ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бонуси до 40% от основната заплата на чиновниците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:25 / 16.11.2011Коментари (1)2288
© Plovdiv24.bg
Основната заплата и допълнителното възнаграждение за прослужени години ще се слеят в едно и това ще е основната заплата на държавните служители от началото на 2012 година. Всички останали допълнителни възнаграждения, които и сега се изплащат в администрацията обаче ще зависят от постигнатите резултати. За хората със специални умения пък ще се допуска стимулиране с двойни заплати за длъжностите, които заемат.

Това включва планът на правителството за административна реформа, като за целта ще се приемат две нови наредби, с които експертите от всички структури, функциониращи по специални закони, ще се приравнят на обикновените държавни служители.

На днешното заседание на МС наредбите трябва да се разгледат, но те може да бъдат отложени за доработка.

"Намаление на заплати няма да има, но допълнителните плащания ще зависят от постигнатите резултати", заяви финансовият министър Симеон Дянков, който в качеството си на вицепремиер ръководи и Националния съвет за административна реформа.

При новия механизъм за определяне на заплащането в държавните структури бонусите ще могат да стигат до 40% от основната заплата на чиновниците. Така във възнаграждението на най-добре работещите служители ще има твърда част около 70% и втора, зависеща от резултатите, която ще формира до 30% от евентуалния им общ доход.

Реално обаче е възможно чиновници да получават и по-малки брутни възнаграждения от догодина, защото сега действащата система за допълнително материално стимулиране позволява те да получат до 12 месечни заплати допълнително, а от догодина това ще зависи от работата им.

Изключени от новия механизъм ще са служителите във вътрешното министерство и Министерството на отбраната, ДАНС, администрацията на Народното събрание и специализираните структури към президентската администрация, между които и Националната служба за охрана.

Към момента няма концепция как ще се уреди занапред заплащането на чиновниците, които работят по европейски проекти и дори в момента получават допълнения към заплатите си. До 15 април е срокът, в който ще има решение за това как да се формират техните възнаграждения.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че поне 20 хиляди души ще бъдат засегнати от промяната. Това са чиновниците от Дъжавната комисия за енергийно и водно регулиране и другите регулатори, приходните ведомства - НАП, Агенция "Митници", НОИ. Реално обхватът на мярката ще е по-голям защото ще засегне и структури на местната власт, обясни още Дянков.

Експерти със специални компетентности и умения ще може да се стимулират и с цяла втора заплата. С това се цели администрацията да стане конкурентна при привличането на инженери, юристи и финансисти, които иначе биха избрали да работят в частния сектор.

От догодина ще отпаднат класовете за прослужено време, както и изискването за продължителност на стажа, за да може един експерт да израсне в йерархията. Така служителите, които редовно получават високи оценки, ще могат да израстват в кариерата според годишните оценки от преките си ръководители и така да изпреварват други чиновници с по-дълъг стаж.

На пресконференцията, на която беше представена новата схема, освен министъра участваха и експерти, които са я разработвали. Те заявиха, че граждани и фирми също ще могат да оценяват работата на чиновници в службите, които ги обслужват. За да се избегне субективността при оценката на експертите от прекия им ръководител, шефовете на дирекции и ведомства също ще оценяват резултатите на отделните звена.

Служителите пък ще получават оценка по 4-степенна скала: "изключително изпълнение", "изпълнение над изискванията", "задоволително изпълнение" и "незадоволително изпълнение".

При най-висока оценка повишаването в ранг ще става незабавно, докато при втората оценка ще са нужни поне 2 години, а при третата 3 години.

Самите бонуси ще са разделени на две части и ще се изплащат на тримесечна база. Първата част ще е за изпълнение на задълженията над изискваното и втора част, която ще е за изключителни постижения. Преките ръководители обаче ще трябва в писмен вид да мотивират раздаването на тези бонуси.

Източник: в. "Дневник"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
АМАН ИТ ЧИНОВНИЦИ!!!!! ТОВА СА САМО ЛАПАЧИ НА ГОТОВИ ПАРИ!!!!НЯМА НУЖДА ОТ ТОЛКОВА ГОЛЯМА АДМИНИСТРАЦИЯ!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП в Сопот
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: