ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Депутат от ДПС нарече официални документи за Белене "хартишки", а депутат от БСП не иска да работи в петък
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:11 / 23.01.2013Коментари (4)5064
© Plovdiv24.bg
С поредна доза безумни и скандални изказвания се проявиха някои депутати днес. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай сам се оплете в приказките си, опитвайки се по някакъв начин да омаловажи стенограмите и документите, изкарани от управляващите на днешното заседание по темата за АЕЦ Белене.

"Простено е на някои депутати от ГЕРБ да ползват изрази като лъжа, но не и на колеги, които се изявяват тук от 20 години", заяви той. "Лъжата е насоката за манипулация. Ако не ни давате да изразяваме различното становище, защо се събираме тук", попита Аталай.

"Искате да манипулирате и обърквате обществеността, за да не може да вземе решение при първия референдум в демократичната история, обърна се той към ГЕРБ. Ако мислите, че с тези "хартишки" по някакъв начин влияете на обществеността, жестоко се лъжете", заяви Рамадан Аталай.

Изказването му бе в отговор на обвинения, доказани с официални документи и стенограми от страна на Бойко Борисов и Делян Добрев срещу БСП, че лъжат относно цената за АЕЦ Белене, както и за твърдението на Станишев, че не е виждал документа, който бе показан вчера.

"Колеги от БСП, лъжете, лъжете и пак лъжете. И срещу тези лъжи има документи", заяви по-късно днес от парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Знаели сте още в края на 2008 г., че според RWE проектът струва 10 милиарда евро. Това писмо, за ваше съжаление, е в НЕК и го има в електронната система на МИЕТ, получено на същия ден, в който е изпратени", обърна се той към социалистите.

По-рано премиерът Борисов пък показа стенограма от заседание на Министерски съвет от 2008-ма година при Сергей Станишев.Според стенограма кабинетът на Станишев давал 300 млн. лв. от бюджета на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за изграждане на АЕЦ "Белене".

"300 милиона от бюджета в края на октомври 2008 г., когато светът лети в най-тежката икономическа и финансова криза", възмути се Борисов.

В стенограмата от заседание на МС от 23 октомври 2008 г. пише още, че тогавашният премиер Сергей Станишев и енергийният министър по това време Петър Димитров разговарят за проекта АЕЦ "Белене". Тогава двамата обмислят отлагане на заседание на МС за АЕЦ "Белене", което дава право на Сергей Кириенко - шефа на руската компания изпълнител, да направи изявление, че ако Белене закъснее, виновна за това ще е българската страна."Сиреч - те са грамотни. Сега се правят на неграмотни. Те тогава знаят какво причиняват на бюджета и на дефицита, и най-вече извън страната на финансовите институции, когато четат за такива нерегламентирани плащания на такива суми", каза Борисов.

"Бива, бива да се лъже, ама точно има тази приказка - да изкараме, че всички са маскари", добави премиерът.

Междувременно "червеният" депутат Михаил Миков предложи тази сутрин от парламентарната трибуна депутатите да не работят в петък, за да участват по-активно в кампанията за референдума за проекта АЕЦ"Белене". Обратното становище изрази Иван Костов от Синята коалиция с аргумента, че народните представители на работното си място могат да изразяват позициите си. При гласуването идеята на Миков бе отхвърлена.

Груби нарушения

Установени са груби нарушения на Закона за обществените поръчки по проекта АЕЦ "Белене". Това пък се посочва в междинния доклад на временната анкетна комисия в парламента за АЕЦ "Белене". Докладът се представя в пленарна зала от председателя на комисията Диан Червенкондев.

Той заяви, че от проведената през 2005 г. обществена поръчка, свързана с избора на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене", както и сключеното споразумение, и всички допълнения към него, са направени няколко основни констатации.

В обявената процедура е нарушен Законът за обществените поръчки. Не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство. Неизяснените въпроси са свързани основно с плащането за ключови събития, с графиците за плащане и с определянето на формулата за ескалация. Посочените параметри остават недоговорени и при подписването на Споразумението от 29 ноември 2006 г.

В споразумението се поставя допълнително и 12-месечен срок, в който да се приключат преговорите по окончателния договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ "Белене".

На второ място, съветът на директорите на НЕК единодушно упълномощава главния изпълнителен директор и изпълнителния директор да сключат договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ "Белене" с класирания на първо място "Атомстройекспорт" за сумата от 3 млрд. 997 млн. 260 хиляди евро. В доклада на агенцията се установява, че по смисъла на Закона за обществените поръчки и взетото решение на съвета на директорите на НЕК няма подписан такъв договор.

На 29 ноември 2006 г. се подписва споразумение, по силата на което страните се задължават да продължат преговорите по някои недоговорени до този момент условия, сред които е формулата за ескалация на цената, която е следвало да се договори между страните до 31 май 2007 г. на базата на ЕВРОСТАТ и което да направи крайната цена на проекта определяема. Дори и след изтичане на посочените срокове, няма договорена формула за ескалация и цената остава неопределяема.

Със споразумението се възлагат предварително част от дейностите по проекта на стойност 193 189 000 евро, което е грубо нарушение на Закона за обществените поръчки. Изплатени са и суми при подписването на споразумението.


Източник: bTV


Още по темата: общо новини по темата: 130
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
мисля, че никой не би се отказал да бъде на издръжка на народната любов
+2
 
 
Всяка година има класации: "Мъж на го дината", "спортист на годината" и т. н. Да направят класация "Политик на въжето". Един двама като се класират и другите ще мирясат. Този театър взе да става отвратителен.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: