ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Много известен пловдивчанин с култова статия относно новото лого за 2019
Автор: Васил Динев 21:21 / 19.12.2017Коментари (11)19233
©
Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса материал на Едуард Папазян. Той е спортен журналист, завеждащ отдел "Спорт" в националния ежедневник "24 часа". Роден е в Пловдив. В кариерата си като журналист е отразявал на живо шест финала на UEFA Champions League:

ВЪРВЯТ три пловдивчанки по Главната и ядат сладолед на клечка. Една го отхапва, втората го ближе, а третата го засмуква. Коя от тях е омъжена?

За този виц от началото на 80-те години се сетих тия дни покрай ожесточения дебат за емблемата на "Пловдив 2019 - европейска столица на културата".

Всъщност дебат не е точната дума. Всичко тръгна от една класическа фалшива новина. Някой дорисува въпросното лого, така че то да прилича на стилизиран фалос, а след лавинообразното нахлуване на въпросния к.р във фейсбук, вече малцина се съмняваха, че именно той е истинската емблема. Че и тълкувания започнаха, а накрая и нещо като виц излезе - "Пиши лого и да си бегаме".

Това, което ме изуми най-много, беше, че на фалшивата новина се вързаха иначе напълно разумни хора като една моя позната, работила дълги години именно в областта на рекламата и пиара, както и една съученичка, която най-малкото като пловдивчанка би трябвало да знае, че чак толкова тъпи съграждани да нарисуват и да одобрят нещо такова нямаме.

На мен логото ми харесва, но не натрапвам мнението си на никого. Е, вярно е, че е малко ретро, но пък веднага схванах идеята на авторите - да ме върнат в местата от моето детство, които са запазени и до днес. Но колкото и критикарите да се опитват да сравнят линиите му с анцуг на Adidas, носен от мутра по Главната, аз ще припомня, че само през последната година ново лого само от линии си направиха "Ювентус" и Формула 1.

Арките от емблемата ми напомнят стилизирана буква "П" - началната от Пловдив. Не трябва да се забравя, че градът под тепетата е първата европейска столица на културата, която употребява кирилицата като официална азбука.

Напомнят ми и за зрителските редове на Античния театър, както и за входа към арената на стадиона, през който сигурно са минавали гладиаторите, преди да извикат Ave, Caesar, morituri te salutant.

Напомнят ми за извивките на къщите в Стария Пловдив, където съм израснал, алафрангите в повечето от тях, тунела, чийто северен вход е на не повече от 50 метра от родната ми къща, портиците на митрополитската църква "Света Марина", сводовете в Джумая джамия и прозорците на камбанарията на католическата катедрала.

Не знам защо върху емблемата се изля толкова кал. От една страна, сигурно има доста обидени на кой град точно е дадено правото да е европейска столица на културата. Помня колко обвинения в тенденциозност, непозволено лобиране, че чак и в корупция имаше от страна на загубилите Варна и София, но си мислех, че това е останало в миналото и всички българи трябва да работят заедно за успеха. Та нали само преди две седмици присъствах на връчването в Брюксел на знамето на "София 2018 - европейска столица на спорта". 

Най-много аплодисменти в българската делегация получиха подкрепящите кандидатурата на българската столица легендарни спортисти Йордан Йовчев, Тереза Маринова и Екатерина Дафовска, родени съответно в Пловдив, Плевен и Чепеларе.

Разбира се, фалшивата новина с логото може да е родена от клавиатурата и мишката на някой, който не е доволен кой е спечелил и самия конкурс за изработването му. Но вирулентността на хейта само показва, че българите все по-малко се радваме на доброто и положителното, докато сме готови почти без размисъл да повярваме в лошото, да го подкрепим и разпространим.

А, и за вица в началото. Всеки отговор, различен от "тази, която носи халка на пръста си", отвежда към подсъзнанието. Към подсъзнанието, с чието тълкуване сериозно се е занимавал Зигмунд Фройд, най-вероятно отвежда и гаврата с логото на европейската столица на културата. Но тези, които го правят, не трябва да забравят, че подсъзнанието им най-често ги отвежда към нещо, което им липсва или към което се стремят.



Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+7
 
 
Личи си, когато говорят (пишат) пловдивчани от поне няколко поколения. Тях не ги морят комплекси, които се потушават само с неистово плюене за щяло и нещяло. Те могат да видят пъстротата на града си и в една негова стара керемида, а не да затварят очи за всичко. Да имат мнение и да го аргументират, а не да препредават чужди приказки до втръсване като на някой мегдан.
0
 
 
Логото е доста добро, а профанизирани критици върлуват навсякъде.
+2
 
 
Няма начин в едно лого да се съдържат всички типични и характерни за Пловдив обекти , елементи и т.н. Все нещо ще изпуснеш или ще сбъркаш с друго. Как си представяш лого с Альоша например. Логото трябва да е просто и стилизирано и същевременно съдържателно. Съгласна съм , че не е върха, но и нямам идея в каква посока бих искала да бъде променено. Добре би било да има конкурс и да се избира с гласуване, но се опасявам, че бяхме свидетели на подобен печален експеримент с едно друто лого. Така че прав е човекът. В това лого може да се намери доста съдържание.
-2
 
 
Тоя нито е известен нито искам да им слушам, високомерните изказвания, нима сте толкова съмовлюбени, че не се виждате от страни как изглеждате леко глупави. Не знам каква е тази куртоазия където проявявате.
-3
 
 
Добре написано и леко мелодраматично, но... това с нищо не променя, че логото наистина си е пълен боклук. А препратката към новите лога (само от линии) на "Ювентус" и Формула 1 - само потвърждава горното. И двете лога са подложени на тотални яростни критики (справедливи)... А намеците за завист и мръсна игра от други места спрямо логото поради избора на Пловдив за 2019-та, са малко от рода "де го чукаш, де се пука"...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: