ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
46 общини спечелиха туристически проекти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:54 / 03.11.2011Коментари (11)1869
© Plovdiv24.bg
Древна митница и винарна, бойни кули, въздушни мостове и юнаци, възможност сами да секат монети са част от атракциите, които ще привличат туристи у нас. 46 общини са спечелили проекти по програма "Регионално развитие" за исторически туризъм и вече са започнали работа по тях.

Единствената открита у нас ранновизантийска винарна в Бяла, Варненско,ще бъде реставрирана за 5,37 млн. лв. С парите освен алеи и осветление на обекта ще се ремонтира и пътят до него.

Парк-музей "Самуилова крепост" пък ще бъде напълно обновен с 2,14 млн. "През 2014 г. се навършват 1000 г. от битката на Самуиловите войни и дотогава трябва да сме реализирали проекта. Идеята е да се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него туристическа и техническа инфраструктура", обясняват от община Петрич.

Сандански с най-големия проект за 6,154 млн. лв. ще възстанови мозайки и ще създаде археологически комплекс в центъра на града, който да обедини раннохристиянския комплекс с античната улица, Базиликата на епископ Йоан и Епископската базилика.

Банско също има амбициите да привлича туристи с допълнители атракции, а не само със ски. За 240 000 лв. общината ще реставрира археологическите обекти "Шипотско", "Свети Иван", "Св. Никола", Веляновата къща.

Несебър има одобрен проект за т.нар. духовен път - маршрут, който ще започва от портите на Стария град и ще минава през най-знаковите места на полуострова. Ще се реставрират църквите "Св. Йоан Кръстител" и "Св. Параскева". Разработва се и интерактивна карта, която ще бъде поставена в центъра на Стария град.

5,559 млн. лв. ще даде Бургас за реставрация на остров Света Анастасия и мостика на градския плаж. Проектът включва инфоцентър в Етнографския музей, приморски парк, орско мазино и мостика, откъдето пътниците да бъдат превозвани до остров Св. Анастасия. Ще бъде купено и туристическо корабче.

Бургас е спечелил проект за многожанров фестивал в Морската градина. Ще има изложби, артинсталации, концерти, кино, творчески работилници.

Туристите, посетили Момчиловата крепост край Смолян, скоро ще могат собственоръчно да коват монета с логото на обекта или да си направят съдове на грънчарското колело. Тази и други атракции са предвидени по проекта на общината. Вече са реставрирани кулата и част от стените. Предвиден е и спектакъл в крепостта. Посетителите ще могат да гледат юнаци отпреди 7 века и да се запознаят с бита и традициите им.

Ремонт на най-посещаваната екопътека в района - Каньона на водопадите, ще прави още Смолян. По друг проект ще се реставрират крепостта "Калето" и едноименната крепост над село Кошница.

Доизграждане на разрушените кули на римския град Абритус предвиждат в Разград. Ще има и 3D прожекции на исторически филми. Децата ще играят на разкопки в пясъка и ще намират съкровища в специален комплекс. Смъртта на римския император Траян Деций, разиграна с възстановки, ще могат да видят още посетителите.

В Добрич ще бъдат реставрирани къщата музей "Йордан Йовков", Музеят за нова история, Етнографската къща, Историческият музей и част от етнографския комплекс "Старият Добрич". В къщата на Йовков посетителите ще могат да четат произведения на писателя. В Етнографската къща ще се предлагат характерни за Йовковото време удоволствия - бяло сладко, вино, пури.

Възстановяване на крепостната стена в резерват "Яйлата", която е от V век, предвиждат в Каварна. Ще се укрепва и скалната църква "Св. Константин и Елена".

Основната част от парите в проекта на Балчик пък ще отидат за реставрирането на старата мелница на брега на морето. Ще се възстановяват и средновековната крепост в кв. Хоризонт и двуобредният молитвен дом "Теке Ак Язълъ Баба - Свети Атанас" до село Оброчище. По друг европроект ще се финансират събития и фестивали от културния календар. Ще бъдат купени апаратура, сцена и плаващ екран.

Външен панорамен асансьор ще издига посетителите до специална площадка на покрива на Плевенската епопея. От 47 м височина хората ще наблюдават редутите, където са се водили сраженията за освобождението на града. Ще се ремонтира и самата сграда на експозицията, ще се постави специално осветление. Част от парите ще отидат за реставрацията на античната крепост "Сторгозия". В туристическа забележителност ще се превърне и старият мост над река Вит, запазен от времето на Митхад паша.

Белене възражда римската крепост "Димум", известна като античната митница на Мизия. Ще има и музейна експозиция. Отсега се знае, че 7 каменни пръстена, обрамчвали римски кладенци, ще бъдат показани близо до реставрираната кула. Строителството ще преобрази поне 6 улици, които отвеждат към обновената крепост. Ще бъде оформена и велосипедна алея.

Скалният феномен, наречен Тектонски гребен, ще се превърне в туристически маршрут, след като община Червен бряг предвижда монтаж на панорамна камера, чрез която природната забележителност ще може да бъде наблюдавана по цял свят чрез интерактивен интернет портал. Ще има и осветителна система, която денонощно ще пуска лъчове над живописните скални образувания. В местността ще бъдат направени екопътеки.

Реставрация на Дяволския мост ще прави Кърджали. Съоръжението е строено преди 600 г. Тракийските ниши в Орловите скали ще бъдат почистени и обработени със специален разтвор, който ще запази сегашното им състояние. Ще се реставрира "Барутчийницата" в Ардино. Сградата е от XVIII век и османската войска е съхранявала в нея амуниции.

Ще има и консервация и реставрация на Перперикон за 3,8 млн. лв. Ще се направи и художествено осветление и укрепване на пътеките за туристи.

Развлекателен парк "Леденика" ще прави община Враца чрез туристически атракции в пещерата и околните пространства. В проекта е заложена рехабилитация на въжената линия от с. Згориград до местността Кравя.

Мездра има амбициозната цел да направи средновековната крепост "Калето" край града туристическа атракция, която предлага качествен и конкурентен продукт. Ще бъде открита археологическа експозиция, ще заработят ателиета на занаятите - грънчарство и златарство. Цялата проучена част ще бъде експонирана.

От археологическите разкопки са разкрити белези на живот от V-VI век преди Христос - медно-каменната епоха. Разкрити са тракийско светилище, римско селище от началото на III в., от хунските нашествия през V в., славянските нашествия през VI-VII в., селища от Първото и Второто българско царство до края на XVI в.

Въздушен метален мост до Асеновата крепост ще прави община Асеновград. Той ще съществува успоредно с каменната пътека, която ще се запази. В криптата на църквата "Св. Богородица Петричка" ще се изгради информационен център. Крепостта и храмът ще бъдат осветени.

В подножието на Момчиловата крепост имаше концерт на Джон Лоутън като част от популяризацията на дестинацията.

Общо предвидената финансова помощ, която ще получат общините за проектите си, е над 162,1 млн. лева.

Схемата е с два компонента, като в първия са включени общини с традиционно развит туризъм. Сред тях са Каварна, Балчик, Столична община, Созопол, Банско. София например участва с проект за Централната баня, който е за 5,9 млн. лв. Самоков пък ще получи 5,2 млн. лв. за крепост на хълма Свети Спас в с. Белчин.

Към втория компонент, който е за общини с над 10 хил. жители, са включени градове без особено развит туризъм. Сред тях са Перник, Червен бряг, Мездра.

От одобрените проекти най-голяма помощ - 6 млн. лв., е предвидено да получат Сандански и Разград.

До момента по оперативна програма "Регионално развитие" за финансиране са одобрени проекти за туристически атракции на 61 общини за общо 202 млн. лева. Сред тях са Мадара, Етъра, Боженци и др.

Схемата за развитие на природни, културни и исторически атракции бе обявена през лятото на миналата година с общ размер 173,7 млн. лв. От тях 147 млн. е помощта от ЕС. Целта е местата, които имат потенциал, да привлекат туристи. Средства се отпускат както за реставрация, експониране, изграждане на туристически пътеки, така и за пътища или улици за достъп, детски площадки, съоръжения за отдих, паркинги, зелени площи.

Договорите с общините се сключват, след като правителството им предостави право да управляват атракциите за повече от 5 г.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Единият от великите Другари от Новата вълна-Другаря Нов Кмет на Пловдив..ще ви опрай,споко!! поне 1 млрд. е заделил за Пловдива..подождите немножко да напълнят дисагите,де!!:-)
+2
 
 
Сандански - 6,154 млн. лв., София - 5,900 млн., Бургас - 5,559 млн., Бяла (Варненско) - 5,370 млн., Самоков - 5,200 млн., Петрич - 2,140 млн., Банско - 240 хил., Несебър, Смолян, Разград, Добрич, Каварна, Балчик, Плевен, Червен бряг, Кърджали, Мездра, Асеновград, Созопол, Перник, Мездра, Мизия, Враца, Шумен, Велико Търново и още толкова общини печелят проекти за развитие на туризма, на природни, културни и исторически атракции за общо 335 млн. лв., но най-древният град на Европа, с може би най-богато културно-историческо наследство, го няма в този списък! Защо ли не се учудвам?
Aнонимен
на 03.11.2011 г.
-1
 
 
А за Русе пак ли няма нищо? Нали Ц.Ц. каза, че като изберем Пламен Стоилов, градът ни ще стане толкова добър за живеене колкото и Бургас???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: