ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Французите са впечатлени от макроикономическите ни показатели
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:12 / 20.11.2007Коментари (0)2337
©
Впечатлени сме от макроикономическите показатели на България, ниската безработица и водената данъчна политика. За всичко това може само да ви завиждаме, подчерта пред министър-председателя Сергей Станишев ръководителят на бизнес делегацията на MEDEF International Пиер Морайон. В състава й са представители на Gaz de France, Bouygues, Alstom Transport, Calyon, Saur и др. Очаква се визитата на най-голямата работодателска организация да допринесе за насърчаване и конкретизиране на инвеститорския интерес.

България и Франция ще разширят икономическото си сътрудничество, защото в страната ви е налице силен и траен икономически потенциал, а присъединяването към Европейския съюз от началото на годината е допълнителен фактор, изтъкна Морайон, който е и член на изпълнителния комитет на Calyon Banque.

Пред гостите си премиерът посочи, че отношения между България и Франция са отлични и това трябва да тласък за разширяване на икономическото партньорство. Двете страни имат възможности за разширяване на сътрудничеството в енергетиката, модернизирането на инфраструктурата и високите технологии. Перспективни сфери са и селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, управлението на водите и отпадъците и др.

Стокообменът ни с Франция през 2006 г. е 1,250 млрд. евро, което я подрежда на 6-о място сред външнотърговските ни партньори от страните от ЕС. Двустранната търговия към края на август т. г. е 820,2 млн. евро. Износът ни за френския пазар нараства със 7,1% спрямо същият период на м. г.

Около 450 млн. евро са френските инвестиции у нас. Основните инвеститори са Societe Generale, BNP Paribas, Mr. Bricolage, Danone Group, Groupe Scheider и др. В момента в индустриалния парк край Русе завод за резервни части на автомобили изгражда Montupet S. A. Инвестицията е за 70 млн. лв. Scheider Electric през юни т. г. пък откри завод за прекъсвачи в близост до Пловдив. Капиталовложението е за 40 млн. лв. През следващите месеци компанията Carrefour възнамерява да инвестира в хипермаркет и търговски център в столицата.

Френски компании участват и в реализацията на редица съвместни проекти в областта на енергетиката и високите технологии. Alstom Power е изпълнител на проект за изграждане на енергийни мощности за ТЕЦ "Марица-изток 1". Концернът AREVA е партньор на руската компания "Атомстройекспорт", която спечели търга за построяването на АЕЦ "Белене". DALKIA International победи в търга за "Топлофикация Варна". През 2007 г. стартира и съвместен проект "Интегриране на спътникови изображения в оперативните процедури и управление на риска в България" между Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и френската SPOT IMAGE.

Мащабни проекти се реализират и във военно-икономическото сътрудничество. Компанията EUROCOPTER бе избрана да достави 18 хеликоптера за модернизацията на Българската армия. Първите пет от тях са вече у нас. Реализирането на този проект се определя като силен знак за френските инвеститори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в София
Първа лига, сезон 2023/2024
Женски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: