Бургазлия изобрети респиратор в домашни условия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:13 / 23.04.2020
3624
Инженер от Бургас изобрети в домашни условия апарат за обдишване. Според 63-годишния Константин Чапъков респираторът може да спаси нуждаещ се до идване на спешен екип, ако се налага изчакване. Изобретението вече е привлякло специалисти от Индия, които са видели проекта на българския инженер в интернет.

"В Италия има липса на апарати за обдишване и се налага да се прави избор на кого да се сложи такъв. Това не ми направи добро впечатление и съответно ме накара да се замисля как може да стане“, разказа Константин пред NOVA.

Инженер Чапъков се снабдява с обикновен медицински ръчен апарат АМБУ, който подава въздух ръчно, чрез отпускане и стискане с ръка. Няколко дървени плоскости, болтове и обикновен винтоверт, който може да се закупи от всеки магазин за инструменти.

"Може би няколко дни ми отне от конструирането до изпълнението. Идеята беше да се вложат максимално достъпни материали, не да правим компютърни модели с компютърно управление“, сподели мъжът.

Изобретателят е взел под внимание това че на възрастен човек са необходими между 12 и 20 обдишвания на минута, което на ръка може да бъде уморително, дори невъзможно при кризисна ситуация и изнемощялост.

"Ако се наложи да чакаме дълго време екип, най-вероятно ще се уморим и тогава се пита в задачата какво правим?“, каза Чапъков.

Тази дейност всъщност извърша винтовертът, прикрепен към механизъм който с въртеливи движения изтласква въздуха. Апаратът може да издържи около 3 часа с една батерия. А начинът на сглобяване може да бъде открит в интернет и монтиран от всеки. За инженер Чапъков ефикасният уред е първо изобретение в областта на здравето. За своята близо 30-годишна инженерна дейност обаче той вече притежава патент за изобретение в областта на промишлеността.


Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).