Дете е в "Пирогов" след купон с райски газ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:58 / 12.08.2022
4320
Дете е прието в "Пирогов“ с измръзване на ръката след купон с райски газ. За случая алармира пред "Телеграф“ проф. Мая Аргирова, началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в спешната болница.

Става въпрос за момиче на 12-13 години. "Тя разказа, че е била на рожден ден и са пълнили балони от бутилка с райски газ. Това е тенденция, те това правят на купоните. Така тя е получила измръзване на лявата ръка“, обясни проф. Аргирова. По думите й при измръзване се получават мехури, подобни на тези след изгаряне. При отстраняването им се разкриват рани с различна дълбочина. "В случая положението не е толкова сериозно, но можеше да бъде. Децата трябва да са много внимателни, защото при такъв инцидент може да пострада лицето или друга част от тялото, и то много по-сериозно“, обясни проф. Аргирова.

Опасно

Това разкрива съвсем нова опасност от така популярния сред децата и младежите райски газ. До момента беше ясно, че някои тийнейджъри се оказват в болница заради употребата на т.нар. диазотен оксид, който те вдишват. Той им действа като наркотик, но ефектът му е много кратък и затова те често прекаляват с употребата, което може да доведе до сериозни последствия. Именно заради това бяха въведени промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата и употребата на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.

Незабавно

Междувременно вчера служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев изиска от регионалните здравни инспекции (РЗИ) да започнат незабавни проверки за спазване на въведената забрана. Текстовете гласят, че райски газ не може да бъде продаван на непълнолетни, включително и онлайн, както и на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици.

Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост). Именно изключенията развързват ръцете на търговците, които в момента продават райски газ под формата на капсули със сметана. Освен това сайтовете са въвели тикче, с което преди поръчка купувачът трябва да декларира, че има навършени 18 г. доказателства за това обаче не се изискват.

При установяване на нарушение здравните инспектори ще съставят актове, а директорите на съответното РЗИ ще издават наказателни постановления. Припомняме, че предвидените в закона глоби са от 800 до 1500 лева при нарушения на физическо лице, а при повторно – от 1500 до 3000. Ако нарушението е на едноличен търговец или юридическо лице пък, санкциите съответно са от 3000 до 6000 лева или от 5000 до 12 000 лева при повторно нарушение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
07.02.2024 Хиляди флакони и патрони с райски газ са открити в склад в Пловдив
17.11.2023 Скандални флаери край училище в Пловдив
14.11.2023 За райския газ от първо лице: "Припадаш, събуждаш се и повръщаш"
18.10.2023 Криминализират райския газ
22.09.2023 Обезпокоителни кадри: Тийнейджъри дишат райски газ в Пловдив
12.09.2023 Д-р Сибила Маринова: Райският газ води до спонтанни аборти и стерилитет
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).