Д-р Кацаров: Няма как да знаем дали е реален броят на починалите и заразените в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:09 / 13.05.2020
4523
"Фактът, че два месеца след въвеждането на извънредното положение правителството не може да каже колко е реалният брой на заразените и прекарали инфекция от коронавируса в страната, говори за лошата организация и много лошото управление на кризата". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Той изрази несъгласие с тезата, че кризата е показала дефектите на здравната система: "Не е показала дефекти, защото здравната система не е усетила още тази криза. Здравната система не е претоварена, тя бездейства. Но кризата безспорно показа дефектите на управлението. В това число и управлението на епидемичния процес ".

В предаването "12+3" д-р Кацаров коментира, че са правили сравнителен анализ между 10 европейски държави, включително и Швеция:

"Данните показват, че строгостта на мерките няма корелация с броя на заразените или на починалите от коронавирусна инфекция. Дори страни с по-меки мерки - Германия и Швеция - имат по-малък брой заразени и починали, отнесено на глава от населението, в сравнение със страни, които приложиха драстични мерки - Италия, Испания и Франция". 

По думите му основно значение има броят на изследваните и това дали се изследват контактни, или само хора със симптоми.

Той заяви категорично, че никой не може да провери дали са верни числата, които се обявяват като брой на заразените и починалите от Covid-19, защото информационният поток е сведен до много ограничен кръг лица - няколко лаборатории в страната, които са подчинени на Министерството на здравеопазването.

Според д-р Стойчо Кацаров мотив да бъдат отчитани хора с респираторни заболявания, като починали от коронавирусна инфекция, може да бъде желанието на управляващите да се възползват от кризата:

"Защото могат да прехвърлят всичките си неудачи на кризата. Могат да се оправдаят за всичките си лоши политики с коронавируса. Наблюдавам как властите в много страни, включително и в нашата, се възползват много умело от ситуацията с коронавируса. Така че това е още един мотив да се преекспонира страх, да се преекспонират последиците от разпространението на инфекцията. Това е изцяло в тяхна полза".

Д-р Кацаров посочи, че една клинична пътека за лекуван и отчетен случай на коронавирусна инфекция е 600 лева. Отделно се получава финансиране за всеки регистрирани 20 души, уточни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).