ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Екип от ПУ изпълнява проект от "Пловдив - Европейска столица на културата"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:33 / 12.09.2018Коментари (0)4145
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Проект "Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО – виртуално портфолио“ от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ще се осъществява от екип на катедра "Етнология“ на Философско-исторически факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ с ръководител на доц. д-р Меглена Златкова. Проектът има подкрепата на ОФ "Пловдив 2019“, Община Пловдив, в партньорство с "Асоциация за култура, етнология и антропология "Медиатор“ и Фондация "Стойна Кръстанова“; Народно читалище "Шалом Алейхем – 1945“, с помощта на РЕКИЦ – Пловдив, Съюза на общинските читалища - Пловдив и с техническата подкрепа на CartLab към ПУ "Паисий Хилендарски“. 

Проектът, който представя кварталите и общностите на Пловдив в тяхната ЗАЕДНО-ст, стартира в началото на 2018 г. и дейностите по него ще приключат в края на 2019 г. Дотогава ще бъдат реализирани и пуснати в употреба виртуално портфолио "Кварталите на Пловдив – ЗАЕДНО“, което представя живото наследство на кварталните общности и техните пространства, и платформа "Читалища“, която ще свързва и включва читалищата в Пловдив във виртуална информационна мрежа, с единен събитиен календар. 

Кварталите на Пловдив имат свой собствен живот, своя памет и образи, които често остават непознати. Екипът по проекта осъществява етнографско и визуално картографиране на Пловдив, което цели да представи кварталните наследства и заедно с това да проследи живота на читалищата и участието на гражданите в културния живот на града. Работата обхваща 6-те административни района на Пловдив, живота на кварталните общности и техните пространства. В проекта са включени дейности като теренна работа, работни срещи с читалищни служители, разработване на концепции и актуализиране на виртуалното портфолио и платформа "Читалища“. Представянето на градското наследство на Пловдив като част от европейското културно наследство и на читалищата като значими актьори по места е от изключително значение.  

Виртуалното портфолио на Пловдив ще включва различни теми, образи, разкази и интерпретации на града и неговите истории, пространства, места, хора и културен живот в лицето на читалищата. То ще обедини града и ще го представи в неговата заедност. Съществена част от работата включва обработката на материалите от етнографското проучване на кварталите, в което участват като доброволци – студенти по социална антропология и етнология към катедра "Етнология“. Платформа "Читалища", като допълнителна и не малка част от портфолито на Пловдив, ще включва информация за всички активни читалища в града – 24 на брой. Освен историята на всяко читалище, в нея ще бъде систематизирана и публикувана актуална информация за базата, с която разполагат, какви са активните дейности, проекти, школи, курсове, клубове по интереси и други занимания.

Това ще бъде на разположение на всеки посетител, който желае да намери пространство или занимания за деца и възрастни в читалището в желания от него район на града. Освен като една обединена платформа-мрежа за всички читалища в града, он-лайн платформа "Читалища“ има за цел да  покаже пред повече хора ролята на читалищата в живота на кварталите и тяхното значение за културния живот в Пловдив. За съществуването на платформата ще се грижат и самите читалищата, които от своя страна ще имат достъпа да обновяват информацията и да поддържат популярността си.  

До този етап на проекта е изготвена концепцията за платформа "Читалища“, разработва се виртуалното портфолио и едновременно с това екипът продължава с проучването на кварталите и техните читалища. Събраната информация се очаква да бъде поместена и предварително тествана във виртуалното пространство през есента на тази година.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: