Гълъб Донев: Правителството прави всичко възможно цените да са поносими за бизнеса и хората

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:49 / 29.11.2022
1208
Правителството прави всичко възможно цените на тока, газа и парното да са поносими за бизнеса и хората. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Служебното правителство изпълни законовото изискване до 31 октомври да внесе проект на Закон за държавния бюджет за следващата година, както и бюджетите на НЗОК и ДОО и тяхното действие да продължи и през 2023 г. докато има редовно правителство, което чрез своите политики, подкрепени от едно парламентарно мнозинство да бъдат реализирани през финансовата рамка на държавата", поясни той. 

"И бизнесът, и гражданите трябва да бъдат абсолютно спокойни, че бизнесът може да планира дългосрочно през следващата година развитието и дейността, която изпълнява. Гражданите могат да са спокойни, че всички цени за електроенергия, газ и парно са под контрола на съответния регулатор и правителството прави всичко възможно тези цени да бъдат поносими за българския бизнес и за българските граждани", подчерта Донев пред БНТ.

По отношение на размера на минималната работна заплата премиерът каза, че определянето ѝ е прерогатив на изпълнителната власт. По думите му са предприети определени действия, мисли се и за това по какъв начин да се запази покупателната способност на българските граждани.

"Инфлацията в България за октомври исторически намаля с 1,1% от предходен месец. Тогава, когато политиката на предходното правителство беше за газовите доставки, които бяха изключително непрозрачни - с посредници при доставките, с неясен произход, без открити процедури. Ние направихме честни, прозрачни и открити процедури, където за доставките на природен газ за България се явиха стотици компании, големи доставчици и затова и цените паднаха", посочи Донев.

Това, което служебното правителство направи вследствие на преговорите с "Лукойл" за миналата година компанията е внесла 3,5 млн. лв. данъци в бюджета. За тази година се очаква да бъдат внесени 100 млн. лв., а за следващата година се очаква да са 600-700 млн. лв., обясни премиерът. Той отбеляза и, че "Лукойл" премества икономическия си център на дейност от Швейцария и Нидерлания в България - нещо, което не се е случвало никога и нито едно правителство не е успяло да договори това. Служебното правителство обаче го договори, уточни Донев.

Решението на парламента за въвеждането на смесено гласуване - с бюлетини и с машини, е решение, което според премиера би дало някакъв положителен тласък към избирателната активност. Кодът на машините се държи от ЦИК, подчерта той. И гарантира, че не е правено вмешателство в резултатите от изборите на 2 октомври.

Виж коментарите (0)

Още по темата (194):
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи
11.11.2023 Politico: На Европа взе да й писва от българските "игри на руски газ"
10.11.2023 Унгария иска санкции от ЕК за България, заради таксата за транзит на руски
газ
01.11.2023 КЕВР решава: Каква ще е цената на газа за ноември?
29.10.2023 Радев за таксите за руски газ: Такива хрумвания водят до несигурност и
хаос
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).