ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив е начин на живот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:33 / 08.07.2019Коментари (12)7593
© Plovdiv24.bg
Това място има хилядолетна история: още траките са били тук, а след тях - римляните и гърците. Повече от всеки друг град в България Пловдив се възприема като кръстопът на различни култури. Като място, на което от векове насам мирно си съжителстват българи, турци, арменци, евреи, гърци и роми. Това пише вестник "Зюддойче цайтунг“ (ЗЦ) в обширен репортаж, посветен на втория по големина български град,  който е и европейска културна столица на 2019. Ето какво четем там още:

Мотото на проявите - "Заедно" -  може и да е убедило журито, но не и местните хора, твърди изданието. Ромите не се срещат много из града, освен като метачи по улиците, защото живеят в свой, ромски квартал. "Да учим от "Столипиново" се нарича един нов проект на двама германци, адресиран към ромския квартал на Пловдив и неговите жители. Идеята на проекта е да прехвърли мост между две паралелно съществуващи общности. Пловдив, от една страна, е в подем, дял за което има също и спечелената кандидатура за европейска културна столица. В града безработицата е 3,4 процента, но статистиката не отчита безработицата в Столипиново, където без работа са 90 процента от живеещите в квартала.

А и не всички одобряват посоката на този подем, пояснява изданието и дава пример с известния квартал "Капана": в продължение на стотици години той се е развивал като център на занаятите, преди да западне напълно и да бъде ползван предимно като място за паркиране. Спечелената кандидатура за културна столица на Европа обаче преобрази квартала изцяло: в приземните етажи на сградите бяха отворени галерии и магазинчета за художествени занаяти, а собствениците на сградите разбраха, че могат да печелят пари от тях. Първите галеристи вече напуснаха помещенията, за да отстъпят място на барове и заведения за бързо хранене, от което мнозина са разочаровани. "Става прекалено комерсиално", казва по този повод Никола Сивков, организатор на 3-дневен празник на открито в Капана.

И въпреки това успехът на "Капана" е безспорен: това живописно място допринася много за популярността на Пловдив. В момента България се опитва да окуражи младите хора в страната да не я напускат или пък да се връщат обратно. А Пловдив се справя с тази задача може би най-добре от всички български градове. Причината, според "Зюддойче Цайтунг“ е , че "в Пловдив го дават "айляк" – т.е. спокойно: "Пловдив е начин на живот“, констатира изданието и шеговито представя богатото културно наследство на града с изречението: "В Пловдив не можеш да влезеш дори в магазин от веригата H&M, без да попаднеш на останки от някой римски стадион“.

Точно затова и заместник-кметът на града Стефан Стоянов се гордее с него. И има защо: Пловдив винаги е бил панаирен и търговски център, а през последните години се разви и като седалище на много IT-компании. Освен това в града работят и фирми-доставчици за автомобилната индустрия, производители на велосипеди и т.н., които допринасят за високия икономически ръст в региона. А 40-те хиляди студенти от различните вузове в града под тепетата са огромен пазар, от който местните фирми могат да си набират необходимите кадри, пише авторката на публикацията Виктория Гросман.

"България се доближи до Европа“

"Никой не е смятал, че ще успеем да се справим“, е цитирана да казва Мариана Чолакова, която има огромна заслуга за това кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа да се увенчае с успех. Чолакова, защитила в Германия докторска титла по философия, в момента е германски почетен консул в Пловдив. Но усилието си е заслужавало, защото в крайна сметка тази кандидатура не само успя да сплоти етническите малцинствени общности в града, но и да доближи България до Западна Европа, убедена е тя. "Кандидатурата за културна столица на Европа ни даде повече самочувствие. Но най-вече хората научиха, че стига да се ангажират, могат да променят нещо“, казва още Чолакова.

Под материала си "Зюддойче Цайтунг“ предлага различни полезни информации за желаещите да пътуват със самолет до България и Пловдив, както и препоръки за хотели, ресторанти и цени.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
За такива,като герговите троли е място за съществуване.Паразитите също присъстват ,като живи елементи,но не живеят ,а съществуват. Болшинството от селяндурите,които прииждат да стават граждани и да се култивират,не са наясно,че те са избрали Пловдив,а не той тях.И да си дадат сметка ,защо ТЕ идват и обезлюдяват родните си места.Щото от хубаво никой не бяга!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: