ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща и ще е още по-мащабна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:03 / 11.09.2019Коментари (0)5396
©
Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща в годината на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019″  за четиринадесето издание, отново в три вечери – 13-ти, 14-ти и 15-ти септември.

Тази година програмата е селектирана от над 110 проектни предложения от всички сфери на изкуството – съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформaнс и др., които се включват в НОЩ/Пловдив.

Програмата през 2019-та ще бъде разпределена по традиция в тематични раздели. В "Музеи, Галерии, Ателиета“ пловдивските музеи и галерии ще представят изложби и артисти в специални проекти към НОЩ/Пловдив, както и част от годишната си програма. Още по-силно представяне ще имат художническите ателиета. За своята “бяла нощ" живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове в раздел "Град и Култура".

"Публични пространства“ пък ще представи артистични проекти в споделените открити пространства на Пловдив. В "Клуб и Музика“ културата ще се пренесе в неформалната, но не по-малко вълнуваща атмосфера, на алтернативните клубни пространства в града. В "Малката Нощ" по традиция са включени събития за най-младата и будна аудитория.

Creative Media Lab – програмата за дигитални изкуства на НОЩ/Пловдив тази година ще е още по-мащабна. И ще е посветена на синтеза между традиционни сценични артистични форми и дигитално съдържание. За първи път Драматичен театър – Пловдив ще е домакин на събитието. Този жест утвърждава партньорството на театъра с нощния фестивал. Как концепцията и пространството си взаимодействат и какви са основните събития в Creative Media Lab 2019 – разказва кураторът на програмата Петко Танчев.

- Здравей, Петко. Creative Media Lab е модулът за дигитални изкуства на НОЩ Пловдив. Какъв ще бъде акцентът на експериментите?

- Здравейте! Creative Media Lab ще се проведе за трети пореден път като част от програмата на НОЩ/Пловдив и отново ще предложи една интересна селекция от проекти на български и чуждестранни артисти. Тази година наш домакин е Драматичен Театър Пловдив. Проектите на лаба включват демонстрация на технологията Face Mapping, синематичната радио-пиеса "The Influencer“ от немската театрална група "51grad“ и Сибин Василев, видео мапинг проекция, посветена на "забравените думи“ в българския език, интерактивна аудио инсталация, която изследва електропроводимостта на солта, както и уъркшоп за създаване на компютърна графика в реално време. Програмата е много разнообразна и представя различни аспекти в развиващата се сфера на дигиталните изкуства. Фокусът е насочен към неочакваната трансформация на пространството в театъра и живото взаимодействие на публиката със звук и образ.

- Ще се свържат ли проектите с темата на събитието – "Общо място“?

- Creative Media Lab събира заедно артисти с различен опит и мислене, за да ги срещне с широката публика на НОЩ/Пловдив. Това е своеобразно предизвикателство -  преживяване, което създава обмяна на обща творческа енергия. Програмата има също така образователна насоченост, която добавя още едно ниво за взаимодействие с публиката и формиране на общност. Целта на Creative Media Lab е да създаде общо пространство, в което науката и технологиите срещат изкуството.

- Какво да очакваме от колаборацията с Пловдивски Драматичен театър?

- Колаборацията с Драматичен Театър Пловдив поставя програмата на лаба в един интересен сценичен контекст и изправя артистите пред възможността да осмислят нови пространства със своите изразни средства. Някои от проектите в програмата са изцяло в сценичен формат и ще бъдат представени на две от сцените в театъра - дигитално рисуване върху човешко лице и експериментален формат на радио пиеса с 360-градусово видео. Други проекти ще открият още възможни места за творчески експерименти. В основата си дигиталните изкуства синтезират различни форми и често са мултижанрови произведения. Creative Media Lab ще покаже как сценичните и дигиталните изкуства намират общ език.

- На какви инструменти ще заложат артистите?

- Всеки проект от програмата използва различни изразни средства. Спектърът на дигиталните изкуства като форма и съдържание е изключително широк и нашата цел е да покажем различни гледни точки и инструменти. Ще акцентираме върху това, че театралното и дигиталното изкуство се случват на живо – понякога чрез интеракция с публика, друг път чрез програмирането на творческо съдържание в реално време. Зрителите ще имат възможност да потопят сетивата си в една своеобразна творческа вселена.

- Разкажете ни малко повече за Face Mapping и Mapping с дигитална поезия!

- Face Mapping e един относително нов формат, който представлява прожекция върху човешко лице. Образите се композират и наслагват върху чертите на лицето, следвайки определни мимики. По този начин човешкият лик се трансформира в обект, жива скулптура, платно за проекция. "Luma Face“ е общ проект на шведските артисти Антон Хеестанд – креативно кодиране и Лина Грийн – дизайн и фотография.

Друг проект в програмата – "Забравени.те думи“, представлява мапинг проекция върху скалите на Сахат тепе. Той е колаборация между писателката Ина Иванова, журналистката Славена Шекерлетова, ИК "Жанет-45“ и мен, като визуален артист. Ще използваме средствата на видео мапинга за да покажем избрани думи, които вече не се използват в българския език – като сонм, фиакър, свръхземен и други. Това са думи от творчеството на български поети, родени в самото навечерие на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, но които не използваме. Този проект е провокация към публиката да съпреживее познатите текстове в нова културна ситуация отвъд времето.

- Кой от проектите в НОЩ Пловдив е най-голямо предизвикателство за реализация?

- Всички проекти в Creative Media Lab са своеобразно предизвикателство. Толкова различни артисти трябва да бъдат представени смислово в пространства, които обхождат целия Драматичен театър Пловдив – открита и закрита сцена, фоайе, скалите зад театъра. Като допълнителна възможност за мен е и друг проект в НОЩ/Пловдив, който продължава посоката на колаборация между различни артисти и представянето на дигитални изкуства в Пловдив. Това е аудио-визуалният проект "Ground Control", който е и един от акцентите във фестивала. Специално за него ще изработя визуална инсталация, която ще взаимодейства с музикално изпълнение на живо от артистите Axel Rigaud & Crystal sound (Париж). Това ще бъде мащабна мултимедийна творба, която ще превърне в голяма открита сцена един от най-разпознаваемите символи на Пловдив – Античния театър.

- Как е разположена бъгарската театрална сцена към дигиталното изкуство?  Може ли да говорим за трайно присъствие на дигиталните инструменти в театъра?

- Българската театрална сцена е любопитна и търсеща. В момента работя с театрални и оперни режисьори от най-различни поколения, които подхождат към новите изразни средства с голям интерес. Дигиталните изкуства са базирани върху науката и технологиите, което обикновено за театрите в България означава една сериозна инвестиция. За съжаление театралната система е изградена така, че не всички могат да си позволят тази посока на развитие – не само като техника, но и като кадри. Но аз гледам позитивно в бъдещето и смятам, че всички може да допринесем към модернизацията на общото ни място. Важно е да има не само демонстрации на възможности, но и места за адекватно обучение и приемственост. Само така можем да говорим за трайно и смислено присъствие на дигиталните изкуства в театъра, а и където и да е.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: