ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
300 000 българи ще има пред МВР заради изтекли лични карти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 06.01.2012Коментари (6)2798
©
Опашка от 300 000 българи ще има пред МВР заради изтекли лични карти и паспорти. До края на месец март всички нашенци трябва да подменят документите си с нови. В противен случай ги чака глоба от 30 до 150 лева. Освен това с невалидни документи българите подлежат на други санкции и на отказ да бъдат обслужени във всички държавни институции, както и банките.

200 000 са хората, които трябва да имат нови документи до края на януари, показа проверка. Още над 100 000 документи ще станат невалидни в края на февруари. Заявление за нови лична карта или паспорт всеки трябва да подаде месец преди изтичането на валидността на старите. Това се налага, за да могат документите да бъдат подновени и с обикновена поръчка за 30 дни, така че хората да не остават без лична карта или паспорт. "С бележка, че си подал заявление за нови документи, може да се легитимираш пред МВР.

Никоя банка, фирма или институция обаче няма да извърши услуга на българин без валиден документ", обясниха от вътрешното министерство. От там допълниха, че при опашки или струпване на много хора пред РПУ-тата може да има отново удължаване на работното време или система с издаване на номер и запазване на ред за ден или два напред.

Издаването на новите българските лични документи стартира на 29 март миналата година. Тескеретата от стария образец ще бъдат валидни в страната и в ЕС до края на тяхната валидност. От МВР обаче напомниха, че валидността на паспорта за деца е 5 години и има хиляди българчета в чужбина с нередовни документи. У нас броят им също не е малък, а родителите не са върнали в законовия срок тескеретата на децата си в полицията.

Служителите в РПУ-тата очакват опашки, тъй като освен изтичащите документи има хиляди българи с променени имена и адреси. Според закона в рамките на 30 дни след промяна документът за самоличност също трябва да бъде подменен. В противен случай отново има глоба. 

До края на март от МВР ще изпратят писма и ще раздадат на полицаите списъци с имена на хора, които повече от 6 месеца след изтичането на документите им не са ги подменили. Голяма част от тези хора са българи, заминали в чужбина, които не са подали молби за подмяна.

"Издаването на нов международен паспорт не е задължително, но връщането му - да, и то в рамките на 30 дни, дори и нов да не се вади", обясниха още от МВР. От там допълниха, че подмяната може да стане във всяко българско посолство в чужда страна.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Новите чернобели лични карти не ми харесват,като се наложи да се представи документ за самоличност тук в чужбина служебните лица ги гледат много странно-и с право,на кого му е хрумнала тази идея.Изглеждат фалшифицати.
0
 
 
ха-ха чудесен отговор - типично по български
0
 
 
Не мисля че хората са виновни. Аз исках да си подновя документите през 2008 защото изтичаха 2010. И ми казаха че не мога да го направя защото срока на изтичане е след 2 години. Когато им казах че не живея в БГ и незнам дали 2010 ще бъда в БГ . Беше ми казано че щом мога да си позволя да живея извън БГ сте мога да си платя и глобата!!!
0
 
 
аз затова си я смених 5 месеца преди изтичането й :)
0
 
 
да, защото не се сетиха досега да ги подменят ! ;x
0
 
 
'До края на март от МВР ще изпратят писма и ще раздадат на полицаите списъци с имена на хора, които повече от 6 месеца след изтичането на документите ' - но няма да могат да ги глобят защото те нямат валидни документи за самоличност и МВР не може да е сигурно че са те (и банката няма да ги обслужи)?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: