ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Белене" приключва без съд и неустойки, газът поевтинява с 11,1 %
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 31.03.2012Коментари (1)2425
©
България и Русия са се договорили спирането на проекта за АЕЦ "Белене" да бъде без съдебни процедури и неустойки. Принципът е уточнен в телефонен разговор между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Владимир Путин и е бил потвърден в петък в Москва по време на разговорите между българския министър на икономиката Делян Добрев и руския вицепремиер Игор Сечин. Това беше съобщено в петък вечерта на късна пресконференция след завръщането на Добрев от руската столица.

В рамките на месец април всички подробности около приключването на проекта трябва да бъдат изчистени, каза министър-председателят Борисов, като е вероятна среща между него и Владимир Путин за уточняване на детайлите.

Според министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев България ще заплати само вече готовото оборудване, а проектирането вече е платено и имало малка сума за доплащане.

В рамките на април работни групи от страна на НЕК и "Атомстройекспорт"

ще изчислят и запишат - точно каква е свършената до момента работа, колко струва изработеното оборудване, колко е платено и колко евентуално НЕК трябва да плати, ако не е платила цялата част от това оборудване. Срокът за това е краят на април, каза Добрев.

"Не стана въпрос въобще за неустойки и съдебни дела. Единственото, за което сме разговаряли, е да платим готовото оборудване. Сумата за проектиране е платена не сега, а преди; има - някакъв малък остатък, но те не бяха предмет на този разговор", каза Делян Добрев.

Според министър-председателя Бойко Борисов на площадката в Белене нищо не е построено, а всички пари досега са давани за разрушаване на старите съъоръжения. По-рано министър Делян Добрев съобщи, че общота сума, похарчена досега от България по проекта за АЕЦ "Белене", е около 1,3 милиарда лева.

На пресконференциията Борисов съобщи, че за разрушаването на старите съоръжения са похарчени общо малко на 600 милиона лева на три транша.

Много малко от парите са давани за реактор, каза премиерът.

Според него докладът на HSBC Борисов не дава препоръка дали да се строи "Белене". Докладът още не е официално предоставен на българската страна, но когато това стане, премиерът ще го предостави на икономическата комисия в Народното събрание.

Премиерът каза още, че готовият реактор ще бъъде монтиран като седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и това ще бъде по-евтино, понеже там вече са изградени всички системи.

Потвърдено беше, че България получава 11,1 % отстъпка от цената на газа от 1 април за следващите девет месеца. Министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев се е срещнал в Москва с президента на "Газпром" Алексей Милер и е била договорена отстъпката.

В сравнение с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени в никакъв случай не са по-високи от останалите, дори са едни от най-ниските, каза министърът.

Според него договорената отстъпка от 11,1 % от 1 април за оставащите девет месеца възлиза на около130 милиона долара".

"Цените в Германия на природния газ са малко по-ниски, но те са такива, защото германски компании инвестират стотици милиони долари в проучване, търсене и добив на природен газ, затова се ползват от преференциални условия. "Газпром", разбира се, ни поканиха и ние да участваме, но не мисля, че това е по възможностите ни, ние сме малка държава, с ограничен ресурс", каза Добрев.

България получава отстъпката в цената на природния газ с 11,1 % от 1 април за следващите девет месеца в замяна на ангажимент да ускори процедурите по "Южен поток".

"Заявихме проекта за приоритетен за България. От него ще има полза както българската, така и руската страна и се споразумяхме да ускорим всички дейности по изграждането на този газопровод с ангажимент да направим всичко необходимо до 15 ноември 2012 година да вземем окончателно инвестиционно решение, за да започне изграждането на морската част от страна на "Газпром" и впоследствие да започне изграждането и на българската част от газопровода. Това е проект, от който ние само ще спечелим", каза Делян Добрев.

"Чрез "Южен поток" ставаме ключова страна в разпределението на газ", каза от своя страна Борисов.

"В сряда би трябвало "Набуко" да влезе като национален обект, ако успее да стартира в сроковете си и да минават и двата газопровода "Южен поток" и "Набуко". Това ще е добре за нашата икономика, допълни той.

На пресконференцията бяха потвърдени още плановете за строеж на газова централа на площадката в Белене, като държавата няма да има ангажимент за изкупуване на тока.

Борисов също тако повтори, че усилията на държавата сега трябва да бъда съсредоточени за ограничаване на загубите и повишаване на енерегийната ефективност, включитлно и чрез саниране на панелни жилища.

"1000 мегавата са загубите на преносната система сега и единият реактор на "Козлодуй" работи са за тяхното покриване", посочи министър-председателят.



Още по темата: общо новини по темата: 130
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.03.2012 г.
0
 
 
Газът поевтинява - парното и токът поскъпват. Радвай се българино.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: