ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
Автор: Петя Кузева 15:33 / 01.05.2024Коментари (0)1757
Георги Господинов се сбогува с писателя Пол Остър в социалната мрежа "Фейсбук". Остър се превърна в един от най-характерните нюйоркски писатели на своето поколение и бе описван като "литературна суперзвезда".

"Фокус" публикува написаното от автора на романа "Времеубежище" и носител на международната литературна награда "Букър" без редакторска намеса. 

"Пол Остър си е отишъл... Този, който ускори въображението ни през 90-те и чиято харизма и "Ню Йоркска трилогия" ни караха да се мечтаем писатели. Много лична, за мнозина от нас, загуба.

Имам история, на ръба на чудото и случайността, точно както той пишеше. Един ден преди двайсетина години, прибирайки се в Младост 1, открих в дървената пощенска кутия писмо от Ню Йорк, адресирано до мен и с името Paul Auster като подател. Разбира се, бях сигурен, че е шега, въпреки че "Естествен роман" беше излязъл същата година в САЩ. Всички знаеха колко обичам "Ню Йоркска трилогия".

Отворих плика, вътре на картонче, с монограм на Пол Остър, пишеше на ръка някакви мили думи, че е получил романа ми (който аз изобщо не бях му пращал), че се радва, поздравява ме за книгата и предаваше също поздрави за своята преводачка Иглика Василева, която го откри за България. Обикновено, мило, куртоазно писмо. Никой около мен не си призна да ми е пращал писмо от името на Пол Остър, макар че щеше да е съвсем в духа на тогавашните ни мистификации. Едва по-късно разбрах, че моя приятелка, която тогава живееше в Ню Йорк, тайно от мен е пратила копие на "Естествен роман" до американското издателство на Остър, те взели, че му го препратили, а той взел, че ми писал. Стават и такива неща.

Втората ни среща беше в Берлин, наредил съм се за автографи на едно негово четене и му нося българското издание на не помня коя книга и може да съм му разказал първата история. Но третия път беше съвсем в неговия стил. Много години по-късно, през 2018, вървя из една бруклинска улица към една от най-хубавите книжарници с котка и зелени лампи и не щеш ли, насреща ми самият Пол Остър. Докато се боря с притеснението си дали да го заговоря, се разминаваме. Изведнъж едно дете изскача от книжарницата разплакано и започва да вика за майка си. Хората се спират около него, там съм и аз, а Пол Остър се връща няколко метра назад и се оказва до мен.

Майката се намира и този път използвам случая, задавайки свръхоригиналния въпрос: Прощавайте, вие сте Пол Остър, нали? Да, откликва той много мило. Представям се накратко, казвам, че съм за година в Нюйоркската библиотеката, да не помисли че съм някакъв маниакален тип, който го преследва. И започва един хубав разговор, там, на тротоара в Парк Слоуп пред същата тази книжарничка Community Bookstore. Разпитвам го къде точно е локацията на "Дим" (Smoke), филма с Харви Кайтел по неговата история, той ми показва къде са построили онова магазинче за цигари (част от личната ми митология за Бруклин идва и от този филм), стана дума за Калина Иванова, прекрасната сценографка на този филм и накрая се уговорихме да пием бира един ден тримата с нея. Разделихме се и, признавам, че постъпих малко като негов герой, проследявайки с поглед накъде отива и към коя от улиците ще свие.

И последната ни среща беше след месец, когато трябваше да го взема директно от къщата му, аз живеех съвсем близо, валеше проливен дъжд, а Калина закъсняваше. Натиснах звънеца и Пол Остър се появи на вратата с огромен нож, ликуващ, сякаш току що се е справил с невидим звяр. Е, като се вгледах, видях че ножът е от онези за отваряне на колети и писма, почти като кама. Няма да повярвате, каза на вратата Пол Остър, какво точно правя в този момент. Щях да кажа, убивате някого, но се въздържах. Елате да видите, влязохме вътре, той работеше в приземния етаж, там му беше кабинета с пишещата машина и пр. Тъкмо когато звъннахте, каза натъртвайки на съвпадението, аз отварях с този нож колет от България. Съгласих се, че е от реда на чудесата и прилича на негова история. Колетът впрочем беше с току-що излязлата в Колибри, в превода на Иглика Василева, книга "4321".

Показа се и Сири Хуствет от най-горния етаж, явно там си работеше, попита всичко ли е наред, чувайки възклицанията ни и виждайки мъжа си с нож пред непознат човек. Запознахме се от дистанция и излязохме да пием бира или вино, вече не помня, в най-долната кръчма в квартала. За разговора ще разкажа повече друг път или няма, но имаше всичко, говореше с много любов каква писателка е Сири Хуствет и за дъщеря си София, която сега прави кариера като певица. Помоли ме да напиша името й на телефона си (той, разбира се, нямаше) и заедно разглеждахме кориците на списанията, където се била появила. Аз, естествено, показах моята дъщеря, тогава на 12, и в един момент това беше разговор между двама бащи. Имаше и малко суета, Остър тъкмо се беше върнал от Аржентина, където го обожавали, имаше и горчивина, че в Ню Йорк модните млади писатели и критици не го обичат.

Все едно, цялата биография на Пол Остър, лична и фикционална (което ще се окаже едно и също), е вдъхновяваща за всеки, който е тръгнал из магичните ловни поля на литературата. Отиде си писател, който беше част от легендата да си писател през ХХ век. И загубата е наистина лична и болезнена.

ps

Автографът на Остър ми подсказва още едно последно съвпадение, онзи дъждовен ден е бил също през май".


Още по темата: общо новини по темата: 31
22.09.2023 »
17.09.2023 »
27.06.2023 »
16.06.2023 »
10.06.2023 »
04.06.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: