ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (7) | Вчера (8)
Четирима пловдивчани пренаписаха хандбалната история на България преди 45 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:46 / 10.03.2019Коментари (0)7514
Тези дни се навършиха 45 години от дебюта на България на световното първенство по хандбал за мъже в група "А". То се проведе в бившата ГДР от 28 февруари до 10 март 1974 г. Шампион тогава стана Румъния, водена от Николае Недеф, специалист с български корени.

Връщаме се накратко към събитието, защото то е свързано пряко с Пловдив и четирима от най-изявените българи в този спорт: треньорът Симеон Пишманов и състезателите Огнян Аладжов, Павел Дженев и Рами Якубов. Карето има решаващ принос за пробива в квалификациите за световното.

Аладжов и Дженев оставиха следа и на финалите. Първият попадна сред седемте подгласници на най-добрите в първенството, нареди се на трето място сред голмайсторите с реализирани 31 гола. Дженев пък бе един от стълбовете в основно реформирания от Пишманов отбор.

На финалите България се класира на 11-о място от 16 участници, като остави зад себе си Япония, Испания, Исландия, Алжир и САЩ. Сега Испания и Исландия са сред елита на световния хандбал, а ние се опитваме без успех да мерим сили, само на европейско ниво, с отбори като Люксембург и Великобритания. Доскоро тях ги нямаше въобще на хандбалната карта…

Историята със щастлив край за Пишманов и другите от талантливото поколение играчи, тръгна в началото на 1973 г. Като треньор на юношите и младежите Симо показа, че може да ръководи и мотивира играчите. Юношите завършиха втори на реномирания турнир "Дружба", а младежите заеха трето място на престижен турнир в Унгария. Това му отвори път към мъжкия национален отбор. Там той става помощник на Апостол Щерев. След като станаха ясни групите в квалификациите за световното и злолучния за нас приятелски турнир в Унгария през юли, Тольо хвърли оставката и всичко остана на плещите на Пишманов. България трябваше да се бори за едно място за финалите с Норвегия (шеста на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.) и Финландия.

В подготовка за тези битки пловдивчанинът обнови националния състав, където бяха включени младите Павел Дженев, Христо Ковачев (от Бургас) и Симеон Блажев-Слончо от Габрово. Реорганизацията и подготовката на нашите се видя в контролите с бъдещия световен шампион Румъния в Ловеч и Букурещ. В тях българите загубиха съответно с един и три гола. Това вдигна авторитета ни в хандбалния свят.

Първият мач на България от квалификациите бе срещу Финландия в Хелзинки, спечелен от нашите с 28:20. После победихме Норвегия в София с 16:12 с девет гола на Аладжов! Последва разгром над фините в зала "Чавдар" в София с 36:9. Благодарение силните изяви на Павел Дженев (5 гола) и Евгени Матуски (4), удържахме напора на норвежците в Осло (13:17) и по голова разлика оглавихме групата, което ни прати на финалите в Берлин.

"Колкото и странно да звучи, ние имахме реални шансове да намерим място сред първите осем отбора на първенството през 1974 година", връща се назад Пишманов.

"Тогава можехме да спечелим срещу унгарците в предварителната група "Д" и да се вместим между първите осем. Малкият опит ни попречи да реализираме игровото си предимство и след пропуснати шансове, в края отстъпихме с 15:19. Инкасирахме загуба и от Югославия (17:25), но спечелихме срещу Алжир с 23:16 и заехме трето място в групата. Това ни прати да играем за класиране от 9-то до 12-то място. Победихме Япония с 23:22, но отстъпихме пред Швеция (19:21) и ФРГ (13:22) и заехме 11-то място в крайното класиране", допълни той.

Това се оказа и най-доброто представяне на България на световни първенства. При второто и последно участие в този формат през 1978 г. България се класира на 14-о място.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Две титли за боксьорите на "Лаута Арми" от държавното първенство
Страхотен успех за пловдивския спорт!
Гол в последната минута спаси дубъла на Ботев от загуба в Съединение
Добра новина за Ботев! Най-опасният играч на ЦСКА пропуска реванша за Купата
Петкратен шампион на България, играл и за Локо (Пд), се сбогува с футбола
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: