ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Александър Дамовски: Не става дума за забрана на българските клубове в Македония, проблем са техните имена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:41 / 22.11.2022Коментари (0)1256
©
Не става дума за забрана на българските клубове в Македония. Основният проблем са техните имена, защото те носят имена на хора, които според нас са фашисти. Става дума и за цар Борис Трети, и за Ванче Михайлов. Самите българи от Македония наложиха забраната, заради самите имена, които те избраха за тези клубове. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ главният редактор на електронното македонско издание МКД Александър Дамовски. "Говорим, че са спорни имената на фашисти. Това са имена на фашисти, които не са част от нашата култура, от културата на Македония. Има спор за провокация на общественото мислене от страна на българите в Македония или някаква директива от майчината държава, но това са спекулации, в които не искам да навлизам“.

Цар Борис Трети е работил заедно с Хитлер, Иван Михайлов е бил член на фашистката власт и предполагам, че тук няма нищо спорно, дори и за вас, изтъкна Дамовски. "Не знам защо не разбирате логиката. Македонските граждани не искат да има институция, дружество с името на фашисти. Това не е част от нашата традиция, култура и нашето антифашистко определение“.

Ще се оспорват само имената на клубовете, защото не е спорно да имаме клубове на мексиканци, на гърци, на бълкари, на когото й да е. "Спорно е името, то се възприема като провокация, нарочна провокация. Което й да е име да сложи на този клуб – Трендафила, Ружа, щеше да е супер, щяхме заедно да празнуваме, да си живеем. Но тези имена имат друг подтекст за нас.“

На въпрос на водещата защо историята се оказва препъни камък, Дамовски каза:  "Отговор на този въпрос никой не може да намери. Това са сериозни въпроси, които трябва сериозни хора да ги решават. Това, което сега е на масата относно състава на историческата комисия, те не са историци, а са политически фигури. И нашите, и вашите представители са избрани от правителствата. Те имат политическа задача, а не научна, не историческа задача – в това е проблемът“.

Сегашната власт в Македония трябва да реши въпроса с България, категоричен е Дамовски. "Страшно е на какво всичко е готова тази власт и тук е вашият шанс да реализирате всичко, което искате по отношение на Македония. Но просто казано – тази работа не става така. Вие се възмущавате от това, че са счупени прозорците на българския клуб в Охрид, но никой от българската общественост не реагира, че вие имате политическа партия в парламента "Възраждане“. Тази партия в официален документ пише, че целта е обединяване и усвояване на българските територии, Македония се разглежда като българска територия. Това е срамно за държава, членка на ЕС. Няма реакция на обществеността в България как може такава партия да бъде регистринана. Как ще мислите да се регистрира в Македония партия, която да иска да превземе България, да се съединим с България, защото България е Македония. Нали си представяте какво ще се случи при такива обстоятелства. Страшно е, че обществеността в България не реагира на това“.

Трудно ми е всичко това да го говоря, защото България ми е в сърцето, от години сме приятели, но нашият и вашият елит са наистина срам за нашите народи, заяви Дамовски.

В момента ВМРО-ДПМНЕ има предимство пред СДСМ според социологическите проучвания, но работата е дали ще имаме извънредни избори. "Според някои може да има извънредни парламентарни избори, защото редовните са 2024 г., но какъв е планът на опозицията да се стигне до извънредни избори, все още не е ясно.“

Дамовски смята, че няма вероятност да бъде ревизиран Договорът от Преспа и не вярва, че ще има политик, който ще има тази смелост да направи това.

Далеч сме още до приближаване до членство в ЕС според обикновения народ, ако питате политиците – ние сме супер, добави Дамовски. "Криминалните престъпления, корупцията е всекидневие у нас и това е много далеч от европейския стандарт, европейските принципи“.

Относно  включването на българите в македонската Конституция, ако попитате един обикновен македонец, той ще ви отговори, че няма никакъв проблем да бъдат вписани, защото там са и ромите, турците, сърбите,  затова няма никаква пречка да бъдат и българите. "Питайте София защо не са вписани в македонската Конституцията. Но, ако се впишат българите в македонската Конституция, защо и македонците не са вписани в българската Конституция?“, попита Дамовски.

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: