
ЗАРЕЖДАНЕ...
Директор на фирма: Домашното пране на работно облекло е рисково | ||||||
| ||||||
Изследването, осъществено от водещата агенция за пазарни проучвания Norstat сред 940 служители в хранителната индустрия от 11 европейски държави, разкрива сериозни хигиенни пропуски, свързани с неправилната употреба и поддръжка на работно облекло. Основни изводи от проучването: 73% от служителите са занасяли работното си облекло у дома, за да го изперат; 64% перат дрехите си под 70°C, което не е достатъчно за унищожаване на бактерии; 32% никога не гладят облеклото си – процес, който би могъл да редуцира бактериалното замърсяване; 24% споделят, че носят работно облекло извън работното място; 33% от служителите не са наясно с хигиенните стандарти, на които трябва да отговаря тяхната производствена среда. "Домашното пране е рискова практика – то не осигурява нужната дезинфекция и допуска възможност за кръстосано замърсяване, особено когато облеклото се смесва с лични вещи или се съхранява неправилно. Подобни практики застрашават не само качеството на храната, но и доверието на потребителите“, коментира Венцислав Бояджиев, управляващ директор на Lindström България. Работното облекло влияе и върху мотивацията и продуктивността на служителите Проучването разкрива и значима връзка между качеството на работното облекло и усещането за благополучие на служителите: 85% заявяват, че чистотата и комфортът на облеклото влияят върху тяхнaта удовлетвореност от работата; 18% директно свързват подходящия размер и кройка на облеклото с по-висока продуктивност; Най-честата причина за неудовлетвореност е слабата издръжливост на облеклото (28%), която води до по-бързо износване и необходимост от подмяна. Служителите настояват за устойчивост – реалността обаче показва друго Въпреки че 79% от анкетираните посочват, че устойчивостта е важна за тях, все още 30% от повреденото облекло не се поправя, а се изхвърля. Почти половината служители не знаят какво се случва с износените дрехи, а 29% от тях споделят, че текстилът се озовава на сметището. Изследването е проведено през февруари 2025 г. от Norstat сред служители в 11 държави: България, Хърватия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Турция. В проучването участват 2 276 служители, като 940 от тях работят в хранителната индустрия. Повечето от тях са жени (61%) и постоянни служители (76%), ангажирани най-често в производството на печива, готови ястия и месни продукти. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg