ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Димитър Гърдев: Този балкански национализъм става абсолютно контрапродуктивен за собствения си народ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:11 / 19.06.2023Коментари (0)1669
© NOVA News
В политиката, според мен, имат шанс само такива идеи, които могат да обединят около себе си голяма подкрепа. От каква позиция се влиза, кой като каква личност влиза –времето дават ясен отговор на това, което казах. А именно какви са идеите, каква подкрепа може да получи от избирателите, доколко това, което се предлага, наистина е в полза на обществото. А и с оглед на факта, че живеем в информационна епоха – важно е кой е носителят на тези послания, какъв е имиджът му и дали народът може да му гласува доверие. Това заяви в ефира на NOVA News бившият председател на комисията по външна политика, ИТН, Димитър Гърдев, коментирайки изявлението на Иван Гешев, че подава оставка като прокурор и влиза в политиката.

Той коментира темата с напрежението в Косово през последните седмици. "В доклада си за Косово, който представителите на ЕС и САЩ представиха миналата седмица, бяха доста резки към Албин Курти – премиерът на Косово. Защото ескалацията на напрежението рязко се покачи и е може би на най-високия си градус откакто затихна конфликта там. Това наложи КФОР да увеличи своите сили там. Тези части, които застанаха по средата и трябваше да спрат протестите и изблика на насилие  - всъщност заеха страната на Косово. Това наложи и увеличаването на контингента от страна на Турция. По молба на сръбския президент Александър Вучич турският президент влезе там като умиротворител. Той не само ще остане, но и от есента ще поеме командването на всички сили на КФОР в Косово".

По думите му ескалацията на напрежението в Косово ще доведе до активизиране на международната общност и до постигане на някакво решение. "Проблемите са ясни – и двете страни трябва да изпълнят своите ангажименти. Косовските сърби трябва да участват в кметските избори. Сегашните кметове бяха избрани само с 4 процента, защото те бойкотираха избора и само албанската общност гласува. От своя страна косовските албанци трябва да изпълнят едно споразумение от Охрид, което включва създаването на Асоциация на сръбските общини, което е един вид самоуправление. Още 2016 година президентът Хашим Тачи обеща да го спази и то обеща не пред друга, а пред тогавашния вицепрезидент Джо Байдън".

Според Гърдев в Косово голям конфликт и с дълготраен интензитет не би могло да има, визирайки молбата на Вучич към посланицита на САЩ и Великобритания с думите "Спрете Курти, защото ще разпали нова война на Балканите". "Причината е, че там се намира най-голямата американска военна база в региона "Бондстийл". В нея има толкова бойни хеликоптери, колкото имат всички балкански държави взети заедно. Това е стабилизиращият фактор там. САЩ винаги са имали проблем с този политик – Албин Курти. Още, когато беше за кратко премиер – той успя да се скара с абсолютно всички".

"Този балкански национализъм, който в един момент става абсолютно контрапродуктивен за собствения си народ – виждаме същото в нашата съседна държава Република Северна Македония. Виждаме го в лидера на една партия – Християн Мицкоски, лидерът на ВМРО-ДПМН, който получи всичко което искаше, но продължава да ескалира напрежението. А именно да призовава да не бъде изпълнено политическото условие, което е поставено с преговорната рамка на РСМ – промяната на конституцията и вписването там като държавотворен народ на хората с българско самосъзнание, но и на черногорците, а и на хърватите".

Гърдев коментира и въпроса с проблема с доклада за напредъка на РСМ по пътя ѝ към членство в Европейския съюз на евродепутата Илхан Кючук и защитен ли е българският интерес. "Имаме един доклад, който се влачи 4 години. Този доклад през цялото време Скопие се опитва всячески да забави и да не получи реална оценка на случващото се с правата на българите в РСМ. Защото този доклад съвпада със стартирането на преговорите и ако там всички констатации, които реално виждаме, бъдат отразени е – това ще доведе до коренна промяна на отношението към Скопие от страна на ЕС".

"Всички проблеми в РСМ бяха обединени в един Компромис 18 и в един момент той беше предложено да бъде премахнат от самия докладчик. Мои приятели евродепутати ми показаха имейли от Илхан Кючук, които той трябва да каже дали е така или не. Но в тях видях неща, които са просто учудващи. По негова инициатива е да бъде премахнат този Компромис 18", подчерта Гърдев. И уточни: "В тези имейли се споменава, че неговите колеги - 33-ма, ще гласуват против. Също така се споменава, че той самият предлага на останалите да гласуват против. Нека да видим дали е така. Както споменах, информацията е от един български евродепутат, който ми показа мейл до него".


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: