ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тези снимки разбуниха духовете в Пловдив!
Автор: Мариана Панчева 14:00 / 04.07.2019Коментари (1)14863
Часове преди официалното откриване на "Балканска гордост" - изложбата, разбунила духовете в града под тепетата, репортер на Plovdiv24.bg разговаря с организаторите и вдъхновителите й. "В изложбата ни няма нищо страшно и нищо скандално. Представя фотографии, артефакти от различните шествия на Балканите. Ще видите много снимки, на които има много любов и щастие. Има, обаче, страшно в дискриминацията, отхвърлянето, неразбирането, хомофобията", разказа Симеон Василев от фондация "Глас". "Тя се случи естествено като обединение на организаторите на всички прайд шествия на Балканите, а посланието й е, че трябва да търсим нашата идентичност в широкия спектър на европейското семейство. Това, че сме балканци, не означава, че трябва да бъдем затворени в традиционните си ценности. Не мисля, че подобна изложба или шествие могат да унищожат едно традиционно семейство или биха попречили на двама души да се обичат", коментира още той и бе категоричен - няма заговор българското общество да бъде унищожено от гей хората. 

"Представете си, че гей хората изчезнат. Какво ще се промени в българското общество? Нима родители ще престаната да изхвърлят децата си от мостове? Нима корупцията ще изчезне? Ше има ли промяна в здравеопазването? Това е изкуствено създаден проблем от едни политически партии и хора, които искат да насаждат омраза в българското общество, а аз вярвам, че то е много по-толерантно", сподели още Симеон Василев.

И все пак - по думите му, обществото ни има грешна представя за това какво е "прайд", защото "прайд" не е просто демонстрация, а протест за равни права заради все още съществуващия реален страх на различните да изразяват открито любовта си. 

"Ако аз държа партньора си за ръка и се целунем на публично място в Пловдив, не съм сигурен, че няма да има дискриминация. Прайд е единственото събитие в годината, когато даваме видимост на проблемите си, а също и увереност на онези хора, които чувстват, че са изверги и грешка на природата, за да почувстват, че няма нищо лошо в това да си гей. Ние сме такива. Както хората се раждат хетеросексуални, така се раждат и хомосексуални хора."

Негативните реакции, подклаждани от политически сили, Василев описа като гласове на омразата. 

"Живеем в демократично общество и уважавам това, всеки да споделя гледната си точка. Но тук е разликата - ние правим една изложба, един арт продукт в програмата на "Пловдив 2019", а нашите опоненти от политически партии твърдят, че ще използват нелегални средства, за да я спрат. Докато политически партии обявяват на пресконференции, че ще използват незаконни методи, това е страшно. Не може един политик да твърди, че ще наруши закона, за да спре изложба".

Провокация или не, организаторите от фондация "Глас" поканиха пловдивчани да разгледат изложбата в "Слад" и всеки сам за себе си да прецени има ли провокация и къде се крие тя. Фотосите ще останат до 16 юли, а към проявите се включва и публична дискусия по темата и акустичен концерт на Мила Роберт.



Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Защо трябва да приема обратните да парадират,че са обратни?Нямам нищо против да си се връткат без да натоварват с присъствие.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: