Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на България за еврозоната

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:52 / 27.04.2023
928
По-скоро не се разбрахме с тези, които правят проекта на държавен бюджет, защото май единствени ние, социалните партньори, останахме недоволни - синдикатите от едно, работодателите от друго. Всички останали очевидно са доволни, защото не чуваме гласове от страна на консуматорите на бюджета - т.е. институциите, които очакват финансиране от този бюджет - така в ефира на БНТ председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира резултата от днешната среща между социалните партньори.

Една единствена причина може да има за това и тя е, че всички техни искания безапелационно са били вписани в бюджета, независимо от поисканите от тях цифри. Затова отчитаме дефицит от почти 7%. Този дефицит ще попречи на България за много неща, но основно за влизането в еврозоната, отбеляза той.

По думите му има трудности и слабости и в бюджета за НЗОК, и в този на НОИ.

Важно е изготвящите бюджета да решат на кое да дадат приоритет - дали на привличането на инвестиции, дали на харченето на пари, дали и на кого трябва да се вярва, подчерта председателят на БТПП.

Преразпределителната част надхвърля приемливото като икономически показател. Освен това с такъв дефицит не можем да влезем в еврозоната. Това не е за подценяване, защото влизането ни там ще осигури по-добри условия за бизнеса, доверието на инвеститорите пораства бързо и благотворният ефект ще е върху цялата държава. Той е категоричен, че заплати трябва да се повишават там, където има постигнати цели.

По отношение на пенсиите Симеонов призна, че по време на прехода са допуснати доста големи диспропорции, при които хора с много дълъг стаж, но с ниски заплати, получават изключително ниски пенсии:

"Затова, ако се намерят средства, без това да е първи приоритет, БТПП никога не е била против това за възрастните хора да се осигури достойно съществуване."

Цветан Симеонов се спря и на разговорите между двете политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, свързани с бюджета:

"В периода преди изборите имахме възможността - нашата покана беше приета... И двете политически коалиции обещаха и виждам, че не се отмятат от обещанията да не пипат данъците, бюджетът да е с максимум 3% дефицит, за да може България да върви напред."

Виж коментарите (0)

Още по темата (378):
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
24.04.2024 Симеон Дянков попари мераците ни за влизане в еврозоната
19.04.2024 Увеличаването на данъците ще затрудни пътя към еврото
19.04.2024 Банките със съвет какво да направите с парите си преди приемането на еврото
19.04.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Очевидно няма да стане на първи януари
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).