ефективно действаща минимална за бранша работна заплата, обясни Димитров.

По данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ около 30 процента от наетите в България са с колективно трудово договаряне.

За 2015 година в една пета от предприятията няма увеличение на доходите, в 1/5 увеличението е над 10 процента, а в останалите нарастването на доходите е между нула и десет процента, сочат данните на КНСБ.

30 процента от работещите в страната са наети в нископлатени дейности и получават възнаграждение под 75 на сто от средната работна заплата. Това са секторите рибно стопанство, производство на облекло, обувки, дървен материал, търговия на дребно, ресторантьорство, отчетоха от КНСБ.

Средната работна заплата през 2015 година се е повишила с близо 9 на сто и е била 894 лева. Продължава тенденцията средното ниво на заплащане в обществения сектор да е по-високо от частния, допълват от синдиката.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че 5,7 пъти е разликата между най-ниско платените работещи българи и най-високо платените. Например - информационни технологии - 2710 лева, обработка на кожи - 474 лева.

В преработващата индустрия също е доста по-ниско заплащането, допълни Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания. Според него в много сектори нарастването на заплатите е доста под средното от 8,8%.

Във водещи за преработващата индустрия отрасли като добив на въглища - ръст само 4,1; добив на метални руди - плюс 1,1; производство на текстилни изделия - 4,6.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И България ще се напълни с образовани идиоти... Какво като имаш vi6u?! Омръзнало ми е от специалистОВЕ, дето само размахват някакви дипломи, пък зад докЮмента-два броя мозъчни клетки, дето като се съберат и не знаят какво става...
0
 
 
Като почнете с тая Европа та Европа. Първо покупателната способност е далеч по-важна от някакви цифри. И второ пазарът определя цената. Каква 2000 заплата искате като има повече места в университетите от колкото кандидати? Влиза куцо и сакато и излиза още по-зле. Колко от бакалаврите знаят втори език на ниво по-добро от сръбския на Валерчо ака Boji86?
0
 
 
Живея в дания И завърших университет тук ... Сега търся работа а соцялните ми помощи на месеца са 3700 Лв само това ще кажа ;)
-2
 
 
Няма да стоят. Ще бягат! В Европа им дават 845? което е 1680лв а във момент на практика на вишист 1330? за част от основа на практични плусове това са 2660лв на човек! Пак ше бягат няма начин да остават и апартаменти да им подаряват хората не се връщат без хора държава няма другари!
0
 
 
вий оправихте минималните на не вишистите че и тези
+2
 
 
че те всички са висшисти вече бе... хах
+1
 
 
няма значение какво образование има даден индивид а колко и каква работа извървва
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: