ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Изолацията свива сметката за топло до 35 лв. на месец
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:37 / 02.12.2011Коментари (8)1937
© Plovdiv24.bg
Топлофикациите в България може да плащат част от средствата, необходими за саниране на овехтелите жилищни блокове. Това е възможно да стане чрез процедура за публично-частно партньорство, по която парното да се включи със средства към програмата за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради, която тръгва следващата година. Ползата на топлофикацията ще са значително намалените разходи заради повишената енергийна ефективност на сградите, обясни строителният министър Лиляна Павлова. Както е известно, от догодина започва програма, по която до 50% от парите за цялостното саниране на блоковете ще бъдат осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

8 и 10 хил. лв. излиза средният разход за обновяването на един апартамент, като до половината се плащат от министерството, а за общината пък остава отговорността да оправи междублоковото пространство. Така инвестицията на домакинство става към 5000 лв. Досега от министерството са отпуснали средства за завършването на цялостно обновяване на 27 сгради в градовете Благоевград, Бургас, Габрово, Гоце Делчев, Свищов, Сливен, Смолян, София, Варна, Стара Загора, Ямбол. Те са по демонстрационен проект, чиято цел е да промотира ползите от санирането. Според живущите в един от последните завършени обновени блокове в Смолян сметките за отопление са паднали значително.

Хората на парно го пускат само през нощта. Тези, които се отопляват на ток, пък харчат по не повече от 35 лв. за апартамент 60 кв. м. на месец. Апартаментите пък запазвали постоянна температура от 18-20 градуса. Фирмите, които извършват ремонта, ще се избират чрез отворена процедура от МРРБ. От живущите в блока се изисква да създадат сдружение на собствениците, чрез което да кандидатстват и да съберат парите за участието.

"Повечето комшии бяха скептични за проекта и се притесняваха да не изгорят с парите, но когато ремонтираха съседния блок, се амбицираха и ние да се включим", разказа Стефка Русева, председател на сдружението на собствениците в блок в Смолян. Друга полза, особено в по-малките градове, е значителното понижаване на замърсяването на въздуха вследствие отопляването с дървени печки. Един блок от 28 домакинства намалява вредните си емисии с 358 тона на година след саниране, а електропотреблението се свива от 40% до 70%, сочи статистиката на МРРБ.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
А от топлофикацията как да се откажа като тъпите съседи нещът?
Aнонимен
на 02.12.2011 г.
+1
 
 
"Тези, които се отопляват на ток, пък харчат по не повече от 35 лв. за апартамент 60 кв. м. на месец." Точно толкова излиза, ако се отопляваш през лятото!!!
+1
 
 
"...Ползата на топлофикацията ще са значително намалените разходи заради повишената енергийна ефективност на сградите..." Пропуснати са кавичките на думата ПОЛЗИ. Иначе се губи съществена част от иронията. Иначе абсурда в новината е пълен - това е все едно производител на цигари да заплати на всеки пушач който желае курс за отказване от цигарите ;) ха ха ха
0
 
 
Тези кожодери от топлофикация всеки божи ден се разделят с по няколко потребителя и сега се чудят как да зарибяват. Добре че се отказахме целият блок от 80 апартамента. Плащахме по 70-80лв. за сградна инсталация без да ползваме парно като им пълнехме гушките. Не ми трябват техните пари да се санирпам. Санирах си сама жилището, отоплявам се на ток и поне знам че аз съм си го изгорила и ми е било топло толкова колкото съм искала.
Aнонимен
на 02.12.2011 г.
0
 
 
Пълни глупости! Само такса мощност ми е 80лв. /100кв.м.
+2
 
 
По голяма глупост не бях чувал ! Топлофикациите нямат сметка да се намаля потреблението - това е по-малко почалба за тях. Иначе за санирането мога да кажа от опит, че спестява МНОГО.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: