ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Документална изложба за проф. Табаков се откри в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:45 / 29.01.2019Коментари (0)4315
В Дома на културата "Борис Христов“ вчера бе открита документална изложба с 23 табла, посветени на живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ.

Инициатори и създатели на изложбата са  Фондация "Визия за научен и технологичен растеж“, съвместно с Държавна агенция "Архиви“, а представянето в града под тепетата се осъществява със съдействието на община Пловдив. Изложбата е показвана до сега само в 3 града: Белоградчик – родно място на професора, Видин – мястото, където той е завършил гимназия и в София.

В откриването участваха Александър Държиков – заместник-кмет "Култура и туризъм“ на община Пловдив, Румяна Атанасова – изпълнителен директор на Фондация "Визия за научен и технологичен растеж“, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви“, д-р Георги Дренски – пилот от САЩ, който става последния докторант на проф. Табаков от General Electric в Берн и англичанинът Гари Роуландс, STEAMpowered.team обучител.

Заместник-кметът Александър Държиков благодари на организаторите за труда и усилията, вложени в създаването на интересната изложба и сподели радостта, че плoвдивчани ще имат възможността да се запознаят с уникалната история на проф. Табаков. Заместник-кметът сподели, че е щастлив от факта, че изложбата, посветена на този изключителен и вдъхновяващ българин, е в Пловдив точно през 2019 - година, важна за нашия град, но и в която ще бъде чествана 100- годишнината от рождението на проф. Табаков  и 50 години от първото приземяване на хора на Луната, извършено през юли 1969 година.

Румяна Атанасова разказа, че една от целите на фондацията е да се насърчат учениците сериозно да обмислят кариера в науката.  Ранното въвеждане на ученици и студенти в науката, технологиите, инженерните дейности и дейностите, свързани с математиката, ще помогне на икономиката да расте, убедени са от фондацията и като част от стратегията в подкрепа на това е разпространяване на информация за постиженията на професор Табаков като вдъхновение.  Тази е и причината от няколко години, Фондация "Визия за научен и технологичен растеж“ да работи по проект за популяризиране на постиженията на световноизвестния учен от български произход, изтъкнат авиокосмически инженер, специалист по космическа техника и ракетни двигатели.  

Почти 50 години проф. д‐р Виден Табаков е един от най‐изявените изследователи на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ – НАСА, разказа Георги Дренски. Сред многобройните му заслуги за развитието на авиокосмическата техника и технологии се откроява дейността му относно ракетата-носител "Сатурн“, с която американските астронавти осъществиха пилотирани полети до Луната по програмата "Аполо“, а неговият близък приятел Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на повърхността на луната.

Проф. Виден Табаков е ключова фигура в реализацията на американската космическа програма. Неговите изследвания са изключително важни за авиацията и за енергийните инсталации. Проф. Табаков е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната. Самият Армстронг е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.

Цитира се и един разговор между двамата, в който Амстронг се обръща към приятеля си с думите: "Моля те, направи така, че да успеем да се върнем от полета…“ А проф. Табаков му обещава, че ще направи всичко по силите си и ще успее, както и се случва. Когато програма "Аполо“ стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на "Аполо“ българския учен.

Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет, разказа още д-р Георги Дренски – последният докторант на проф. Табаков, който е плътно до него в последните години от живота му. Той разказа и за изключителната щедрост на професора към студентите и докторантите, на които той е отделял без да се щади цялото си време и които е подпомагал дори финансово.

Благодарение на разработките на проф. Табаков се удължава 3 пъти живота на самолетните двигатели. Изчислено в пари, може да се види какъв невероятен принос е това за авиостроенето. Като специалист по сплавите, той има съществен принос и в работата на редица автогиганти като Дженерал моторс и много други, които го канят да консултира процесите на създаване на редица подобрения в автомобилната индустрия, разказа още Георги Дренски.

Днес на входа на университета в Синсинати,  студентите биват посрещнати от две огромни пана -  едното с Нийл Амстронг, другото – с проф. Виден Табаков. Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 г. Наред с многобройните научни награди проф. Табаков е удостоен и с признание от НАСА за приноса му. През 2014 г. проф. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Два пъти е обявяван за "Инженер на годината“ на САЩ, има и награда за цялостен принос. 

Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест. Въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания.

Създаването на личен фонд на световноизвестния професор Виден Табаков ще позволи на всеки да има достъп и да се запознае по-обстойно с живота му. Сред личните документи, прехвърлени на няколко пъти от САЩ с помощта на фондация "Визия за научен и технологичен растеж“  и дарени в "Централния държавен архив“ към Държавна агенция "Архиви“ са биографични сведения, договор за покупка на жилище, застрахователна полица, грамоти и награди, документи от научна и служебна дейност – статии, доклади, лекции, логаритмични линии, значки, патентни заявки на негови изобретения. Служебна кореспонденция с международни компании, институти и университети, снимки с колеги и близки от конференции, симпозиуми, дипломиране на негови студенти и др. и документи на роднини и близки.

"Бях изключително поразена от готовността, отзивчивостта и отношението, което получихме в университета в Синсинати, когато споделихме, че искаме да популяризираме живота и делото на професор Табаков“, разказа Румяна Атанасова. Всички ни помагаха, всички ни подкрепяха и съм горда, че благодарение на положените усилия, както и на безценната професионална и компетентна помощ в класирането и обработката на документите от страна на ДА "Архиви“, днес информацията за проф. Виден Табаков вече намери своето място и присъства в учебниците за 7 и 9 клас.

Гари Роуландс, STEAMpowered.team обучител подчерта, че историята на проф. Табаков е мотивираща децата за напредък в науката и технологиите и покани повече ментори да се включат в обученията, които се провеждат съвместно с фондацията, за да може STEAM курсовете да достигнат до повече деца, дори и в малки градове и села.

Виден Табаков е роден през 1919 г. във видинското село Стакевци. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот, той напуска този свят на 95 годишна възраст през 2015 година. Той е един от хората, които наистина ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Изложбата ще остане в Пловдив само една седмица и може да бъде разгледана до 3 февруари, неделя.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: