ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Има ли бъдеще работата в офис след пандемията?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:35 / 27.05.2020Коментари (0)4392
© iStock
Преди пандемията от коронавирус милиони хора прекарваха една трета от живота си в офиси. Но заради карантината почти половината британски служители започнаха да работят от вкъщи. И някои компании дават да се разбере, че това ще бъде нашето бъдеще дори след COVID-19, пишат Би Би Си и БГНЕС.

"Идеята за поставяне на 7 000 души в една сграда може да остане в миналото", казва изпълнителният директор на Barclays Bank. Шефът на Morgan Stanley обяви, че банката му е готова да се отърве от излишните имоти. А британският бизнесмен Мартин Сорел твърди, че 35-те милиона паунда, които харчи за скъпи офиси, е по-добре да бъдат инвестирани в служители.

Дните в офиса в обичайния смисъл са преброени, казва Брус Дейзли, автор на известната книга "Радостта на работата". "За съжаление може да имаме сантиментални чувства към това, но вярвам, че офисът в сегашното му разбиране, по всяка вероятност, е нещо от миналото", заяви Дейзли в интервю за Би Би Си.

"Онзи ден разговарях със служител на една от водещите медии", добави експертът. "Той каза, че по-рано 1400 души идвали ежедневно в кабинетите си. През последните два месеца този брой е спаднал до 30, но това не се е отразило на резултата".

От своя страна проф. Андре Спайсър от Лондонската бизнес школа "Джон Кас" смята, че е рано да се сбогуваме с кабинетите. Той прогнозира рязко намаляване на работното време, прекарано в офиси, но е уверен, че работата в офиса като явление няма да изчезне. Според него служителите, работещи отдалечено, е по-малко вероятно да бъдат повишени - те са по-малко забележими. И предвид предстоящата рецесия, мнозина ще искат да се виждат с шефовете.

"По време на икономическа криза хората са особено склонни да мислят: трябва да си на работното място, шефът трябва да ме вижда постоянно", смята Спайсър. И допълва, че топ мениджърите постоянно ще работят в офисите, а обикновените служители ще се появяват веднъж или два пъти седмично, за да виждат шефовете.

Туитър вече експериментира с подобен модел - корпорацията позволи на всички служители да работят отдалечено за неопределено време, но остави офисите отворени.

Домашната работа не е нищо ново. През последните десетилетия все повече компании пестят от наем, като пращат служителите на хоум офис или наемайки по-евтини работни места вместо офиси. "Мисля, че спестяването е важен стимул", казва професор Спайсър." Много компании ще решат: харчим много пари за наем, нека работим повече от дома. Това вече е започнало да се случва".

Как ще се отрази това на нас?

Много от нас вече са изпитали предимствата и недостатъците на отдалечената работа. Очевиден плюс: не губите време за път. Очевиден минус: по-малко комуникация с колегите. Но някои промени засягат самите основи на нашата идентичност.

"Мисля, че губим много и трябва да съжаляваме за това", казва Люси Келоуей, автор на няколко документални и художествени книги за хората в офисите. "Основното е, че офисът създава усещане за значението на нашата работа. Оставането сам с лаптопа през голяма част от работата ни - нека бъдем честни - може да изглежда безсмислено". 

Най-лесният начин да се уверите, че вашата дейност има смисъл, е да седите обградени от хора, които правят едно и също нещо, добави Келоуей. Офисът ни привиква към определен ред и разнообразява живота.

"Когато стигнете дотам, вие ставате различен човек", каза тя в интервю за Би Би Си. "Това е така, но лично аз наистина съм уморена да се скитам из къщата от сутрин до вечер. Искам да си сменя дрехите, да отида в офиса, да видя различни хора, някои от които ще станат мои приятели за цял живот и ще се смеят много". 

Но професор Спайсър цитира резултатите от проучването, според което хората "дистанционно" работят по-продуктивно и се чувстват по-удовлетворени от живота си - преди всичко защото се освобождават от шофирането до работа и обратно, бич за жителите на големите градове.

От друга страна, някои респонденти казват, че се чувстват "в изгнание" у дома и нямат лични контакти с ръководството.

"Да привлекат погледа на шефа за някои хора е основното нещо в живота. Когато някой друг го прави вместо тях, те изпитват безпокойство и тревога. В това е недостатъкът на отдалечена работа на служителите и мениджърите", подчертава професорът.

Изброявайки недостатъците на работата у дома, той отбеляза, че създава неравенство на възможностите между обитателите на просторни и тесни домове и между мъже и жени.

"В академичната област, където работя, броят на публикациите в списанията, които са създадени от жени, вече е намалял драстично", казва той. "Очевидната причина е, че жените, които са вкъщи, се занимават повече с деца и домакинства".

Младите служители няма да могат да се поучат от опита на по-старите, неформалните разговори ще са отминало време, по време на което се родиха толкова много добри идеи, съжалява Брус Дейли, автор на "Радост на труда".

"Ако не се помисли за това конкретно, компаниите и офисите ще се отърват от много прекрасни неща, които са направили работата творческа и продуктивна", казва той.

Сега повечето британски офис работници са принудени да работят от вкъщи. След завръщането им правителството препоръчва промяна на смени, така че по-малко хора да бъдат едновременно в стаята, като организират еднопосочно придвижване между определени точки на офиса, носят си обяд вместо да ходят в столовата, спазвайкие дистанция от два метра.

Но независимо дали работата от разстояние се превръща във временно явление, или остава с нас завинаги, мнозина вече скучаят по живота в офиса.

"Беше обичайно да се скараме на бизнес срещи. Но, Боже мой, как искам да седя на истинска маса с истински хора и чиния с бисквитки!", казва Люси Келоуей.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: