ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Драго Драганов пред Plovdiv24.bg: Слава богу, че има градове като Пловдив!
Автор: Мариана Панчева 08:55 / 15.06.2019Коментари (1)9791
© Plovdiv24.bg
Драгомир Драганов - любимо лице от българската сцена, се завръща към амплоато си на певец за големия концерт "Да пеем ЗАЕДНО". На 25 юни той излиза пред пловдивска публика редом със Стефан Диомов, група "Петте сезона" и младия поп изпълнител Йордан Марков, за да представят любимите песни на България. По този повод репортер на Plovdiv24.bg се срещна и разговаря с него:

Какво ще пеят пловдивчани ЗАЕДНО с Драго Драганов и като цяло - какво да очакват за концерта на 25 юни? 


Не искам да поставя някоя песен пред друга. Хората ще видят истинско музикално откровение, едно обяснение в любов към българската музика и нейните велики творци - композитори, поети и изпълнители, благодарение на които тези песни живеят в сърцата на поколения българи. Искрено се надявам - както в градовете, през които вече минахме, и Пловдив да пее заедно с нас. Всъщност аз съм кръстник на турнето. Когато с Данчо обсъждахме как да се казва спектакълът и какво да бъде посланието му, предложих "Да пеем ЗАЕДНО", защото вярвам, че хората запяват заедно, когато са щастливи. На нас ни се иска да направим така, че хората да забравят грижите и проблемите си поне за 2 часа. Иска ми се концертът да остане като спомен за една щастлива среща, в която всички запяват заедно.

А репертоарът?

Направил съм един голям букет от български песни, който започва с "Вървят ли двама" на Мария Нейкова, продължава с "Детски спомен" на Кристина Димитрова и Орлин Горанов, преминава през "Ще продължавам да пея" на Йорданка Христова и "Джалма" на дует "Ритон", "Дали си разбрала" - една песен от репертоара на Героги Христов, която много обичам. Естествено тук са и "Детелини" на Лили Иванова, а финалът е с "Една българска роза" на Паша Христова. Има още около десетина парчета. Това е близо 15-минутен микс от песни (аранжиментът е на Красимир Гюлмезов), които преливат от тема в тема и публиката наистина запява заедно с мен. 

Вече загатнахте, че готвите изненада. Разкажете

Да, ще поднеса изненада на публиката, освен дуета с Йордан пея и две мои песни - "Знам" и "Ако си ангел". Имам много интересна пловдивска история с "Ако си ангел". Пеех я в голям сборен концерт, дойде моят ред да изляза на сцената, но заваля, дъждът се изливаше. В песента има градация, а аранжорът беше включил дори гръмотевица. И така - аз протягам ръка към небето и в този момент дъждът спря. Всички зад кулисите избухнаха. С такива невероятни емоции свързвам Пловдив.

Говорите с голяма любов за града под тепетата. Откъде извира тя? 

Пловдив категорично е най-хубавият град в България. Много го обичам. Имам приятели тук, тук се чувствам страхотно.  Два са градовете, за които се вълнувам - единият е Бургас, него обичам безумно, защото голяма част от детството ми мина там. Вторият е Пловдив и признавам, че от няколко месеца си правя малка къщичка в района. 

Говорейки за "ЗАЕДНО", като човек на изкуството и като столичанин успявате ли да усетите, че Пловдив - един български град, е Европейска столица на културата?

Първо, аз не го усещам от дистанция. Усещам го тук на живо. Често идвам в Драматичния театър и трябва да съм честен, че спектакъл като "Дебелянов и ангелите" няма втори. Това е спектакълът явление за последните години и като драматургична основа, и като сценична реализация, и като актьорска игра. Проектът на Асен Асенов и постановките от седмицата на танца са най-сериозното, което се представя в сферата на това изкуство в България. Затова пътувам много често до града под тепетата, искам да съм част от мащабните събития, които се организират тук. Смятам, че като люлка на много творци, като град с изключителна история, роден град на хора, които са фундамент на българската култура Пловдив с основание и не само в рамките на една година е културна столица на Европа. И категорично за мен - Пловдив е културната столица на България.

Все по-малко харесвам родната София. Тя започва да придобива застрашителната визия на дълбоко провинциален град, само че в гигантски мащаби. Централната й улица днес е едно провинциално стъргало, а тази улица не е проектирана с подобна функция. Столицата има прекрасни паркове, прекрасни места в най-широкия център, които могат да се трансформират в арт пространства, места за срещи или съчетание на отдих и хапване. Изведнъж типично градската среда, която имаше столицата, беше заменена с визията на един малък и отдалечен провинциален град, но в огромни мащаби. Хората, които нахлуха с калните си галоши стъпкаха жълтите павета, стъпкаха онова усещане за висока култура и превзеха пространството. Виждам за какви спектакли се пълнят залите в столичните театри, това не е старата софийска публика, а аз мога да говоря така, тъй като съм на години и помня в моето детство култови театрални спектакли, за които билетите свършваха месеци напред. Днес подобно изкуство минава за авангард. Днес властва друг вид култура, която стига до ТВ шоутата и се получава така, че най-голямата звезда е звездата на някое ТВ шоу.

Затова, слава богу, има градове като Пловдив, Бургас и Варна, чиито творци отстояват своето кредо, продължават да държат и правят високо изкуство, без да флиртуват с провинциалния вкус. Затова Пловдив, Варна, Бургас не могат да бъдат наричани провинция. Ние много често използваме думата селяни, но всъщност всички сме от село, всички българи имат корени дълбоко в малките села на България. Но селяндурщината превзе културата и това е което ме отвращава в София.

Затова ли се включихте в турнето? 

Да, затова са и концертите. Да се срещнем с хората, на които липсва едно по-различно общуване. Искаме да влезем в откровен диалог с публиката, но без евтин флирт. Искаме да направим нещо, не защото е на мода, не за да се харесаме на младото поколение, което днес има едни кумири, но утре ще ги забрави, защото ще надгради. Нека всеки да заповяда да пеем заедно на хубавата българска музика и да се насладим на шоуто.

Спектакълът на 25 юни ще се проведе в лятно кино "Орфей", началото е от 20 часа.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да ама урвите от Кърнаре не го харесват.Още от петък следобед си бият къчовете и на село.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: