ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Андрей Ковачев: Очаквам от Ковачевски и Османи мерки срещу дискриминацията към българите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:54 / 24.11.2022Коментари (0)1088
©
"Българите в Северна Македония са застрашени, застрашени са техните семейства, техните деца в училище. Къде е Ковачевски, къде Буяр Османи да отидат да им подадат ръка?", попита евродепутатът  

Андрей Ковачев, евродепутат ЕНП/ГЕРБ, в интервю за  предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ 

Стреляха с бойно оръжие по българския клуб "Цар Борис ІІІ“ в Северна Македония в Охрид, този път с бойно оръжие. По неофициална информация, изпразнен е цял пълнител. Външното министерство в Скопие определи случилото се като вандалски акт. Дипломатите осъждат събитията и допълват, че подобни нападения могат да застрашат живота на хората. Официална позиция от българското Външно министерство все още няма, очакваме я. Темата сега коментираме с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Г-н Ковачев, аз само искам да уточня, че когато се уговаряхме с вас за това интервю, този пореден акт, вече с оръжие по българския клуб, все още не се беше случил. Искахме да коментираме предишния, който беше нападение с камъни, без да очакваме, че ще се случи и това. Вече ежедневие се превръщат тези нападения, но тук вече имаме прецедент, тъй като наистина можеше да пострада или дори да загине човек.  

За огромно съжаление е така. И атмосферата, която създават както управляващи, така и опозиция в Република Северна Македония, допринася, мотивира за такива вандалски и направо аз бих казал, че е много меко казано вандалски актове – това са престъпления, опити за убийство, които се извършват от омраза, от желание никой да няма смелост да се самоопредели като българин, открито да заяви своята българска идентичност, българския произход на македонските българи, исторически без никакво съмнение какъв е произходът на македонските българи от Вардарска и от Егейска Македония.

Това се опитват в сегашната Република Северна Македония да скрият по всякакъв начин и атмосферата, която са създали, отново повтарям, това е основното – в медии, сред академичните среди, политическата класа, в тяхното Народно събрание, което взима решения срещу български исторически личности и събития, мотивира лумпени, вандали, престъпници, криминални типове да се покажат какви "големи патриоти или националисти и защитници“ на "македонската чест“, "македонската идентичност“ срещу "лошите фашисти, татари“ и цялата терминология, която идва от времето на Титова Югославия. Това е много тъжно.

Аз многократно, не само аз, в последните повече от 10-15 години ние повтаряме едно и също: ние трябва да сме заедно в Европейския съюз, преодолели тези негативи от миналото, да се обединим около един общ прочит, с уважение един към друг. Сегашната идентичност на гражданите на Република Северна Македония е тяхно основно човешко право, никой не застрашава тяхната идентичност сега, никой. Съществуването на български клуб – "Ванчо Михайлов“ или "Гоце Делчев“, или "Цар Борис ІІІ“, не застрашава по никакъв начин чувството, как те сега се чувстват или как определят своя език. Но те не желаят да разберат този основен демократичен принцип на човешките права за самоопределение и тези, които се определят като етнически македонци. Тяхно право е.

Тези, които се определят като българи и знаят своя български произход, също имат това право, също имат правото обаче и на уважение, на живот, техните деца да не бъдат обиждани в училище, те да не бъдат обиждани, да имат кариерно развитие, да не бъдат подлагани на репресии, техният бизнес да не бъде застрашен. Това са абсолютно базисни човешки права, които се потъпкват, и по един много перфиден начин се представят, се опитват да ги представят и пред европейските и световните институции и държави като едва ли не провокация към тяхната идентичност и затова на тях не им било приятно да ги виждат.

Разбира се, интерпретацията на историята, която те представят, е комунистическата такава. Между другото, нека да направя връзката – няма как да не я направя: вчера Европейският парламент с огромно мнозинство гласува резолюцията за Русия, определяйки режима като спонсор на тероризъм, но една част от резолюцията е свързана с тази интерпретация на историята, която използва режима в Кремъл, за да аргументира своята война срещу Украйна, а тя е, че те са нацисти, фашисти. Абсолютно идентично с това, което правят в Скопие – българите са нацисти, фашисти и ерго, те са свободни да бъдат обиждани, да бъдат преследвани, дискриминирани с тази перфидна аргументация – "Ами няма проблем, ще стреляме срещу тях, ама те нали са фашисти“. Това е ужасяващо.  

Да, така е. 

Аз наистина не знам какво по-силно може да се каже и очаквам от Ковачевски, Буяр Османи не само някакъв банален израз – "Да, вандалски акт“, а мерки срещу създаваната атмосфера на омраза и дискриминация срещу българите. Очаквам и те двамата да отидат в този културен клуб, да се срещнат с Томе Блажевски, да подадат ръка на българите в Република Северна Македония. Те са техни граждани, те са техни граждани. Те са застрашени, застрашени са техните семейства, техните деца в училище са застрашени. Къде е Ковачевски, къде Буяр Османи да отидат да им подадат ръка?  

Това, което казвате, е наистина така, чувала съм го със собствените си уши от българи, които се самоопределят като българи, с българско самосъзнание – че техните деца буквално са заплашвани, че няма да има за тях детска градина, няма да има училище. И това е най-малкото. И човекът ме попита – няма, разбира се, да му споменавам името – човекът ме попита: "Знаете ли вие в България на какъв натиск сме подложен тук, защото се самоопределяме като българи?“. Кой ще защити тези хора в крайна сметка? 

Аз се надявам, че желанието, или поне заявеното на думи желание на политическата класа на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз няма как да не върви ръка за ръка с преодоляване на инерциите от югославския комунизъм. За съжаление, доктрината или основната засега тяхна идеологическа обосновка защо те имат отделна държава, която разбира се, първоначално е в рамките на Югославия, и това, че най-големият техен герой е Тито, който им е дал тази държава, и тяхната държава… обосновката, която те винаги казват – "Ние сме антифашистка държава, ерго антибългарска, защото вие сте българските фашисти, окупатори.

И затова ние ще продължим да пропагандираме тази доктрина, това е  доктрина на партизаните, на АСНОМ, как сме се борили срещу лошите българи, и това ще преподаваме на нашите деца, такава атмосфера ще продължи да бъде навсякъде“. Това няма как да бъде част от Европейския съюз. И тук не го говорим само като някакво условие или изискване, а това е човешко отношение и обективен прочит на нашата история. С приятелския братски бих казал опит от 2017 г. с подписването на Договора за добросъседство отново, отново и отново България подаде добра воля, подаде ръка.

Да не изброявам предишните примери от 2010 година при първото подаване с помощта с югоембаргото, при гражданската война 2001 година. И подкрепата за НАТО като една от първите държави ратифицирали за НАТО, затова да бъдат защитени, нашето председателство 2013 година, където лобирахме навсякъде за тях. Аз лично лобирах Заев да дойде в Европейския парламент преди референдума, за да тръгне Европа, да тръгне европейският път на Македония с най-добри братски чувства към тях. От другата страна, видяхме, че връзките с дълбоката държава, връзките с УБО,  с Белград, с Москва, с техните служби, за голямо наше учудване, не за учудване, за голямо наше съжаление те са продължили да работят по направление България. Можете ли да си представите – техните служби работят срещу страна-член на НАТО и на Европейския съюз, и то много сериозно с много сериозни финансови средства и в страната, и извън страната, и в САЩ,  и в Брюксел.

Тези неща трябва да се кажат директно вече. Самата атмосфера, която се създава, го показва. Възпрепятстването срещу българския бизнес, които се правят, нежеланието за Коридор № 8, за жп линията, саботажите по отношение на продължаване на строежа на железопътната линия София-Скопие е много ясен знак, че има директива от Белград, която желае да няма връзки между София и Скопие, да не се нормализира ситуацията, хората да се мразят, да има такива провокации и да се работи по другата линия. За съжаление, тук не мога да не кажа и желанието и на Орбан, линията Будапеща-Белград-Скопие, с желанието на Християн Мицкоски да стане премиер догодина и много тесните връзки между Вучич, Орбан и Мицкоски, които не може да се каже, че са с  много проевропейски мисли.  

Да, разбирам. И докато върви нашия разговор вече имаме и позицията и на Българското министерство на външните работи. Нашето министерство осъжда категорично сериозното криминално деяние, при което срещу клуба на граждани с българско самосъзнание "Цар Борис III“ в Охрид е използвано огнестрелно оръжие. Във връзка с този случай във Външно ще бъде извикан на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеса Поповска. На нея ще й бъде връчена протестна нота. Ето това е очакваната позиция от нашето Външно министерство. Г-н Ковачев, има ли българската държава полезен ход?  

Да, аз се радвам и за тази стъпка. Наистина трябва да има протестна нота. Много добре познавам Агнеса от нейната работа като посланик в Брюксел, работили сме с нея много дълги години заедно. Тя много добре знае цялата сага, история, запозната е.

Надявам се много, че след като е номинирана и е вече посланик в София ще може да допринесе за подобряване на нашите отношения и за европейски начин на решаване на тези проблеми, които не са двустранни, както за съжаление се опитва дипломацията им да каже в Брюксел, и в Берлин, и в Париж, че това били банални двустранни спорове, някакъв академичен спор, кой какъв бил цар или някакво събитие, а става въпрос за основни човешки права, за дискриминация, за омраза към хора, които имат достатъчна смелост, защото наистина трябва да си смел в тази атмосфера да заявиш, че си българин и че знаеш своя български произход, много, много, много, стотици хиляди знаят много добре.

Но атмосферата, която е създадена, възпрепятства или просто хората не искат да си имат проблеми. То и това е разбираемо. Не искат да си имат проблеми на работното място, в своя бизнес, в кариерното си развитие, в училище, и по-добре да си мълчат по темата, отколкото да имат проблеми, да бъдат наричани "предатели“ и "фашисти“ или всичките тези "приятни“ епитети.  

А виждаме, че и животът им вече е заплашен след този случай със стрелбата с бойно оръжие по българския клуб. Г-н Ковачев, вие имахте изказване в Европейския парламент по тази тема, че се нарушават правата на българите в Република Северна Македония. Какви са реакциите от вашите колеги евродепутати?  

Аз постоянно информирам моите колеги. Разбира се, съм ги информирал веднага с това, което се сучи в Охрид, включително и Комисията, лично комисаря Оливер Вархей, и докладчиците по темата "Македония“, колегите, които се занимават с разширяването и Западните Балкани. Бях помолил моя колега, който отговаря за докладите за Република Северна Македония, да направи среща с представителите на българската общност.

Той я направи, бяха се видели пред 2 седмици в Скопие. И трябва такива срещи да има много повече с всеки представител на която и да било европейска институция. Когато отиде в Скопие, той непременно трябва да се види с представители на българската общност, да чуе лично от тях, а не преразказано от мен или от някой друг тяхната съдба. Те най-добре могат да им опишат на какво са подложени и как живеят те само заради това, че са имали смелостта да счупят това табу от 1944 година насам да заявят своята българска етническа принадлежност и произход.


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: