Започва изграждането на нов 50-метров плувен басейн в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
14:04 / 23.10.2019
12195
Кметът на Пловдив Иван Тотев ще направи в петък символична първа копка за изграждането на новия 50-метров плувен басейн в район "Западен" до сегашния "Младост". Това съобщи самият той, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Проектант на новия плувен комплекс е арх. Тодор Абаджиев. Предвижда се да бъде запазен и ремонтиран и 25-метровият. Между двата басейна ще има топла връзка, която ще бъде превърната в център за рехабилитация. Предвиждат се трибуни с пейки за 1000 зрители и съблекални за плувците. Съоръжението ще разполага със собствена пречиствателна станция.

Цената на съоръжението е 12 млн. лв. с ДДС, а за изпълнител на обекта е избрана фирма "ГБС – Пловдив" АД. По другата позиция – за инвеститорски и авторски контрол на проекта бе избрана фирмата "Пловдивинвест" АД. В бюджета има 500 хил. лева за него, а останалото финансиране ще се търси в следващия мандат. 

Тази сутрин кметът е подписал възлагателното писмо с фирмата-изпълнител и надзора. Проектът ще бъде реализиран поетапно в рамките на поне 2 бюджетни години, смята Тотев.

Новото спортно съоръжение ще се намира между ул. "Ясна поляна", Спортния диспансер и сега съществуващия басейн "Младост". То трябва да бъде изградено до  2021 г., след което ще може да приема състезания от световен мащаб тъй като ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.

Бъдещият плувен басейн ще бъде малко по-голям от олимпийските размери - 52.5 метра. Подвижен мост, задвижван с електронна система "Омега", ще разделя съоръжението на два по-малки 25-метрови тренировъчни басейна, които ще могат да се използват за детски състезание. В проекта е предвидена обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.


Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 8
Днес: 7


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).