ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (26)
Пътят на Пауло Фонсека от Втора Дивизия на Португалия до италианския гранд Рома
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 03.06.2020Коментари (0)1418
© Инстаграм
Макар и никога да не е била сред водещи сили в световния футбол, Португалия е страна, която е дала наистина много на най-гледания спорт на планетата. Това разбира се важи с пълна сила най-вече за някои бивши и настоящи играчи, които произлизат от иберийската държава, като например Еузебио, Луиш Фиго и вероятно един от най-великите играчи на всички времена, Кристиано Роналдо. Но освен изключително талантливи футболисти, от Португалия произлизат и някои страхотни треньори.

Безспорно най-титулуваният от тях е Жозе Мауриньо, който пожъна изключителни успехи с отбори като Интер и Челси. От известно време насам обаче има още един португалски специалист, който вече загатва сериозно за своя потенциал - Пауло Фонсека. Роденият в Музамбик 47-годишен тактик е настоящият старши треньор на италианския клуб Рома, като Пауло Фонсека официално пое отбора от италианската столицата през месец Юни 2019-та. Преди това пък португалецът водеше абсолютния хегемон в украинския шампионат Шахтьор Донецк.

Естествено, преминаването от по-нискоразряден шампионат, като този на Украйна към италианската Серия А е сериозно предизвикателство, въпреки предишните успехи на Фонсека. Всъщност, именно времето, през което Пауло бе начело на Шахтьор се оказа и най-успешното за него в сравнително кратката му до момента кариера на старши треньор. С гранда от Донецк той успя да спечели титлата на първенството, както и купата на Украйна през всеки от трите си сезона начело на тима, като всичко това стана факт въпреки войната в географския район Домбас, където се намира и град Донецк.

Освен това Фонсека успя да запише и паметен успех с 2:1 над Манчестър Сити през втория си сезон начело на Шахтьор. Именно благодарение на страхотните изяви на тима, воден от португалеца, тимът на Шахтьор Донецк със сигурност е бил фаворит за спечелване на първенството според конкретните футболни залагания за шампионата на Украйна. Но преди младият португалски специалист да започне да жъне такива големи успехи, той е водил много по-скромни отбори, включително и такива от втора дивизия на португалското първенство.

Именно родна Португалия се оказва идеалното място за развитието на наставническите умения на Пауло, като след няколко години водене на младежки формации и отбори от по-долните дивизии на португалската висша лига, Фонсека прави първи голям пробив през лятото на 2013-та. Тогава той застава начело на един от най-великите португалски отбори Порто, като очакванията към младия специалист са наистина големи, имайки предвид двете поредни титли на отбора в последните два сезона преди това.

И въпреки силно начало с отбора на Порто, Фонсека все пак бе освободен от поста си още преди края на сезон 2013/2014. След това той продължи да води други отбори в португалския шампионат, като даже спечели купата на страната с тима на Брага. В крайна сметка към днешна дата Пауло Фонсека е старши треньор на Рома, като след 26 изиграни кръга вълците са на 5-то място, докато уменията на Фонсека да ръководи и наставлява своите играчи са очевидни, особено имайки предвид факта, че наскоро португалеца заяви, че би направил всичко възможно да задържи сензацията Крис Смолинг в отбора.

Няма съмнение, че възходът в професионалната кариера на Фонсека като старши треньор е наистина забележителен и интересен, преминавайки през втора дивизия на португалското първенство и стигайки до Серия А.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Лудогорец реши всичко, чака на финал победителя от Ботев - ЦСКА-София
Локомотив взе дербито с Ботев! "Канарчетата" с червен картон, Пепи Андреев с два гола
Ген. Нонка Матова: Запишете се! Всяко ваше участие в спорт е здраве и добра емоция
Ботев "намигна" на Етър след трите победи и им честити празника
Томаш и Керкез отсвириха дербито Локо - Ботев в Трета лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: