ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
21957 902 (4.1%) 17694 242 124 10 026 (4.1%) 202 005 113 100 215 2 508 913 (2.2%) 88 711 371
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Изменение сред 4 гена може да се окаже ключът колко тежко преболедуваме вируса!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:50 / 13.08.2020Коментари (3)8171
©
"Стъпил в Европа, коронавирусът явно не се е чувствал в свои води, защото му се налага да мутира, за да се разпространи. Все пак вече има идея при лечението на COVID-19 да се използват и така наречените бактериофаги". Това каза проф. Радостина Александрова, която е д-р по вирусология към БАН.

Проф. Радостина Александрова е завършила с отличие Биологическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Притежава магистърска и докторска степен по "Вирусология" и е професор по "Морфология" в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.  

Автор и съавтор на повече 180 научни статии в национални и международни списания и сборници от конгреси и конференции, на повече от 500 участия в научни форуми, 4 глави от книги.  Член на редакционните колегии на няколко български и международни научни списания. Член на Съюза на учените в България и на Ръководството на Имунологичното дружество в България. Ето какво още сподели проф. Александрова в интервю за в. "Монитор":

- Проф. Александрова, доскоро учени дискутираха въпроса защо при някои хора COVID-19 протича безсимптомно, а при други изключително тежко. Вярно ли е, че някои гени в човешкия организъм може да обуславят това?

- Предполага се, че инфекцията с този вирус протича безсимптомно средно при около 16% от заразените (в различните проучвания тези стойности варират). Кои са тези хора и защо това е така, ние все още не знаем. Внимание заслужава фактът, че от 7-те известни коронавируса при човека 4 предизвикват най-обикновени настинки, каквито голяма част от нас ежегодно прекарват. Тъй като това са вируси от една и съща група, не е изключено имунният отговор, който създаваме към тези 4 коронавируса, да разпознава и новия вирус. Преди само предполагахме това, но вече има и публикация в тази посока. Нужни са още проучвания, за да изясним дали и в каква степен това може да е едно от обясненията за безсимптомните инфекции и тези с по-лека клинична картина. В същото време не е изключено в някои случаи такива изградени срещу родствените коронавируси антитела да изиграят и точно обратната роля.

- Защо едни хора боледуват леко, а други много тежко?

- Отговорът на този въпрос не е еднозначен и със сигурност много фактори имат значение. От гледна точка на вируса е напълно възможно неговите варианти да предизвикват различна по тежест клинична картина. Към момента не разполагаме с категорично заключение по този въпрос, но в някои статии например учените обсъждат наличието на определени мутации във вируса (в т.нар. шипче) като възможна причина за различната тежест на предизвиканата от COVID-19 картина на източното и западното крайбрежие на САЩ. Що се отнася до човека, значение имат възрастта, съпътстващите заболявания (особено сърдечносъдовите, хроничните белодробни заболявания, диабетът и др.), представителите на мъжкия пол изглежда показват по-голяма склонност към по-тежко протичане на заболяването.

Всеки един от нас е уникален, нашите гени и имунната ни система безспорно играят ключова роля. Проучване, обхванало около 4000 души в Италия и Испания, боледували от COVID-19, показа, че е възможно да има връзка между особеностите в някои гени и тежестта на клиничната картина. Става дума за 4 гена, които са свързани с функционирането на имунната система, с навлизането на вируса в клетките. Изменения в един или повече от тези гени може да се окажат отговорни за по-високата чувствителност към вируса и разгръщането на по-драматична клинична картина в някои случаи.

Със сигурност има и други такива гени, предстои много сериозна работа по тяхното идентифициране и проучването на връзката им с това (а и с други) заболявания. Това може да е и поне едно от обясненията за тежко протичане на болестта при някои млади и здрави хора. Популярност придобиха примери с две двойки братя под 35-годишна възраст, заболели тежко, а единият загубил живота си в битката с вируса. Както и човек на 52 години в добро здраве и отлична физическа подготовка, който през октомври 2019 г. е пробягал маратон, а няколко месеца по-късно е в интензивно отделение на апаратно дишане. Все още не познаваме достатъчно добре този вирус, както и нашата реакция спрямо него.

- Това означава ли, че 4 гени влияят за имунния отговор към COVID-19?

- Не, гените, които влияят върху имунния отговор, са много. Просто в някои гени са намерени вариации, които може да се свържат с чувствителността към вируса и тежестта на клиничната картина. Както казах, важни са и гените, имат отношение към навлизането на вируса в клетката. И не само гените, но и степента на изявата им. Учените работят много усилено в тази посока. Към момента обаче не разполагаме с категорично доказани генетични маркери, чрез които да се провери дали даден човек е предразположен към по-тежко протичане на болестта. -

- Споменахте за различни вируси, означава ли това, че COVID-19 вече има няколко щама?

