ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
104 години от създаване на Инспекцията по труда в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 03.11.2011Коментари (1)2146
© Plovdiv24.bg
Днес се навършват 104 години от създаването на Инспекцията по труда в България и се отбелязва Професионалния празник на инспекторите по труда. 

Инспекторатът по труда, създаден с указ на княз Фердинанд от 3 ноември 1907 година, е първообразът на днешната Инспекция по труда в България.

Според указа на княз Фердинанд Инспекторатът по труда е създаден за "прилагането на законите, правилниците и наредбите по индустрията, търговията, занаятите и по протекцията на работниците". 

Съвременната Главна инспекция по труда през годините съхрани, доразви и обогати каузата на Инспектората по труда за "прилагането на законите и протекцията на работниците". Днешната мисия на институцията е да гарантира единното и ефективно прилагане на трудовото законодателство, на законодателството, свързано с държавната служба и заетостта и да закриля трудовите и социални права на работещите хора.
Последните изменения и допълнения на Кодекса на труда отговориха на обществените потребности за по - голяма социална справедливост и създадоха правната възможност за осъществяване както на още по - действен контрол по спазване на законовите изисквания, така и за по - пълноценно прилагане на инспекторските правомощия. 

Трудовото законодателство въведе нов режим на ползване на платения годишен отпуск. Въведоха се нови основания за прекратяване на трудовото правоотношение, като особено голямо значение за работещите хора има правомощието на Инспекцията по труда да прекратява трудовото взаимоотношение в случаите, когато работодателят е закрил дейността си. С друга промяна бе преустановена практиката на регистриране на трудов договор със закъснение от три и повече месеца, за да може неправомерно да бъдат ползвани обезщетения от фондовете на Държавното обществено осигуряване. Създадоха се нови задължения за работодателите във връзка с контрола на работното време и заплащането на труда. Намален беше долният праг на глобите и имуществените санкции, което даде възможност за прецизиране на налаганите санкции.

Инспекторите по труда посрещат своя професионален празник с добри и устойчиви резултати от контролната дейност. От средата на 2009 г., цялата 2010 г. и до този момент Главна инспекция по труда организира и провежда кампания за законосъобразно оформяне на трудовите правоотношения на работещите, за ограничаване на допусканите от страна на работодателите нарушения, свързани с режима на работното време и полагането на извънреден труд, както и със забавното изплащане на дължими трудови възнаграждения. Инспекторите по труда, съвместно с представители на НАП, МВР и други държавни администрации извършиха и продължават да реализират проверки в предприятия от цялата страна за спазване на трудовото и осигурителното законодателство.

Изплатени са 145 милиона лева забавени трудови възнаграждения и дължими върху тях осигуровки от работодателите на работници и служители в периода от средата на 2009 г. до октомври 2011 г. след проверки на Инспекцията по труда.

Основните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са изпълнени в 81% от проверените предприятия. В 95% от инспектираните предприятия е извършена оценка на професионалните рискове. В някои отрасли оценка на риска е извършена във всички проверени предприятия (100%), например в "Добив на въглища", "Добив на метални руди", "Производство на лекарствени вещества и продукти". В 94% от инспектираните обекти на работниците и служителите е осигурено обслужване от Служби по трудова медицина.

В период на реализация са три проекта с бенефициент Главна инспекция по труда, които се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Насочени са към разработване на инструменти за превенция за безопасност и здраве при работа, към укрепване на административния капацитет и към повишаване на качеството и ефективността на контролната дейност.

Първият български закон в областта на безопасността и хигиената на труда е приет през 1917 г.. Контролът за неговото спазване е възложен на Инспектората по труда към Министерството на земеделието и търговията. Този закон има много дълъг живот, отменен е чак през 1951 година, когато е приет Кодекса на труда - сборник от нормативни актове, които регулират трудовоправните отношения в Република България и до днес.

През 1949 година България ратифицира Конвенция 81 на Международната организация на труда от 1947 година за Инспекцията по труда. Към момента на нейното ратифициране българската държава вече има изградена и установена традиция в областта на контрола на работната среда.

През 1951 година контролните функции по безопасност и здраве при работа се делегират на обществена организация - Българските профсъюзи и контролната структура се инкорпорира в структурата на синдикатите.

През 1991 г. е създадена Държавна инспекция по труда към Министерството на труда и социалната политика. През 1992 година със Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда държавата възвръща контролните си функции по безопасност и здраве при работа като възлага тази дейност на Държавната инспекция по труда, която през същата година е преобразувана в Главна инспекция по труда, а от 2000 - та година - в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА "ГИТ") към министъра на труда и социалната политика.

Следвайки принципите на Конвенция 81 на Международната организация на труда, българската Инспекция по труда посреща своята 104- годишнина като независима и безпристрастна контролна институция, с авторитет и обществено признание за ролята си на регулатор в сферата на труда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.11.2011 г.
0
 
 
Тази инспекция беше в рамките на ХЕИ и допреди каламбурите на демокрацията беше оглавявани от Медицински кадри с подобяваща подготовка а не изцяло от инжинери както е сега Основното е въздействието на работната среда върху работещите Ама всичко положително го потъпкахмеТова фундаментално се изучава от хигиената на труда която е основата на охраната и техническата безопастност Ама направиха инжинерите и ветеринари да изпълняват задълженията на лекарите Пълна простотия Имаше един центтър в София- Център по хигиена и професионалните заболяване Но се доказа че всички работят в условията на капитализма при идеални условия на труд Визирам онзи профан Р Григоров които доказа че работещите в Лукойл работят в условията на Пампорово
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: