ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Маричанка обявена за една от изгряващите звезди на световния волейбол
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 17.02.2019Коментари (0)4604
© Plovdiv24.bg
Официалният сайт на Световната волейболна федерация публикува на заглавната си страница обширен материалза либерото на Марица (Пловдив) и националния отбор на България Жана Тодорова.

Жана Тодорова, една от изгряващите звезди в света на женския волейбол, вече очаква с нетърпение дебюта на своя отбор във Волейболната Лига на нациите на ФИВБ. България триумфира с първата в историята Купа на претендентите на ФИВБ през 2018 година, а либерото стана първа в ранглистата за най-добър посрещач на надпреварата в Перу, но, както самата тя каза пред fivb.com, най-голямата награда за техните усилия е правото да играят във ВЛН.

След спечелването на златото в Европейска лига 2018, България си извоюва правото да представи своя континент в първото издание на Купата на претендентите. Балканските Лъвици загубиха само един гейм по пътя към златото в Лима, а Жана Тодорова допринесе много за този успех.

“Събрахме се един нов отбор от млади момичета, които искахме да се доказваме", коментира Тодорова. “В Перу чувствахме тежка умора от дългото пътуване, но с морално-волеви качества и добър колектив, издържахме успешно. Класиране за Лигата на нациите беше голямата ни цел. Сега мисля, че голямата ни цел трябва да е да се задържим в нея, защото там ни е мястото. Ние сме един от четирите отбора, които могат изпаднат, което обаче е по-скоро мотивиращо…"

Жана Тодорова е обявявана за най-добро либеро на световно първенство два пъти – на шампионата до 23 години през 2017 година и на този до 20 години през 2015. През 2018, на 21 години тя направи дебюта си и на Световно първенство за жени и отново успя да впечатли. Дори Джовани Гуидети, треньорът на Турция и на световния клубен шампион ВакъфБанк (Истанбул), я похвали като една от най-добрите, които е видял в Япония.

Но българското либеро предпочита да остане здраво стъпила на земята. “Разбира се, поласкана съм. Такива похвали и награди ме карат да мисля, че всичките лишения си заслужават. Но също знам, че имам още много да се развивам във всички елементи на своя пост. Би било страхотно да получа награда за най-добро либеро и на ниво жени, но това не ми е фикс-идея. Чувала съм от треньорите, че либерата стават добри либера на 27-28 години. Така че за мен има време. Много по-важно да спечелим медали с отбора."

“В моите смели мечти е едно класиране в топ шест на ВЛН, но стъпка по стъпка – да си извървим пътя", продължи тя. “Нивото на отборите, с които ще играем, е много високо и е важно е да играем без напрежение, да трупаме опит и самочувствие и да вярваме, че вървим в правилната посока."

България ще дебютира във ВЛН у дома пред своите фенове, тъй като посреща Белгия, САЩ и Япония през първия уикенд на тазгодишното издание от 21 до 23 май. “Да играя пред родна публика и да усещам хората до мен много ме амбицира и ме кара понякога даже да надскачам възможностите си", призна Тодорова.

Но дотогава фокусът и е върху завършването на още един успешен клубен сезон с Марица (Пловдив). Отборът от родния и град, в който тя е прекарала цялата си кариера дотук, е в серия от 67 победни мача в националната лига, започнала през ноември 2015 и върви уверено към петата си поредна титла. Марица играе и в Шампионската лига за трети пореден път. От миналата година насам Тодорова има късмета да играе под ръководството на един и същи треньор в Марица и в националния отбор.

“При Иван Петков чувствам повече отговорност в националния отбор, отколкото преди. Той много ми е помагал в моето развитие и не искам да го разочаровам. Много е взискателен, но усеща кога ми е трудно, така както и аз усещам, когато той има тежки моменти", посочи тя.

Сега Жана е висока 1.70 м, но е била само 1.40 м, когато на 13 години отишла във волейболната зала. Треньорите в Марица за малко щели да я върнат, но склонили да и дадат шанс и скоро разбрали, че има усет към топката. Оттогава и досега тя е в този клуб.

“Има и много други причини да остана тук, но много ми харесва, че клубът следва своя дългосрочен план и стъпка по стъпка вървим нагоре. Всеки един човек в клуба е пълен професионалист", коментира Тодорова. “Не отхвърлям възможността да премина в друг клуб, но изчаквам подходящо предложение."

След триумфа с Купата на претендентите миналото лято, Тодорова използва краткото си време за почивка за уроци по уиндсърфинг на Черноморието. Харесва българското море. Много обича и планината, но и е забранено да кара ски откакто играе волейбол заради риска от контузии. Тодорова е страстна любителка на театъра. Има късмета да живее в град избран да бъде Европейска столица на културата за 2019 година, но също използва и всяка възможност да посещава театрални постановки в столицата на България София. Младата спортистка отделя време и за следването си в Пловдивския университет по специалност стопанско управление. “Много неща искам да опитам в живота, но не стига време за всичко", обобщи тя.

Помолена да изброи шестте волейболистки, с които би искала да играе в своя идеален отбор, Тодорова избра Мая Огньенович заради харизмата и да вдъхновява съотборничките си, Джордан Ларсън, защото е комплексен състезател със страхотно посрещане и мисъл в атака, както и Тин Жу, Тияна Бошкович и Фолуке Акинредъуо заради техния атлетизъм. Тя добави, че либерото, на което се възхищава, е Моника Де Дженаро.
Още по темата: общо новини по темата: 270
21.05.2019
07.05.2019
22.04.2019
19.04.2019
18.04.2019
18.04.2019
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица започва същинската битка за 10-а поредна шампионска титла
Хегемонът Марица завършва днес редовния сезон с домакинство на Хектор
Девойките на Марица се класираха за държавните финали, без да загубят гейм
Марица организира за пети път турнира в памет на Николай Диманов
Хегемонът Марица прегази Левски за 13-ата си поредна победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: