ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БСП към Пеканов: Изхарчил ли е служебният кабинет парите от Плана за възстановяване за други разходи?
Автор: ИА Фокус 17:44 / 05.05.2023Коментари (0)1649
©
"Планът за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент, който се забави изключително много в годините – още от последното правителство на ГЕРБ той не беше подготвен, следват поредица от служебни кабинети. Изготви се в кабинета на Петков, но с доста сериозни забележки, които бяха реализирани и почти единодушно гласувани за промени в частта “Енергетика“.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на инициираното от БСП изслушване на вицепремиера Атанас Пеканов, информираха от пресцентъра на БСП.

От парламентарната трибуна социалистът припомни причината за взетото решение за предоговаряне на Плана: "Българският план предвижда намаляване на замърсяванията от производство на енергия с 40 на 100 до 2026 г. Това е на практика от 2019 г., което означава, е закритите мощности ще бъдат дори над 60% от българските мощности на ТЕЦ-овете“, коментира той и допълни, че това е фатално реално закриване на енергетиката в тази ѝ част. "За нас от БСП това е недопустимо да се случи. Това са 4% от БВП на държавата – равносилно е, дори с по-голяма сила, на закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй“, каза още той.

В тази връзка от БСП задават следните въпроси към вицепремиера Пеканов: "Докъде стигнаха преговорите по този въпрос, взет като решение от НС за разглеждане?“, “Какъв е шансът да постигнем това предоговаряне?“, “Какви са знаците от Европа?“, “Какво точно вие направихте по тази тема?“.

Борислав Гуцанов отбеляза, че за БСП развитието на енергетиката е ключов въпрос от развитието за икономиката – и ТЕЦ-овете, и атомните централи. "България вече е получила първия транш, но вторият все още изобщо не е сигурен. Това е заради редица законодателни промени, които служебният кабинет бави, може би и поради лобистки интереси. Да започнем със законите – 17 мерки в 13 закона. Сред тях проблеми, заради определени лобита, има със Закона за обществените поръчки, където трябва да се минимализира инхаус процедурата – нещо, за което БСП алармирахме много пъти. Също така Законът за етажната собственост, Законът за несъстоятелност на физическите лица, Закона за съдебната реформа“, каза още той.

Социалистът допълни и, че въпросът касае българските общини, които също се разпознават като бенефициент на 30% от мерките от ПВУ. "Планът обаче беше разписан без тяхното активно участие и сега има изключително много дефекти при неговото изпълнение“, уточни той.

От парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски призова: “Г-жо Председател, моля да не допускате повече, било то и вицепремиер, било то и с подкрепата на президента Радев, да се позволява да се унижават българските граждани, българските народни представители, представителите на синдикатите и всички, които са дошли да слушат за едно, а той да се опитва да се прави на интересен по други поводи", заяви той.

Проф. Румен Гечев се обърна към Атанас Пеканов със следните въпроси: "От цялата програма 12,6 млрд. лв. до 2026 г., какви преводи са направени към България към днешна дата и колко от тях са оползотворени? Гарантирате ли, че ако тези средства не са използвани за целите на тази програма, ваши колеги не са ги използвали за други цели? И ако ваши колеги са ги използвали за други цели, това с ваше знание и позволение ли е и какви са гаранциите, че евентуално тези средства ще бъдат възстановени?", попита социалистът и изрази притеснение, че ако не бъде приет нов бюджет, тези средства няма да бъдат усвоени.

От парламентарната трибуна народният представител Георги Гьоков поиска да знае какви действия са предприети от Министерски съвет лично от вицепремиера Пеканов за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" и конкретно за намаляване на въглищните емисии от производство на електрическа енергия в 40% до края 2025 г. "Повече от 60 години въглищната енергетика и комплексът "Марица-изток" са гарант за енергийната и националната ни сигурност, в който над 100 хиляди души си изкарват хляба. За хората от региона бъдещето му не е безразлично", посочи още той.

Проф. Гечев цитира изказване на президента по време на консултациите с партиите: "С това Радев казва, че парите, които са получени в края на миналата година, са похарчени за социални плащания. Ако вицепремиерът и министърът, който отговаря за тези фондове води преговори и осигурява на България инвестиции, а министърът на финансите ги харчи за други цели, тогава имаме сериозен проблем“, обясни социалистът.

По думите му, ако служебното правителство е изхарчило тези пари за социални разходи, те нямат интерес да тръгнат бързо програмите по възстановяване и устойчивост, защото парите ги няма. "Така че ние не сме доволни от състоянието на усвояването на тези програми. Вероятно неизпълнението на бюджетните приходи е накарало министъра на финансите да използва средствата за социални сфери, рискувайки програмата“, предположи Румен Гечев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: