Експерт: В даден етап мерките трябва да се преосмислят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
19:38 / 06.04.2020
12278
Свалихме короната от главата на краля, но коронавирусът продължава да е сред нас и продължаваме да работим за справяне с разпространението му. Ние официално спряхме работа, но продължаваме работа в редуциран състав. Нов формат сме. Ще видим кой ще остане. Това заяви проф. д-р Коста Костов, който оглавяваше Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет в предаването "Още от деня“ по БНТ.

"Ако работим като професионална неформална група, ще имаме по-голям ефект. Искаме да продължим работа като експерти“, допълни той. Проф. Коста Костов коментира и изготвения доклад от 400 страници, само за седмица.

"Създадохме един интерактивен продукт, който е предназначен само за колеги. Днес вече в шестата си редакция той представлява всичко онова, което сме синтезирали от цялата световна медицинска общност. Извличаме информация от цял свят за много къс етап от време, за да изучим болестта. Знаем достатъчно за последствията и твърде малко за терапията. Наблюдават се много прилики в протичането като при тежкия грип. Проблемът е, че заразяването се случва на повече хора за малко време. Той не атакува само белия дроб, а води до възпаления в целия организъм. Много малък процент стигат до апаратна вентилация“, обясни проф. Костов.

"Мнението на Медицинския съвет бе, че подкрепяме мерките на социална изолация, но в даден етап те трябва да се преосмислят, защото психологическият ефект върху нацията ще е много тежък. Извеждането на терапевтични схеми е доста бавен. В момента анализираме опита на наши колеги от цял свят. Нямаме време да изследваме позитивния ефект на прилаганите медикаменти“, призна експертът.

"Ние носим китайски ген. Кой знае колко прилепи сме яли преди десетилетия“, пошегува се той. "Предстои Великден, нека изгоним животното от себе си. Любовта е нашата отлика от тях. Пътят от пещерата до катедралата е дълъг, да не допуснем да го скъсим в обратната посока“, призова той.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).