- Щамът на вируса е един, но са описани различни негови варианти. Мутации във вируса настъпват, не само в него, а и във всички вируси. Особено във вирусите, чийто геном е РНК молекула, каквито са коронавирусите. Причината е, че при размножаването на вируса за образуването на новото вирусно потомство са нужни нови молекули РНК. Тяхното синтезиране протича в клетката гостоприемник, а при осъществяването му стават грешки – неправилно включване на нуклеотиди (нуклеотидът е структурната единица на нуклеиновите киселини). В човешките клетки няма механизъм, който да разпознае и поправи тези грешки, и така във вирусите се натрупват изменения (мутации). Коронавирусите са изключение сред останалите РНК вируси, тъй като те сами си носят система (ензим), която да редактира РНК молекулите – затова коронавирусите мутират сравнително по-рядко, например в сравнение с грипните вируси и с вируса на човешкия имунодефицит. Но все пак мутират. Освен това, когато вирусът се чувства "комфортно", той мутира с по-бавно темпо. Когато обаче излезе от зоната си на комфорт (например под влияние на имунния отговор срещу него, при прилагане на специфични антивирусни препарати и др.), се изменя, за да се приспособи и оцелее. Това се отнася за вирусите изобщо, не само за коронавирусите. Описани са различни мутации при SARS-CoV-2, различни негови варианти. И само за илюстрация на току-що казаното – един от вариантите (основният разпространен в гр. Ухан и Югоизточна Азия) почти не е мутирал по време на разпространението си в Югоизточна Азия, което вероятно се дължи на отличната му приспособеност към хората и факторите на околната среда там. Стъпил в Европа, явно не се е чувствал в свои води, защото му се налага да се постарае (мутира), за да се разпространи.

- Това поставя ли въпросителни пред създаването на ваксината - тоест дали ще е необходима нова ваксина всяка година?

- Учените във всички случаи следят изкъсо ситуацията с вируса и неговата еволюция. Това е важно и за ваксините, и за лекарствата, и за диагностиката. За да се справят с мутациите, учените се насочват към онези части на коноравируса (става дума за структурите в него, които са отговорни за предизвикването на имунен отговор), които са по-устойчиви (консервативни). Освен това доста изследователи заложиха на създаването на една по-обща платформа (да я наречем базова ваксина), в която съответната част (свързана с предизвикването на имунен отговор) може да се замени с друга – т.е. идеята е ваксината да може да се актуализира според нуждите и обстоятелствата (ако се наложи). Например не е изключено в различните райони на света да са разпространени различни варианти на вируса.

- Вие отдавате и като че ли голямо значение на лечението с кръвна плазма, какви са ползите?

- В момента все още не разполагаме с ваксина. Знаем, че се работи върху доста проекти за ваксини, а три от тях са вече в трета фаза на клинични изпитвания. Това означава, че се понасят добре, стимулират имунния отговор и трябва да изчакаме, за да разберем дали ще изпълнят своето предназначение и ще осигурят защита. Дори всичко да протече както трябва, плановете на СЗО са до края на следващата година да бъде осигурена защита за най-уязвимата част на населението. А това съвсем не означава утре. Така че лечението с кръвна плазма и изобщо търсенето на нови терапевтични подходи е изключително важно и няма да загуби своето значение - нито сега, нито в бъдеще. Видяхте, че вече има два продукта, за които беше доказано, че помагат. Единият от тях намалява смъртността при пациенти с тежка клинична картина и дихателна недостатъчност. И нещо интересно – наскоро главният редактор на списание Phage насочи вниманието към възможността при лечението на COVID-19 да се използват и така наречените бактериофаги (или само фаги). Това са вируси при бактериите. Причината е, че един от големите проблеми при COVID-19 (и не само!) са вторичните бактериални инфекции, а техните причинители често са устойчиви на антибиотици. Това е огромен проблем не само при коронавируса. Идеята за използването на бактериофаги не е случайна, тъй като те може да бъдат подбрани или модифицирани по такъв начин, че да разпознаят конкретните болестотворни бактерии, без да засягат микробиома на организма.


Още по темата: общо новини по темата: 9541
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
24.02.2021 »
предишна страница [ 1/1591 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 13.08.2020 г.
0
 
 
Тази статия показва единствено, че след 6 месеца върлуване в световен мащаб, почти нищо не знаем за този вирус. Добре поне, че не е толкова смъртоносен. А уж медицината беше една от най-развитите технологично науки на 21 век. Но пък като се набляга на създаването на смърт, а не на живот- резултатите са такива.
0
 
 
Нали служителите на МВР го изкарали на крак вируса. Аз помня какво се пишеше в новинарските сайтове към Април. Без симптоми го изкарали на крак и в тях имало открити бели анти телца. Ама да нарушавайте конституционните ни права. КППта за нас, ама когато има протест, забрана на протестиращите да затварят улиците? ЛИЦЕМЕРИ! И вие преститутките и вашете време идва, лъжци подкупни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2021 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2020/2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кои проекти трябва да бъдат финансирани със заем?
Модър-Царевец
Бетонен мост
Нов мост над р.Марица
Кръстовище на две нива до Водната палата
Продължението на бул. "Северен“
Други
Не трябва да се тегли заем
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: