ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Феновете на джаза ликуват, емблематичен фестивал ще е с ден повече
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:07 / 18.04.2023Коментари (0)470
Фестивалът за градска култура и музика A to JazZ добавя четвърти ден в тазгодишната си програма с първия международен шоукейс модул за световна музика от Европа, съобщават организаторите.

Дванадесетото издание на фестивала ще се проведе от 6 до 9 юли в емблематичния Южен парк 2, откривайки с концерт на осем талантливи групи от Белгия, Франция, Конго, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция, избрани от международно жури. Четиридневният формат на фестивала носи не само повече музика от цял свят, но и превръща София в международна сцена за представяне на нови таланти. Специално за международната шоукейс програма у нас идват и над 20 професионалисти от едни от най-значимите фестивали в Европа - програмни директори, букъри, журналисти и музикални критици.

Шоукейс модулът на A to JazZ е най-новият елемент в програмата на фестивала. Той ще се проведе в специалния допълнителен ден на събитието на 6-ти юли на основната сцена и нощната сцена в “Топлоцентрала".

"Заедно с 14 партньорски фестивала и организации, A to JazZ се присъедини към Европейската шоукейс платформа за уърлд музика - UPBEAT, за да подпомага развитието на музикалната сцена и изгряващите артисти у нас и в Европа“, разказва Петър Димитров, директор на фестивала.

В рамките на месец общо 162-ма кандидати от 28 страни се бориха за 8-те шоукейс слота, които ще открият дванадесетото издание на фестивала. Те бяха избрани от международно жури, съставено от представители на едни от най-значимите музикални събития в Европа. Сред тях са Марина Помие от Sziget Festival Унгария, Боян Джорджевич от Todo Mundo Festival в Сърбия, Ула Новак от Off Festival и Pannonica Festival в Полша, Костадин Шурбановски от OFF Fest и Skopje Jazz Fest в Северна Македония и Петър Димитров от A to JazZ България. Всички те ще бъдат гости на тазгодишното издание.

Очакват се невероятни концерти от осемте селектирани банди с уникално звучене. Това са Ephemere от Унгария, които печелят национално и международно признание със стила си, базиран на джаз и шансон с латино атмосфера. Лудите момчетата от Duckshell идват от Бразилия, Унгария и Румъния и задържат публиката на крака със смелата си енергия и ексцентрично сценично присъствие. Сръбското дуо Alice in WonderBand обединява музика, театър, танц и акробатика, използвайки тялото като ритмичен инструмент. Tumbe връща към живот древната музика на румънския фолклор чрез въздействащ джаз фюжън, а водени от страстта към ритми и звуци, белгийското трио Hands in Motion комбинира акустични инструменти с електронни ефекти. Гръцкият квартет Argalios базира своето творчество на импровизация, вдъхновена от народната музика и поезия, въвличайки аудиторията в споделено емоционално преживяване. Два мощни женски гласа – Fanie Fayar от Конго и Гергана Димитрова, Belonoga от България, затварят великолепната осморка. “Гласът от река Конго" черпи вдъхновение от африканските си корени, добавяйки поп, фънк, рок, джаз и соул елементи в еклектично изпълнение. Belonoga е позната от "Мистерията на българските гласове“ и "Ева Квартет“, а с дълбокото си потапяне в българския фолклор и страстта към древните култури, създава един нов музикален свят на сцената.

Над 20 професионалисти от едни от най-значимите фестивали в Европа, включително фестивални директори, програматори, букъри и журналисти, са част от делегатите на шоукейса и гости на фестивала. Тяхното присъствие осигурява възможност както за директни ангажименти на артистите, така и за насоки и обратна връзка по време на професионалната част от фестивала A to JazZ Talks. Световни и местни имена от индустрията ще бъдат лектори в обучителните и менторски сесии, предавайки максимално много опит и знания на участниците. Така A to JazZ се превръща не само в най-голямото културно събитие в столицата, което представя музика от цял свят, но и в разпространител на творчески продукти и артисти на европейската сцена.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: